Vissza

Spárgát az ünnepi asztalra

Spárgát az ünnepi asztalra

Spárgát az ünnepi asztalra
2017. április 12.

Hazánkban egyelőre kevésbé elterjedt, így többnyire csak csemegének számít a spárga fogyasztása. Pedig a most szezonális zöldség számos jó tulajdonsággal bír. Ráadásul a magyar termesztőknél kiváló minőségben kapható a nyúlárnyék néven is ismert zöldség. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a spárgával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A tavasszal szezonális spárga számos jó tulajdonsággal bír. A szénhidrát- és zsírtartalma elhanyagolható, annál fontosabb azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége. Emellett gazdag káliumforrás; foszfor, kalcium, magnézium, sőt vas is nagy mennyiségben található benne, ugyanakkor nátriumtartalma alacsony.

A spárga ehető részét sípnak hívják, amiből általában két féle, a zöld és a fehér kapható, de létezik lila fejű spárgasíp is. A fehér spárgasíp a föld alatt növekedő fehér hajtás, míg a zöld spárgasíp a föld felett növekszik.

A Közönséges spárgát (Asparagus officinalis) a világ számos táján termesztik. Európában az éghajlati viszonyoktól függően kora tavasszal, már március végén megjelennek az első zsenge spárgasípok, de van, ahol még június végén is szüretelhető.

A magyar spárga kiváló minőségű nem véletlen, hogy külföldön is keresett termék. Hazánkban a fehér spárgát elsősorban Csongrád, Bács-Kiskun és Tolna megyékben, míg a zöldet – az utóbbi időben – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik nagyobb mennyiségben.

Közép-Európában a fehér spárga a legkedveltebb, lágy, kellemes, enyhén aromás íze miatt. Ennél a változatnál fontos, hogy a spárgát a fej aljától a síp végéig teljesen hámozzuk meg. A fás sípvégeket feltétlenül vágjuk le, különben a rostos, rágós, sok esetben kissé kesernyés rész élvezhetetlenné teszi a belőle készült ételt. A lila spárga felhasználása fehér rokonával egyező, ugyanakkor markánsabb ízzel rendelkezik.

A zöld spárga íze nyersen fogyasztva kissé a zöldborsóra emlékeztet. Nem szükséges teljesen meghámozni, elegendő a szár alsó harmadát megtisztítani, de az igazán zsenge példányoknál még ez is elhagyható. Fontos azonban, hogy a szár alsó – általában kemény és rostos – részét a zöld spárgánál is vágjuk le.

Valamennyi típus legértékesebb része a csúcsa, az ún. spárgafej. Ez a spárga legzsengébb része, ezért elkészítéséhez lényegesen kevesebb főzési, illetve sütési időre van szükség.

A spárgát lehetőség szerint frissen dolgozzuk fel és hűtőszekrényben – kissé nedves papírba csomagolva – maximum egy hétig tároljuk. Kiválóan tartósítható mélyhűtőben is, azonban fontos, hogy mielőtt lefagyasztanánk, feltétlenül főzzük elő (blansírozzuk). Mélyhűtőben 7-10 hónapon át is tárolhatjuk.

Vásárláskor mindig tartsuk szem előtt, hogy csak ellenőrzött forgalmazótól vásároljunk és olvassuk el a termék címkéjét, jelölését is. A legfrissebb terméket közvetlenül a termelőktől szerezhetjük be. Figyeljünk arra, hogy a síp legyen friss, fényes felületű, mert a fénytelen, kissé már fonnyadt, gumiszerű sípok élvezeti értéke csekély.

Kapcsolódó anyag:
A közlemény letölthető formában

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI
2017. április 27, csütörtök

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI

HUNGALIMENTARIA 2017
2017. április 26, szerda

HUNGALIMENTARIA 2017

Aszalt szilva fajtabírálatot tartott a NÉBIH
2017. április 26, szerda

Aszalt szilva fajtabírálatot tartott a NÉBIH

Nem engedélyezett besugárzott étrend-kiegészítőt jelentettek a RASFF rendszeren
2017. április 26, szerda

Nem engedélyezett besugárzott étrend-kiegészítőt jelentettek a RASFF rendszeren

Rovarölő szerrel szennyezett újhagyma
2017. április 24, hétfő

Rovarölő szerrel szennyezett újhagyma

Régi problémák és új kihívások a láthatáron a szőlő- és gyümölcstermesztésben
2017. április 21, péntek

Régi problémák és új kihívások a láthatáron a szőlő- és gyümölcstermesztésben

24 tonna jelöletlen burgonyát foglalt a NÉBIH
2017. április 21, péntek

24 tonna jelöletlen burgonyát foglalt a NÉBIH

Több mint száz féle lejárt terméket talált a NÉBIH egy kisboltban
2017. április 19, szerda

Több mint száz féle lejárt terméket talált a NÉBIH egy kisboltban

Megszülettek a második Iskolakerti Talajvizsgálatok eredményei
2017. április 18, kedd

Megszülettek a második Iskolakerti Talajvizsgálatok eredményei

Élő nyulat húsvétra? Maradjunk inkább a csokinál…
2017. április 13, csütörtök

Élő nyulat húsvétra? Maradjunk inkább a csokinál…

Véget ért a vektormentes időszak Magyarországon
2017. április 12, szerda

Véget ért a vektormentes időszak Magyarországon

Újabb két Bács-Kiskun megyei állományban jelent meg a madárinfluenza
2017. április 11, kedd

Újabb két Bács-Kiskun megyei állományban jelent meg a madárinfluenza

NÉBIH jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz
2017. április 10, hétfő

NÉBIH jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz

Negyedszer tanácskoztak a hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdéseiről
2017. április 7, péntek

Negyedszer tanácskoztak a hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdéseiről

Szabálytalanul működő tűzifatelep működését függesztette fel a NÉBIH
2017. április 7, péntek

Szabálytalanul működő tűzifatelep működését függesztette fel a NÉBIH

6,5 tonna füstölt árut foglalt le a NÉBIH
2017. április 6, csütörtök

6,5 tonna füstölt árut foglalt le a NÉBIH