Vissza

Részletes információk

3-MCPD (MCPD-k és észtereik)
kémiai veszélyek/szennyezőanyagok
technológiai eredetű szennyezőanyagok
Nem

Az élelmiszerekben előforduló 3-monoklórpropán-1,2-diol (3-MCPD) és 2-monoklórpropán-1,2-diol (2-MCPD) valamint a vegyületek zsírsavészterei technológiai eredetű szennyezőanyagok, az élelmiszerek feldolgozásakor keletkeznek, elsősorban a növényi olajok magas hőmérsékleteken (kb. 200 °C) történő finomításakor. A 3-MCPD keletkezésére először a sósavval hidrolizált növényi fehérjékben és a savas körülmények között fermentált szójaszószban figyeltek fel, elsőként ezekben a fűszerezésre használt termékekben mutatták ki jelenlétét. A 3-MCPD - állatkísérletekben - a vesét károsítja, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) lehetséges humán karcinogén (2B) csoportba sorolta. Határértékét – hidrolizált növényi fehérjékben és szójaszószban – az Unió rendeletben szabályozta. A 3-MCPD észterek és 2-MCPD észterek a növényi étolajok és zsírok finomításakor keletkeznek. A legnagyobb 3-MCPD észter szinteket pálma-olajokban és pálmazsírokban mérték, de jelen vannak a legtöbb növényi zsírban és olajban és az ezeket tartalmazó termékekben. A gyomor- és bélrendszerben a 3-MPCD észterek szabad 3-MCPD-vé alakulnak. A 3-MCPD-re és észtereire vonatkozóan tolerálható napi beviteli értéket határoztak meg.  

További információk: