null Időben védekezzen a parlagfű ellen!

Időben védekezzen a parlagfű ellen!

2018. április 24, kedd

A parlagfű április-májusra tehető fő csírázási időszakában országszerte várható a rendkívül allergén gyomnövény jelentős mértékű kelése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a földhasználók figyelmét, hogy a hatékony mentesítés érdekében már a növény 2-4 leveles fejlettségi állapotában érdemes elvégezniük a növényvédő szeres állománykezelést. Az a földhasználó, aki június 30-ig elmulasztja az ingatlana parlagfű-mentesítését, július 1-jét követően bírsággal sújtható!

A kései kitavaszodás miatt idén a megszokottnál később, április elején indult a parlagfű csírázása. Az utóbbi két hét kedvező időjárásának köszönhetően a szikleveles egyedek országszerte jelentős mennyiségben bújtak elő a bolygatott, nyílt talajfelszíneken. A  csíranövények fejlettsége jelenleg még nem túl változatos, többnyire sziklevelestől 2 leveles állapotig terjed. A parlagfű fő csírázási időszaka április és május, ezekben a hónapokban további jelentős mértékű kelés várható.

Szikleves parlagfüvek 
(Bisse, 2018.04.13., Fotó: Dr. Novák Róbert)

2 leveles fejlettségű parlagfüvek 
(Zalaegerszeg, 2018.04.15.,
Fotó: Dr. Novák Róbert)

 

A hatályos jogszabály szerint „a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani”. Bár a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt csak július 1-től indítható hatósági eljárás, a védekezést célszerű már most, a növény legérzékenyebb fejlettségi állapotában elvégezni.

A mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására megfelelő a rendszeres kaszálás, amire évjárattól függően legalább 3 alkalommal kell sort keríteni.

A mezőgazdasági területeken a növényvédő szeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben – a parlagfű 2-4 leveles fejlettségi állapotában – történő elvégzése a legcélravezetőbb védekezési mód. A késői állománykezelés rendszerint gyengébb hatékonyságú és sok esetben a kultúrnövényt is károsítja.

Jelenleg a kapás kultúrákban a vetés és a preemergens kezelések végzésének időszaka van. A parlagfű ellen hatékony gyomirtási technológiák megválasztásánál különösen fontosak a szakmai ismeretek, ezért a gazdálkodóknak célszerű segítséget kérniük. A leghatékonyabb és leginkább jövedelmező technológiák kiválasztásában a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakemberei nyújtanak segítséget.

Kapcsolódó jogszabály:
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése

 

Friss hírek

2024. március 28, csütörtök

Elérhetőek az első eredmények: a tavalyinál többször volt szükség az élelmiszerbiztonsági felügyelők aktív fellépésére

Március első napján vette kezdetét az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton a húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében rendelt el. A március 17-ig tartó első szakaszban a tavalyi évhez képest többször kellett az élelmiszerbiztonsági felügyelőknek intézkedniük annak érdekében, hogy az ünnepi asztalokra kerülő ételek kivétel nélkül biztonságosak és megfelelő minőségűek legyenek. A sok éves múltra visszatekintő, megbízható élelmiszerlánc-felügyeleti hálózat természetesen ezúttal sem hagyta cserben a fogyasztókat, érdekeik védelmében aktívan fellépett a hatóság – hangsúlyozta az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Tovább >

2024. március 26, kedd

Nyilatkozat a növényvédelmi tevékenység felelőséről

A növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a támogatásokban részesülők szolgáltatnak adatot. Az adatszolgáltatás kötelező jellegű, és a Magyar Államkincstár egységes kérelem benyújtására szolgáló felületén történik.

Tovább >