Vissza

NÉBIH jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz

NÉBIH jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz

NÉBIH jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz
2017. április 10.

A sonka és a tojás egyaránt előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a két népszerű termékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint, hogy mire figyeljünk vásárláskor.

A sonkák között megkülönböztetjük a nyers, a hőkezelt, valamint a formában vagy bélben hőkezelt sonkák alcsoportját. Emellett külön kategóriát képez a parasztsonka. Valamennyi termék minőségi követelményeit a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. „Húsvéti sonka” alatt a nyers sonkákat, a hőkezelt sonkákat és a parasztsonkát értjük.

Vásárláskor érdemes alaposan tanulmányozni a jelölést, ami egyértelműen megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk. A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk.

Szintén érdemes figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék, valamint, hogy a jelölésen a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Utóbbinál ugyanis – a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett – közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. A hagyományos pácolt, füstölt sonka íz-élményt keresőknek nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása.

Vásárlásnál, a lejárati idő mellett, érdemes ellenőrizni, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék – nyomás nélkül – ne engedjen levet. Kerüljük az alkalmi árusokat és csak megbízható, legális helyről vásároljunk. Csomagolatlan, úgynevezett lédig termékek esetén ezekről az információkról a forgalmazótól kérhetünk tájékoztatást.

2017. augusztus 1-jétől kell kötelezően alkalmazni a Magyar Élelmiszerkönyv módosítását, amely a sonkákra vonatkozóan is tartalmaz változtatásokat, például baromfi mellből és combból nem lehet hőkezelt sonkát készíteni. További változás, hogy új csoportok lesznek (parasztlapocka és szárított nyers sonka); valamint, hogy több minőségi paramétert is szigorítottak, csökken például a maximális sótartalom. Szintén fontos újítás lesz, hogy a füstaroma légtérbe történő párologtatásával füstölt terméket nem lehet majd „füstölt”-nek nevezni. Helyette a „folyékony füsttel füstölt…” vagy „füstoldattal füstölt…” jelzőt kell használni.

Tojásvásárláskor fontos, hogy csak tiszta, friss, ép tojást vegyünk. A tojás dobozán ellenőrizzük a minőség-megőrzési idő lejáratának dátumát, közeli lejárati idejű termék esetén gondoljuk át, mikor, mire szeretnénk felhasználni a tojást.

A tojásokon szereplő kód első számjele a tartási technológiára utal (0-biotartás,1-szabad tartás, 2-mélyalmos és 3-ketreces technológiából származik), amit a származási ország betűjele és a termelő tízjegyű regisztrációs száma követ. A kistermelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon, tőlük szóban kérhetünk tájékoztatást.

Az üzletekben a tojást tálcáról hagyományos kiszolgálással vagy önkiszolgálással is lehet árusítani. Ilyen árusítási módok esetén feltűnő helyen kihelyezett feliraton tájékoztatni kell a vásárlókat a következő információkról: a tojáscsomagoló központ azonosító száma, a minőség-megőrzési idő lejáratának dátuma, valamint a megfelelő tárolásra vonatkozó ajánlások.

Az ünnepekhez (is) kötődő további hasznos élelmiszerbiztonsági tanácsokat olvashatnak a NÉBIH Ételt csak okosan kampányának weboldalán: www.eteltcsakokosan.hu


Kapcsolódó anyagok:
A közlemény letölthető formában



Friss hírek

A Nyugat-nílusi láz elleni megelőző védekezés fontosságára figyelmeztet a Nébih
2018. szeptember 17, hétfő

A Nyugat-nílusi láz elleni megelőző védekezés fontosságára figyelmeztet a Nébih

Szennyeződött tejet hívtak vissza a forgalomból
2018. szeptember 14, péntek

Szennyeződött tejet hívtak vissza a forgalomból

Lezárta a Nébih az illegálisan áttelepített óriásponty ügyét
2018. szeptember 13, csütörtök

Lezárta a Nébih az illegálisan áttelepített óriásponty ügyét

Madárinfluenza járvány esetén is tovább folytatódhat a magyar baromfihús japán exportja
2018. szeptember 6, csütörtök

Madárinfluenza járvány esetén is tovább folytatódhat a magyar baromfihús japán exportja

FoodEx2 webinárium idén szeptemberben és októberben
2018. szeptember 6, csütörtök

FoodEx2 webinárium idén szeptemberben és októberben

Lezárult a kibővített nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
2018. szeptember 6, csütörtök

Lezárult a kibővített nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Tovább fokozódik a parlagfű pollenkoncentráció – Védekezzünk a parlagfű ellen!
2018. szeptember 5, szerda

Tovább fokozódik a parlagfű pollenkoncentráció – Védekezzünk a parlagfű ellen!

Megváltoztak a fatermékek értékesítésének és szállításának szabályai
2018. szeptember 5, szerda

Megváltoztak a fatermékek értékesítésének és szállításának szabályai

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2018. szeptember 5, szerda

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Feloldották a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun és Csongrád megye területén
2018. szeptember 4, kedd

Feloldották a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun és Csongrád megye területén

Csaknem 800 kg nem nyomon követhető étrend-kiegészítőt és étrend-kiegészítő alapanyagot vont ki a forgalomból a Nébih
2018. szeptember 4, kedd

Csaknem 800 kg nem nyomon követhető étrend-kiegészítőt és étrend-kiegészítő alapanyagot vont ki a forgalomból a Nébih

Járjunk egy lépéssel az ASP előtt!
2018. augusztus 29, szerda

Járjunk egy lépéssel az ASP előtt!

Nem jelölt tejfehérjét tartalmazó vegán termék érkezett Magyarországra
2018. augusztus 27, hétfő

Nem jelölt tejfehérjét tartalmazó vegán termék érkezett Magyarországra

Műanyag darabokat találtak epres joghurtban
2018. augusztus 25, szombat

Műanyag darabokat találtak epres joghurtban

Hidegen ajánljuk: limonádé
2018. augusztus 23, csütörtök

Hidegen ajánljuk: limonádé

Elhullott rovart találtak gyermektápszerben
2018. augusztus 17, péntek

Elhullott rovart találtak gyermektápszerben