Tropán alkaloidok
2018. március 22.

Tropán alkaloidok

A tropán alkaloidok a Brassicaceae és a Solanaceae (pl. nadragulya, beléndek, csattanó maszlag) illetve az Erythroxylaceae (pl. kokacserje) családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei. A növény minden részében megtalálhatóak, így a magban is. Eddig több mint 200 tropán alkaloidot azonosítottak különböző növényekben. Közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak.

Az amigdalin
2018. március 20.

Az amigdalin

A sárgabarack, keserű mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában amigdalin nevű cianogén glikozid található. Az amigdalin a mag elfogyasztása után az emberi szervezetben cianiddá alakul át. A cianid mérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom-, és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat, szélsőséges esetben pedig halálhoz is vezethet.

Kérdezz-felelek a fipronilról és a holland tojásszennyezési esetről
2017. augusztus 10.

Kérdezz-felelek a fipronilról és a holland tojásszennyezési esetről

Élelmiszer-biztonsági fogalommeghatározások
2017. január 24.

Élelmiszer-biztonsági fogalommeghatározások

Az érzékszervi vizsgálatok szerepe és jelentősége
2016. november 15.

Az érzékszervi vizsgálatok szerepe és jelentősége

Az e-kereskedelem előnyei és kockázatai
2016. szeptember 28.

Az e-kereskedelem előnyei és kockázatai

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények 2016

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények 2016

Közlemény ellopott megbízólevélről
2016. április 12.

Közlemény ellopott megbízólevélről

Általános tájékoztató az új élelmiszerekről

Általános tájékoztató az új élelmiszerekről

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények gyűjteménye

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények gyűjteménye

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények 2015

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények 2015

Élelmiszerek által közvetített megbetegedések alakulása

Élelmiszerek által közvetített megbetegedések alakulása

Országos Közétkeztetési Szakácsverseny - Döntős Receptek

Országos Közétkeztetési Szakácsverseny - Döntős Receptek

Éhezünk és pazarolunk

Éhezünk és pazarolunk

NÉBIH kerekasztal a 2015. évi gabonatermés élelmiszerbiztonsági kérdéseiről
2015. augusztus 6.

NÉBIH kerekasztal a 2015. évi gabonatermés élelmiszerbiztonsági kérdéseiről

Gabonaalapú élelmiszerek fuzárium toxin szennyezettségének csökkentési lehetőségei

Gabonaalapú élelmiszerek fuzárium toxin szennyezettségének csökkentési lehetőségei

Ms Excel alapú módszer célorientált mintavételi terv készítéséhez

Ms Excel alapú módszer célorientált mintavételi terv készítéséhez

WHO Egészség Világnap – Élelmiszerbiztonság

WHO Egészség Világnap – Élelmiszerbiztonság

Az élelmiszerlánc stratégiai ágazat, az élelmiszerbiztonság nemzetbiztonsági kérdés
2015. március 6.

Az élelmiszerlánc stratégiai ágazat, az élelmiszerbiztonság nemzetbiztonsági kérdés

36th Session of CCMAS - Working documents

36th Session of CCMAS - Working documents