Vissza

Mellékhatások (pharmacovigilance esetek) bejelentése

Mellékhatások (pharmacovigilance esetek) bejelentése

Mellékhatások (pharmacovigilance esetek) bejelentése

Az állatgyógyászati készítmények alkalmazása során tapasztalt mellékhatásokat (pharmacovigilance eseteket) adatlapon faxon, e-mailen, postai úton és telefonon lehet bejelenteni.

A pharmacovigilance rendszer (mellékhatás figyelő rendszer) célja az állatgyógyászati készítmények alkalmazási biztonságának növelése azáltal, hogy gyűjti és elemzi a készítmények használata során fellépő mellékhatásokat, lásd Meghatározások, valamint a feltételezett hatáselmaradások, a használati utasítástól való eltérés során fellépő reakciók, az élelmezés-egészségügyi várakozási idő letelte után kimutatott maradékanyagok és a környezetkárosító hatások adatait, összefoglalóan: a pharmacovigilance adatokat. Az összegyűjtött adatelése alapján indokolt esetben a készítmény alkalmazását korlátozó intézkedésekre, vagy a készítmény használati utasításának módosítására, kiegészítésére kerülhet sor.A pharmacovigilance rendszerről, bővebben itt olvashat.

Az észlelt mellékhatásokról, pharmacovigilance adatokról a bejelentéseket az Adatlap pharmacovigilance kitöltésével lehet megtenni.

A bejelentéseket faxon (262-2839) vagy postai úton kérjük eljuttatni. Bejelentéseiket a honlapon feltüntetett 24 órás telefon/fax/üzenetrögzítőn is megtehetik.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja a tudomására jutó súlyos, nem várt és emberen észlelt mellékhatásokról köteles azonnal, vagy legkésőbb 15 naptári napon belül az Igazgatóságot elektronikus úton értesíteni.

Az elektronikus úton történő jelentés vagy az Eudravigilance rendszeren keresztül közvetlenül, vagy az Intézet hozzájárulását követően, az engedélyesek számára előírt Európai PHV bejelentő engedélyesnek adatlap kitöltésével és beküldésével történhet. Az utóbbit magyarul, vagy angolul (ajánlott) lehet kitölteni.

Nyomtatványok
Meghatározások
Európai Pharmacovigilance Rendszer ismertető
Mellékhatás (Pharmacovigilance) bejelentő lap

Átlagos (0 Szavazatok)