null Elérhető a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatát összefoglaló útmutató aktualizált változata

Elérhető a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatát összefoglaló útmutató aktualizált változata

2018. május 11, péntek

Elérhető és ingyenesen letölthető a frissen aktualizált „vendéglátás GHP” a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nébih honlapján. A vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatát összefoglaló útmutatóban újdonságként szerepel többek között az allergénekre vonatkozó tájékoztatás leírása.

Az útmutató 2012-ben széles körű szakmai együttműködés eredményeként készült el és használata mostanra elterjedtté vált a szakemberek körében. Frissítését az időközben megszerzett gyakorlati tapasztalatok és jogszabályi változások tették szükségessé. A kiadványban új elemként jelenik meg többek között a vásárlók informálása, így az allergénekre vonatkozó tájékoztatás leírása is.

A jó higiéniai gyakorlat útmutatók célja a kockázatokkal arányos, megvalósítható intézkedések összegyűjtése az ésszerűség és az ipari gyakorlat alapján. Az útmutatók segítik az élelmiszer-vállalkozásokat a rendeletek értelmezésében, a konkrét tevékenységükre vonatkozó szabályzatok kidolgozásában, valamint vitás esetekben vonatkoztatási alapul is szolgálnak.

A „vendéglátás GHP” kifejezetten az étkeztetésben, valamint a vendéglátásban dolgozó szakembereknek készült, beleértve a cukrászokat és a közétkeztetést is. Az aktualizált útmutató a már ismert, átlátható és könnyen kezelhető elrendezéssel tartalmazza a helyes gyakorlati leírásokat, amelyek alkalmazásával megvalósul az élelmiszerbiztonsági jogszabályok betartása.

Ezen második, átdolgozott kiadása is széleskörű társadalmi szakmai konszenzus és közös munka eredményeként készült el. Az útmutatót a Nébih által 2011 óta működtetett, szakmai civil szervezetek képviselőiből álló munkacsoport állította össze, lektorálásában pedig – az FM munkatársai mellett – a szakmai szervezetek képviselői és szakértői vettek részt. Az ingyenes útmutató letölthető az FM és a Nébih weboldaláról.

Friss hírek

2024. április 16, kedd

Vetőburgonya-vásárláskor kizárólag fémzárolt vetőgumók közül érdemes választani

Jó minőségű, biztos termést hozó, egészséges vetőgumók ültetéséhez csak fémzárolt tételt érdemes vásárolni, melyek elsősorban gazdaboltokban, nagyobb áruházakban, szakáruházakban érhetőek el. A Nébih összefoglalta, mire érdemes vásárláskor ügyelni, valamint a hatósági címke bemutatásával is segítséget kíván nyújtani a burgonyát ültetők számára a magas minőségű, egészséges termés elérése érdekében.

Tovább >

2024. április 15, hétfő

Több száz gyümölcsültetési szaporítóanyagot semmisítettek meg az ellenőrök az ónodi piacon

Folytatódott a tavaszi szőlő- és gyümölcs-szaporítóanyagok árusításának ellenőrzése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a vármegyei kormányhivatalok, valamint a NAV szakemberei április elején hatósági ellenőrzést tartottak az ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásáron. Az akció során több száz gyümölcsültetési szaporítóanyagot kellett megsemmisíteniük. A leggyakoribb problémák a szaporítóanyagok minőségével voltak, de a címkék kapcsán is számos hiányosságot találtak az ellenőrök. A rózsatövek esetében feltűnő volt a fajtamegjelölés és a származást igazoló dokumentumok hiánya.

Tovább >