Vissza

2015 a Talajok Nemzetközi Éve

2015 a Talajok Nemzetközi Éve

2015 a Talajok Nemzetközi Éve

Legyen a kertünk kicsi vagy nagy, gazdálkodjunk fél vagy akár száz hektáron, a termőföldet nem nélkülözhetjük. Termesztett növényeink a talajban gyökereznek, abból veszik fel a tápanyagokat és a vizet, amelyből felépülnek szöveteik, magjaik, terméseik és gyümölcseik is. Ám növényeink nem csak tápanyagot vesznek fel, raktároznak el, hanem szennyező, toxikus anyagokat is, amelyek akár már kis mennyiségben is károsak lehetnek egészségünkre.

Ezért is olyan fontos, hogy óvjuk és védjük talajainkat, növényeket egészséges, szennyeződéstől mentes talajban termesszük!

Miért fontosak nekünk talajaink?

  • egészséges élelmiszert csak egészséges talajon keresztül kapunk, hiszen az élelmiszerlánc első láncszeme a talaj. Ételeink 95%-a a talajból származik.
  • rajtuk élünk, így bármerre járunk vagy nézünk, mindenhol megtaláljuk őket.
  • olyan növényeket termesztünk rajtuk, amelyek alapanyagául szolgálnak mindennapi élelmiszereinknek, gépeink, autóink üzemanyagainak, ruházatunkhoz használt textíliáknak vagy egészségünket biztosító gyógyszereinknek.
  • kulcsszerepük van az élet körforgásában, azaz a szén-ciklusban kulcsszerepük van, ezen keresztül segítenek nekünk a klímaváltozás elleni küzdelemben, vagy az ahhoz való alkalmazkodásban. A talajok 10%-át tárolják a Világ által kibocsátott, üvegházhatást okozó szén-dioxid mennyiségének.
  • tárolják és szűrik, tisztítják vizeinket. Az árvizekkel, aszályokkal szembeni védekezésben elengedhetetlen szerepet játszanak. Egy egészséges talaj képes hektáronként kb. 3750 tonna víz tárolására. A Föld vizeinek 0,01%-át a talaj tárolja
  • egysejtűektől az emlősökig, vagy növényekig, mintegy 4000 faj él a talajokban. A frissen szántott talaj illata a sugárgombáktól származik (100 millió sugárgomba él 1 gramm talajban).

 

A talaj feltételesen megújuló természeti erőforrás, mindössze 10 cm talajréteg 2000 hosszú év alatt alakul ki, viszont 1 rövid év alatt 24 milliárd tonnányi talaj pusztul el a Világon.

Védjük talajainkat a víz vagy a szél okozta talajpusztulástól (erózió), a különféle szennyezőanyagok talajba jutásától, az éghajlatváltozás miatti elsivatagosodástól, a városaink terjeszkedésétől és a káros vizektől (belvíz).

 

Hogyan védjük talajainkat?

  • Első és legfontosabb: ne szennyezzük talajainkat!
  • Ne a végletekig, hanem csak a szükséges mértékig használjuk őket.
  • A jól átgondolt tápanyag-utánpótlásra ugyanúgy szüksége van talajainknak is, mint növényeinknek.
  • A felszínformához alkalmazkodó talajművelést és növénytermesztést válasszunk, ezzel is megelőzhetjük az erózió kialakulásának lehetőségét.

Ha ezekre odafigyelünk, talajaink egészséges, jó minőségű növényekkel, élelmiszerekkel hálálják meg gondoskodásunk.

Az ENSZ 68. Közgyűlése nyilvánította 2015-öt a Talajok Nemzetközi Évének, mely az „Egészséges talajokat az egészséges életért” jelmondattal indul egyéves útjára.

A NÉBIH csatlakozva e kiváló kezdeményezéshez, 2015-ben mind a szakmai közönség, mind a lakosság számára is érdekes programokkal szeretné felhívni a figyelmet a talajok szerepére. A programjainkról bővebben honlapunkon tájékozódhatnak.


Átlagos (0 Szavazatok)