Vissza

Tájékoztató a kistermelői élelmiszertermelés, -előállítás és –forgalmazás feltételeiről

Tájékoztató a kistermelői élelmiszertermelés, -előállítás és –forgalmazás feltételeiről

Tájékoztató a kistermelői élelmiszertermelés, -előállítás és –forgalmazás feltételeiről

Ez a tájékoztató a kistermelői tevékenységben rejlő lehetőségekre hívja fel a figyelmet, a részletes szabályozás áttekintéséhez a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010 (IV. 30.) FVM rendelet teljes szövegének ismerete szükséges.

Kistermelői tevékenység

A kistermelői tevékenység megkezdését a kistermelő köteles írásban bejelenteni a gazdasága szerinti megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság területileg illetékes járási állat egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatalának (továbbiakban járási állategészségügyi hivatal), ahol a kistermelőt nyilvántartásba veszik (regisztráció). A regisztráció díjmentes, a bejelentés módjával kapcsolatban a járási állategészségügyi hivatal ad felvilágosítást. Regisztrált kistermelő az általa megtermelt alapterméket, illetve abból, saját maga által előállított kis mennyiségű élelmiszert értékesíthet. Az egyes termékekre vonatkozó kis mennyiségeket a rendelet 1. melléklete határozza meg. Ha a kistermelő gazdaságában nem biztosíthatóak az élelmiszer- előállítás és -forgalmazás feltételei, azt a lakóhelyén is végezheti, előállítási részfolyamatot más vállalkozással vagy kistermelővel is elvégeztethet. A kistermelő bizonyos szolgáltatásokat (pl. füstölés, aszalás, szárítás) is végezhet magánszemélyek és más kistermelők részére.


Falusi vendégasztal

A kistermelő falusi vendégasztalt üzemeltethet, melynek keretében vidéki környezetben a házi élelmiszerekhez és gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó tevékenységek bemutatására, és az elkészített élelmiszerek helyben fogyasztásra kerülhet sor. Felhasználható a saját maga által megtermelt vagy előállított, és – kizárólag kiegészítő alapanyagként – vásárolt élelmiszer, valamint más kistermelőtől vásárolt késztermék is. Állati eredetű termék csak hatósági állatorvosi bizonyítvány birtokában hozható forgalomba, melyet a kistermelő kérelmére a járási állategészségügyi hivatal hatósági állatorvosa állít ki. A hatósági állatorvosi bizonyítvány a kiállítástól számított egy évig hatályos, és a kistermelő kérelmére évente meghosszabbítható.


Az előállított termékek nyilvántartása

A kistermelő által előállított élelmiszerről – kivéve a falusi vendégasztal esetében – adatlapot kell készíteni, melynek tartalmaznia kell a kistermelő nevét, címét, az élelmiszer előállításának helyét, az élelmiszer megnevezését, az összetevők felsorolását csökkenő sorrendben, a minőség-megőrzési időtartamot, és a tárolási hőmérsékletet. A kistermelőnek nyilvántartást kell vezetnie a saját maga által előállított termékek mennyiségéről, az előállítás idejéről, az értékesített mennyiségről, az értékesítés helyéről és idejéről. A nyilvántartást, vagy annak másolatát az értékesítés helyén kell tartani, és 2 évig megőrizni. A kistermelői élelmiszer előállításának általános higiéniai követelményeit a rendelet 4. számú mellékletének I. szakasza határozza meg, amely előírás kiterjed az élelmiszer előállításához használt helyiségre, berendezésekre, eszközökre, az élelmiszer csomagolására.


Az értékesítés területi lehetőségei

Nem állati eredetű alapterméket (pl. nyers zöldség és gyümölcs), mézet, méhészeti termékeket és élő halat értékesíthet:

  • saját gazdaságában a végső fogyasztónak,

  • Magyarországon valamennyi piacon, vásáron, rendezvényen és engedélyezett ideiglenes árusító helyen a végső fogyasztónak,

  • saját megyében és Budapesten, vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 km távolságra lévő kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek. (A vendéglátó létesítmény fogalmába a közétkeztetés is beleértendő.) Állati eredetű alapterméket (pl. tej, tojás, baromfi és nyúlféle húsa), általa előállított élelmiszert (pl. sajt, gyümölcslé, szalámi) és halat értékesíthet,

  • saját gazdaságában a végső fogyasztónak,

  • saját megyében és Budapesten, vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 km távolságra lévő piacon, vásáron, rendezvényen és engedélyezett ideig-lenes árusító helyen a végső fogyasztónak, illetve kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek. Húst (saját gazdaságában nevelt és közfogyasztás céljára engedélyezett vágóhídon levágott sertés, juh, kecske, szarvasmarha, strucc és emu húsát) értékesíthet,

  • saját gazdaságában a végső fogyasztónak,

  • saját megyében és Budapesten, vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 km távolságra lévő kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek. Az értékesítés – bizonyos megkötésekkel – házhoz szállítással is történhet.

A kistermelő felelős az általa forgalomba hozott élelmiszer biztonságáért, minőségéért, a nyomonkövethetőség biztosításáért és dokumentálásáért.

A rendelet hatályos szövege – többek között – a Nemzeti Jogszabálytár www.njt.hu oldalon érhető el.

 

Letölthető anyag
Tájékoztató a kistermelői élelmiszertermelés, -előállítás és –forgalmazás feltételeiről

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

2016. december 13-tól kötelező lesz az élelmiszereken a tápértékjelölés
2016. augusztus 15, hétfő

2016. december 13-tól kötelező lesz az élelmiszereken a tápértékjelölés

Gazdálkodási napló és üzemirányítási szoftverfejlesztők figyelmébe 2015-2016.
2015. május 5, kedd

Gazdálkodási napló és üzemirányítási szoftverfejlesztők figyelmébe 2015-2016.

Mindannyian fogyasztók vagyunk!
2015. április 21, kedd

Mindannyian fogyasztók vagyunk!

Több mint 3,5 tonnás foglalás egy fővárosi húsnagykereskedésben
2015. január 26, hétfő

Több mint 3,5 tonnás foglalás egy fővárosi húsnagykereskedésben

Családi gazdaságok nyilvántartásba vétele, az adatokban történt változások bejelentése, módosítás illetve törlés kérelme
2015. január 16, péntek

Családi gazdaságok nyilvántartásba vétele, az adatokban történt változások bejelentése, módosítás illetve törlés kérelme

Téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés 2014
2015. január 16, péntek

Téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés 2014

Országjáró előadássorozatban vett részt a NÉBIH
2015. január 14, szerda

Országjáró előadássorozatban vett részt a NÉBIH

Luxuskörülmények között éltek az áfacsalók
2014. december 19, péntek

Luxuskörülmények között éltek az áfacsalók

Javuló eredmények a Budapesti Nagybani Piacon
2014. november 27, csütörtök

Javuló eredmények a Budapesti Nagybani Piacon

Rizsekről mesél a Szupermenta
2014. november 17, hétfő

Rizsekről mesél a Szupermenta

Zsigó Róbert: az élelmiszergazdaság megtisztulását szolgálják az ellenőrzések
2014. október 30, csütörtök

Zsigó Róbert: az élelmiszergazdaság megtisztulását szolgálják az ellenőrzések

A fővárosban és országszerte is fokozott figyelem irányul a zöldség- és gyümölcskereskedőkre
2014. október 17, péntek

A fővárosban és országszerte is fokozott figyelem irányul a zöldség- és gyümölcskereskedőkre

Zöldség-gyümölcs forgalmazók regisztrációja
2014. október 15, szerda

Zöldség-gyümölcs forgalmazók regisztrációja

Friss zöldség-gyümölcs import minőség-ellenőrzés
2014. október 15, szerda

Friss zöldség-gyümölcs import minőség-ellenőrzés

Tájékoztatás a helyi termelői piacokról
2014. szeptember 30, kedd

Tájékoztatás a helyi termelői piacokról

Gazdálkodói tájékoztató füzet
2014. szeptember 30, kedd

Gazdálkodói tájékoztató füzet