Vissza

Aktuális növényvédelmi munkák

Aktuális növényvédelmi munkák

Aktuális növényvédelmi munkák
2015. május 20.

A várva várt csapadék megérkezésével az eddig lesben álló, tüneteket nem okozó kórokozók is esélyt kapnak a fertőzésre, különösképpen, ha több alkalommal esik kis mennyiségű eső folyamatosan fenntartva a számos kártevő gomba számára kedvező párás, meleg körülményeket.

Szőlőben számíthatunk a lisztharmat fertőzésére és a peronoszpóra spóráinak is elég 10 mm csapadék és 10 oC feletti napi középhőmérséklet a csírázáshoz. Az almatermésűek most hullajtják szirmaikat. Ilyenkor fontos, hogy megfelelő védelmet biztosítsunk a lisztharmat és a ventúriás varasodás ellen is. Csonthéjasainkat a levélfoltosságot okozó kórokozók – sztigminás levélbetegség, blumeriellás levélfoltosság - mellett a monília is veszélyezteti a virágzásukat követően.

Kiskerti zöldségeinkről sem feledkezhetünk meg, mert ebben az időszakban aktuális hagymában a peronoszpóra, borsóban a lisztharmat, peronoszpóra, aszkohitás foltosság és rozsda elleni védekezés. Az uborkát a peronoszpóra és a kolletotrihumos betegség, míg a burgonyát a burgonyavész és az alternáriás szárazfoltosság fenyegeti, amennyiben az időjárás az elkövetkező napokban kedvezően alakul a kórokozók számára.

Felszívódó hatóanyagok közül a különböző strobilurin és azol hatóanyagcsoportba tartozó készítmények széleskörű hatásspektrummal rendelkeznek. Kontakthatóanyag tartalmú növényvédő szerek közül permetezhetünk például kén, kaptán, klórtalonil tartalmú készítményekkel.

A cseresznyefák már mindenhol elvirágoztak, így időszerű védekezni a cseresznyelégy ellen, máskülönben kellemetlen meglepetés érhet bennünket a szüret alkalmával. A köznyelvben „kukacos” cseresznye, valójában a cseresznyelégy nyüve, mely ilyenkor hatol be a fejlődő gyümölcsbe.

Számos, könnyen észrevehető tünet látható már a gyümölcsfáinkon és bokrainkon, amely a kártevők jelenlétére utal. Ilyen például a megrágott, károsított lomb, okozói pedig a levélbarkók, cserebogár, levéltetvek és a különböző sodró- és aknázómolyok. Tömeges felszaporodásukat érdemes megakadályozni, ezért ellenük mielőbb védekezni kell!

Bármilyen növényről is legyen szó, az intenzív hajtásnövekedés időszakában, megtalálhatók rajtuk a levéltetvek. Szívogatásuk hatására a levelek torzulnak, a levéllemez megvastagodik. Mézharmatot képeznek, amitől a levelek fénylők és ragacsosak lesznek. Általában a levelek hátoldalán képezik telepeiket, ahol a kissé összesodrott levelek védelmében élnek. A telepeket képező és szabadon lévő tetveket piretroidokkal, míg a rejtetten, például az összesodort levelek védelmében élőket felszívódó készítményekkel permetezzük. A vértetű már előjött telelőhelyéről, vattaszerű  telepei egyre erősödnek, így igen könnyű észrevenni.

Bokraink egy része sincs biztonságban, az egész országban hatalmas gondot okoz egy nemrég megjelent kártevő. Az igen kedvelt, sokfelé ültetett buxuson vagy más néven puszpángon fenyeget igen súlyos kártétellel a selyemfényű puszpángmoly. Idén is látványos a száradás, főleg a növények belső részében és oldalán. Ha eddig nem tettük meg, minél előbb permetezzünk. Most lehet hatékonyan védekezni a hernyók ellen, ugyanis a levelek közötti szövedékben megbúvó vagy bábozódó lárvák ellen ez már meglehetősen nehéz, sokszor eredménytelen.

Selyemfényű puszpángmoly hernyói és kártételük (Benedeczki Bálint felvétele)

Átlagos (0 Szavazatok)

Fontos határidő közeledik az anyagok és keverékek osztályozásában, címkézésében és csomagolásában
2017. április 11, kedd

Fontos határidő közeledik az anyagok és keverékek osztályozásában, címkézésében és csomagolásában

Az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló 1272/2008/EK európai uniós rendelet (röviden CLP rendelet) értelmében 2017. június 1-jével egy fontos határidő érkezik el.A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény (Kbtv.) 10. § (2) bekezdésének értelmében 2015. június 1-jétől a veszélyes keverékek csak abban az esetben hozhatók forgalomba, ha a CLP szerint címkézték és csomagolták azokat. Az e törvény előírásainak megfelelően osztályozott, címkézett és csomagolt, 2015. június 1-je előtt forgalomba hozott veszélyes keverékeket 2017. június 1-jéig nem kell újracímkézni és újracsomagolni.

Őszirózsa virágmagvak hatósági vizsgálata
2017. március 6, hétfő

Őszirózsa virágmagvak hatósági vizsgálata

A NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága 2007. óta rendszeresen végzi a kereskedelembe kerülő különféle dísznövény szaporítóanyagok utóellenőrzését, úgynevezett posztkontrollját. Ennek lényege, hogy a NÉBIH a forgalmazásra kész szaporítóanyagból mintát vesz, és a minősítendő paraméterektől függően laboratóriumaiban, illetve fajtakitermesztő állomásán kitermesztéssel állapítja meg, hogy a szaporítóanyagok megfelelnek-e a vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A vizsgált faj és fajta kiválasztása kockázatértékelés alapján történik.