Vissza

Részletes információk

ergot alkaliodok
kémiai
alkaloidok
Nem

Az ergot alkaloidok bizonyos gabonaféléket (leggyakrabban rozs) megfertőző gombaparaziták (pl. a Claviceps purpurea, anyarozs) másodlagos anyagcseretermékei. A fertőzött virágok helyén növő kalászban fekete, 2-5 cm hosszú ún. varjúköröm, a gomba vegetatív kitartó képlete (szklerócium) látható. Ezek a szkleróciumok különböző alkaloid vegyületeket tartalmaznak, amelyek közül a legismertebbek és a leggyakrabban előfordulóak: az ergometrin, ergotamin, ergozin, ergokrisztin, ergokriptin, ergokornin és ezekkel rokon -ininek. Ezen alkaloidok hatásának skálája az enyhe mérgezéstől a halálos kimenetelig terjed. Az ergotizmus két formában is megjelenhet. A gangrénás típusú megbetegedés elsősorban a végtagokon jelentkező fájdalmas bőrtünetekkel jár, súlyos esetben a kéz, láb elfeketedésével, elvesztésével járhat. Az ergot mérgezés másik típusa az un. konvulzív ergotizmus, amely neurológiai tünetekkel jár (görcsök, hallucináció, pszichózis). Az ergot alkaloidokat gyógyszerek előállítására is felhasználják, az LSD-t is anyarozsból állították elő az 1930-as években, eredetileg gyógyszeripari felhasználás céljából. Mivel az alkaloid koncentrációt elsősorban az időjárási körülmények befolyásolják, ezért a mérgezések bizonyos időjárási viszonyok esetén (hűvös, csapadékos időjárás a virágzáskor) korábban tömegesen jelentkeztek. A középkorban az ergotizmust „Szent Antal tüze”-nek nevezték, az égéshez hasonlító bőrtünetek miatt, és a tömeges megbetegedésekért a boszorkányokat tették felelőssé. A fejlődő országokban jelenleg is valós probléma a tömegesen előforduló ergotizmus, például Etiópiában 2001-ben észleltek tömeges gangrénás típusú megbetegedést, melyet fertőzött vad zabot tartalmazó árpa fogyasztására vezettek vissza. Napjainkban a fejlett országokban az élelmiszerfogyasztásból eredő ergotizmus ritkán fordul elő, mivel a malomiparban alkalmazott tisztítási technikák az ergot alkaloidok akár 82 %-át képesek eltávolítani a gabonaszemből. Fertőzött gabonatermés azonban az esősebb, hűvösebb években továbbra is előfordulhat, ezért az Európai Unióban rendelet szabályozza a feldolgozatlan gabonafélékben maximálisan megengedett anyarozs-alkaloidok mennyiségét, a takarmányokra vonatkozóan pedig Uniós ajánlás van érvényben.

További információk: