Vissza

Spárgát az ünnepi asztalra

Spárgát az ünnepi asztalra

Spárgát az ünnepi asztalra
2017. április 12.

Hazánkban egyelőre kevésbé elterjedt, így többnyire csak csemegének számít a spárga fogyasztása. Pedig a most szezonális zöldség számos jó tulajdonsággal bír. Ráadásul a magyar termesztőknél kiváló minőségben kapható a nyúlárnyék néven is ismert zöldség. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a spárgával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A tavasszal szezonális spárga számos jó tulajdonsággal bír. A szénhidrát- és zsírtartalma elhanyagolható, annál fontosabb azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége. Emellett gazdag káliumforrás; foszfor, kalcium, magnézium, sőt vas is nagy mennyiségben található benne, ugyanakkor nátriumtartalma alacsony.

A spárga ehető részét sípnak hívják, amiből általában két féle, a zöld és a fehér kapható, de létezik lila fejű spárgasíp is. A fehér spárgasíp a föld alatt növekedő fehér hajtás, míg a zöld spárgasíp a föld felett növekszik.

A Közönséges spárgát (Asparagus officinalis) a világ számos táján termesztik. Európában az éghajlati viszonyoktól függően kora tavasszal, már március végén megjelennek az első zsenge spárgasípok, de van, ahol még június végén is szüretelhető.

A magyar spárga kiváló minőségű nem véletlen, hogy külföldön is keresett termék. Hazánkban a fehér spárgát elsősorban Csongrád, Bács-Kiskun és Tolna megyékben, míg a zöldet – az utóbbi időben – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik nagyobb mennyiségben.

Közép-Európában a fehér spárga a legkedveltebb, lágy, kellemes, enyhén aromás íze miatt. Ennél a változatnál fontos, hogy a spárgát a fej aljától a síp végéig teljesen hámozzuk meg. A fás sípvégeket feltétlenül vágjuk le, különben a rostos, rágós, sok esetben kissé kesernyés rész élvezhetetlenné teszi a belőle készült ételt. A lila spárga felhasználása fehér rokonával egyező, ugyanakkor markánsabb ízzel rendelkezik.

A zöld spárga íze nyersen fogyasztva kissé a zöldborsóra emlékeztet. Nem szükséges teljesen meghámozni, elegendő a szár alsó harmadát megtisztítani, de az igazán zsenge példányoknál még ez is elhagyható. Fontos azonban, hogy a szár alsó – általában kemény és rostos – részét a zöld spárgánál is vágjuk le.

Valamennyi típus legértékesebb része a csúcsa, az ún. spárgafej. Ez a spárga legzsengébb része, ezért elkészítéséhez lényegesen kevesebb főzési, illetve sütési időre van szükség.

A spárgát lehetőség szerint frissen dolgozzuk fel és hűtőszekrényben – kissé nedves papírba csomagolva – maximum egy hétig tároljuk. Kiválóan tartósítható mélyhűtőben is, azonban fontos, hogy mielőtt lefagyasztanánk, feltétlenül főzzük elő (blansírozzuk). Mélyhűtőben 7-10 hónapon át is tárolhatjuk.

Vásárláskor mindig tartsuk szem előtt, hogy csak ellenőrzött forgalmazótól vásároljunk és olvassuk el a termék címkéjét, jelölését is. A legfrissebb terméket közvetlenül a termelőktől szerezhetjük be. Figyeljünk arra, hogy a síp legyen friss, fényes felületű, mert a fénytelen, kissé már fonnyadt, gumiszerű sípok élvezeti értéke csekély.

Kapcsolódó anyag:
A közlemény letölthető formában

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Erdészeti témájú twinning projekt Grúziában
2017. augusztus 16, szerda

Erdészeti témájú twinning projekt Grúziában

Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék
2017. augusztus 15, kedd

Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2017. augusztus 15, kedd

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Potencianövelő étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a NÉBIH gyógyszer-hatóanyag jelenléte miatt
2017. augusztus 15, kedd

Potencianövelő étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a NÉBIH gyógyszer-hatóanyag jelenléte miatt

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség
2017. augusztus 8, kedd

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség

Magyarországon és külföldön forgalmazott élelmiszerek 2017. évi nyári összehasonlító vizsgálata
2017. augusztus 8, kedd

Magyarországon és külföldön forgalmazott élelmiszerek 2017. évi nyári összehasonlító vizsgálata

Nem engedélyezett összetevőket mutattak ki egy sportolóknak szánt, különleges táplálkozási célú élelmiszerben
2017. augusztus 7, hétfő

Nem engedélyezett összetevőket mutattak ki egy sportolóknak szánt, különleges táplálkozási célú élelmiszerben

Ismételten álőstermelőket buktattak le a NÉBIH ellenőrei
2017. augusztus 3, csütörtök

Ismételten álőstermelőket buktattak le a NÉBIH ellenőrei

Súlyos higiéniai problémák miatt zárt be egy budapesti pékséget a NÉBIH
2017. augusztus 3, csütörtök

Súlyos higiéniai problémák miatt zárt be egy budapesti pékséget a NÉBIH

„Ne hagyj az autóban!” – Matrica-kampányt indít a NÉBIH
2017. augusztus 2, szerda

„Ne hagyj az autóban!” – Matrica-kampányt indít a NÉBIH

Keleti szomszédunkban is megjelent az afrikai sertéspestis
2017. augusztus 1, kedd

Keleti szomszédunkban is megjelent az afrikai sertéspestis

Tömegessé vált az amerikai kukoricabogár rajzása
2017. augusztus 1, kedd

Tömegessé vált az amerikai kukoricabogár rajzása

Újabb összefüggések az antibiotikum-használat és az antibiotikum-rezisztencia között
2017. július 31, hétfő

Újabb összefüggések az antibiotikum-használat és az antibiotikum-rezisztencia között

Elérhetőek a Közép-tiszai Erdőtervezési Körzet nyilvános adatai
2017. július 28, péntek

Elérhetőek a Közép-tiszai Erdőtervezési Körzet nyilvános adatai

Ne kockáztassuk a növényi károsítók behozatalát!
2017. július 28, péntek

Ne kockáztassuk a növényi károsítók behozatalát!

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről
2017. július 27, csütörtök

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről