Vissza

Részletes információk

kumarin
kémiai
aromaanyagok
Nem

A kumarin természetes aromaanyag, mely széles körben fordul elő a növényekben, köztük számos gyümölcsben és fűszerben. 1820-ban izolálták először tonkababból, ezért nevét a tonkabab Karib-szigeteki elnevezéséről (coumarou) kapta. A fahéjfélék mellett magas a kumarin tartalma a szagos mügének (szesziparban használják), tonkababnak (brazil tölgy), somkórónak (takarmánynövény). A gyakran fogyasztott élelmiszerek közül a fahéj kumarin tartalma a legjelentősebb. A hétköznapi nyelvben fahéjnak nevezzük a ceyloni fahéjat (a Cinnamomum verum J.S. Presl. fa belső kérge), melyet valódi fahéjnak is neveznek és a cassia fahéjat (a Cinnamomum cassia Blume és a Cinnamomum burmannii fák belső kérge). A ceyloni fahéj Indiában és Sri Lankán őshonos, és termesztik Afrika egyes területein, délkelet Indiában, Indonéziában, a Seychelle-szigeteken, Dél-Amerikában, Sri Lankán és a Karib-szigeteken. A kínai cassiát (Cinnamomum cassia Blume) főként Kínában, Burmában és Vietnámban, az indonéz cassiát (Cinnamomum burmannii) pedig főként Indonéziában és Szumátrán termesztik. A cassia fahéj ára alacsonyabb, aromája jóval intenzívebb és Európában népszerűbb a ceyloninál. A kétféle fahéj kumarin tartalma nagymértékben különbözik egymástól, a cassiaé jóval magasabb, mint a ceyloni fahéjé. Ráadásul a cassia fahéj kumarin tartalma igen széles tartományon belül változhat, sőt egy egyazon fa különböző pontjairól származó fahéj kumarin tartalmában is nagymértékű különbségek lehetnek. A mesterségesen előállított kumarint a kozmetikai ipar használja, emellett a gyógyászatban is alkalmazzák, ödémák (vizenyők), trombózisok (vérrögök) kezelésére, véralvadási hajlam csökkentésére. A nagy dózisban adott adagok bizonyos érzékeny csoportoknál májkárosodást okozhatnak. A kumarin az élelmiszerekbe (pl. süteményekbe, és a müzlibe, gabonapehelybe) elsősorban fahéjjal, vagy fahéj tartalmú aromával kerülhet be. A fahéjtartalmú pékáruk, reggelizőpelyhek, desszertek maximálisan megengedett kumarin tartalmát Európai Uniós rendelet szabályozza. Egy fogyasztó számára akkor jelenthet kockázatot a fahéjjal ízesített élelmiszerek fogyasztása, ha napi rendszerességgel nagy mennyiséget fogyaszt ezekből az ételekből. Akik rendszeresen nagy mennyiségű fahéjat fogyasztanak, válasszák ezért inkább a kis kumarin tartalmú ceyloni fahéjat. Az élelmiszereken kívül bizonyos étrend-kiegészítők is tartalmazhatnak fahéjat, esetenként jóval nagyobb mennyiségben, mint az élelmiszerek, így a túladagolás legvalószínűbben nem élelmiszerfogyasztással, hanem fahéjtabletta szedésével is előfordulhat.

További információk: