Vissza

Elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete

Elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete

Elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete
2018. december 20.

Az Országkóstoló sorozat részeként elkészült az aszú- és pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete. A december 18-án megjelent kiadványban – a szakmai bírálatok alapján – 15 aszú- és 33 pezsgőkiválóságot ismerhetnek meg az érdeklődők. A kiadvány célja, hogy segítse a vásárlókat az ünnepi italok, az aszúk és a pezsgők kiválasztásában.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai szervezésében és az Országos Borszakértő Bizottság és meghívott szakértők közreműködésével zajlott le az Országkóstoló sorozat idei aszú- és pezsgőmustrája. A most megjelent, sorozatban a harmadik kötet 15 aszú- és 33 pezsgőkiválóságot ismertet. Előbbi kategóriában öt termék a TOP aszúkiválóság, míg hét pezsgő a TOP pezsgőkiválóság címet is kiérdemelte. A kiadvány célja, hogy segítse a vásárlókat az ünnepi italok, az aszúk és a pezsgők kiválasztásában.

A kiadványt bemutató sajtótájékoztatón dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy mind a tokaji aszúra, mind a pezsgőre a borászkodás legmagasabb fokaként tekintünk. Mindkét termékkör esetében azonban paradigmaváltásra van szükség: ne a kivételes pillanatokhoz társítsunk egy-egy különleges italt, hanem épp fordítva, tegye az ital ünneppé a pillanatot, amelyben fogyasztjuk! Az Országkóstoló pont azt a célt szolgálja, hogy a vásárlók megismerjék e szemléletet, valamint a két kategória minőségi termékeit, ezáltal is segítve a választást.
Bognár Lajos köszöntőjében hangsúlyozta, hogy mind az Országkóstoló rendezvényre, mind az annak esszenciájának tekinthető kiadványra szükség van. Ezt bizonyítja, hogy évről évre egyre több a nevezés, valamint a kötettel kapcsolatos pozitív fogyasztói visszajelzés.

Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Tokaj maga egy csoda. Minden adott e térségben, hogy elkészítsék azt a borkülönlegességet,amihez a nemesrothadás, az aszusodás kell. A pezsgőkészítés pedig a borászati szakma csúcsa, hiszen a bor másodlagos erjedése során nyert aromák és széndioxid tartalom adja meg a pezsgők különlegességét Örömét fejezte ki, hogy az Országkóstoló minden kategóriájában valódi szakértők értékelték a termékeket.

Az esemény házigazdájaként Mészáros Kálmán, a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy az Országkóstoló egészét – a minták összegyűjtésétől a kóstoláson át egészen a kiadvány elkészítéséig – a Nébih borászati szakemberei végezték. A céljuk az volt, hogy a megmérettetés mögött egy hiteles, szakmai alapokon nyugvó bírálati rendszer álljon. Magára a programra ugyanakkor mint márkára tekintenek. A borász szakma támogatása mellett kulcsfontosságú az is, hogy a fogyasztók keressék, szeressék és higgyenek benne. A hozzájuk vezető útnak pedig a kiválóságokat bemutató kiadvány az egyik legfőbb eszköze. A verseny szervezése során számos új ötlet is született, melyből a jövőben szeretnének majd minél többet átültetni a gyakorlatba is – hangsúlyozta Mészáros Kálmán.

Kapcsolódó anyagok:
Aszú- és pezsgőkiválóságok könyve 2018/2019

Borítókép forrása: AM Sajtó - Nehrebeczky Mária




Friss hírek

Gazdálkodók és drón-forgalmazók figyelmébe
2019. február 18, hétfő

Gazdálkodók és drón-forgalmazók figyelmébe

Vissza nem térítendő támogatás igényelhető az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez
2019. február 18, hétfő

Vissza nem térítendő támogatás igényelhető az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

Mérsékelt csökkenés az élelmiszer-eredetű megbetegedések számában – az EFSA legfrissebb zoonózis jelentésének tanulságai
2019. február 14, csütörtök

Mérsékelt csökkenés az élelmiszer-eredetű megbetegedések számában – az EFSA legfrissebb zoonózis jelentésének tanulságai

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2019. február 13, szerda

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Fémdarabot találtak gnocchiban
2019. február 8, péntek

Fémdarabot találtak gnocchiban

A Nébih koordinálja egyes statisztikai adatok gyűjtését az erdészeti ágazatban
2019. február 8, péntek

A Nébih koordinálja egyes statisztikai adatok gyűjtését az erdészeti ágazatban

Egy részét bevallotta, a többit elhallgatta
2019. február 8, péntek

Egy részét bevallotta, a többit elhallgatta

Frissítették a GM-petúniák egyesített európai jegyzékét
2019. február 7, csütörtök

Frissítették a GM-petúniák egyesített európai jegyzékét

Tájékoztató az állami horgászjegyről és az éves területi engedéllyel kifogható halak mennyiségéről
2019. február 6, szerda

Tájékoztató az állami horgászjegyről és az éves területi engedéllyel kifogható halak mennyiségéről

Magas D-vitamintartalma miatt hívják vissza a konzerv kutyaeledelt
2019. február 5, kedd

Magas D-vitamintartalma miatt hívják vissza a konzerv kutyaeledelt

Jelenlegi információink a lengyel vágóhíd ügyében
2019. február 1, péntek

Jelenlegi információink a lengyel vágóhíd ügyében

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény takarmányigazgatást érintő módosításai
2019. január 30, szerda

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény takarmányigazgatást érintő módosításai

Nem jelölt tejfehérje okozhat gondot a tejallergiásoknak az egyik jégkrémben
2019. január 30, szerda

Nem jelölt tejfehérje okozhat gondot a tejallergiásoknak az egyik jégkrémben

A Destruktor 3,2% koncentrátumot is kivonta a forgalomból a Nébih
2019. január 30, szerda

A Destruktor 3,2% koncentrátumot is kivonta a forgalomból a Nébih

Közelgő határidő: január 31-ig kell utalni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét
2019. január 29, kedd

Közelgő határidő: január 31-ig kell utalni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét

Megfelelő higiéniával és célzott állatorvosi vizsgálattal védekezhetünk a trichinellózis ellen
2019. január 28, hétfő

Megfelelő higiéniával és célzott állatorvosi vizsgálattal védekezhetünk a trichinellózis ellen