Vissza

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI
2017. április 27.

Az élelmiszer-biztonsággal és az egészséges táplálkozással kapcsolatos hatékony társadalmi szemléletformálás elősegítése érdekében együttműködési megállapodást kötött április 26-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A dokumentumot dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke és Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója látta el kézjegyével.

Az együttműködés lehetővé teszi többek között közös rendezvények, képzések és kiállítások szervezését, kiadványok megjelentetését, de a szakmai konzultációt, tanácsadást is. A tudatosságra és egészségre fókuszáló vásárlói attitűd erősítését célzó összefogás olyan kiemelt szakterületeket érint majd, mint például a speciális táplálkozási célú élelmiszerek, az étrend-kiegészítők, az internetes kereskedelem vagy a közétkeztetés.

Az együttműködés aláírása kapcsán dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke kiemelte, hogy a hivatal munkáját az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiának megfelelően végzi, mely megfogalmazza az élelmiszerlánc-biztonság stratégiai területeit. Az emberek védelme, azon belül is elsősorban a lakosság egészségének védelme, a vásárlói tudatosság növelése és a tudásmegosztás mellett kiemelt területként jelenik meg a stratégiai együttműködések, partnerségek kialakítása is. Az OGYÉI-vel kötött hosszú távú együttműködési megállapodás ezen utóbbi cél egyik mérföldköve. Bízik benne, hogy az összefogással az eddiginél is magasabb szinten tudják majd szolgálni a magyar lakosság érdekeit, kiváltképp, hogy a biztonságos, minőségi élelmiszerek felhasználásával, a jelenkori táplálkozástudományi ismereteknek megfelelően összeállított étrend az egészség egyik alapköve.

Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója hangsúlyozta, hogy az élelmiszerbiztonság és a táplálkozásegészségügy egymást kölcsönösen kiegészítő területek, a két intézmény munkája eddig is sok esetben kapcsolódott egymáshoz. Az egészséges táplálkozás elősegítésére az elmúlt években az OGYÉI részvételével több sikeres intézkedés is született, például a népegészségügyi termékadó vagy a közétkeztetés esetében. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet célkitűzése, hogy innovatív, kezdeményező szerepet töltsön be a betegbiztonság és az egészségmegőrzés területén, építve a stratégiai fontosságú partneri kapcsolatokra. A főigazgató reményét fejezte ki, hogy az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy a két szervezetben rendelkezésre álló szaktudás egymást erősítve szolgálja a hatósági és szakmai tevékenységek eredményességét, ezáltal a lakosság egészségének megőrzését és fejlesztését.

A két meghatározó államigazgatási szervezet tervei hosszú távra szólnak, ennek megfelelően az együttműködési megállapodás is határozatlan időre szól, ugyanakkor a tapasztalatok értékelése és a feladatok esetleges aktualizálása érdekében évente sor kerül majd a szerződés felülvizsgálatára.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában




Friss hírek

Permetezéskor vigyázzunk a méhekre is!
2018. április 17, kedd

Permetezéskor vigyázzunk a méhekre is!

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2018. április 16, hétfő

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

A mai nappal indul keszegféléink tilalmi ideje
2018. április 16, hétfő

A mai nappal indul keszegféléink tilalmi ideje

Elkészült a 2018-as tavaszi szezonális ellenőrzés mérlege
2018. április 11, szerda

Elkészült a 2018-as tavaszi szezonális ellenőrzés mérlege

Több mint 4700 kg terméket vont ki a forgalomból a Nébih
2018. április 11, szerda

Több mint 4700 kg terméket vont ki a forgalomból a Nébih

Elismert tenyésztő szervezetek
2018. április 6, péntek

Elismert tenyésztő szervezetek

A belvíz hozhatta felszínre a lépfene spóráit Szentesen
2018. április 4, szerda

A belvíz hozhatta felszínre a lépfene spóráit Szentesen

Fazekas Sándor: új védjegy garantálja a magyar élelmiszerek GMO-mentességét
2018. április 4, szerda

Fazekas Sándor: új védjegy garantálja a magyar élelmiszerek GMO-mentességét

Határon átnyúló ellenőrzés indult a faanyag-kereskedelem területén az erdők védelme érdekében
2018. április 3, kedd

Határon átnyúló ellenőrzés indult a faanyag-kereskedelem területén az erdők védelme érdekében

Közeledik a szarvasgomba gyűjtési naplók érvényesítési határideje
2018. április 3, kedd

Közeledik a szarvasgomba gyűjtési naplók érvényesítési határideje

Magas patogenitású madárinfluenza vírust mutattak ki Szlovákiában
2018. március 30, péntek

Magas patogenitású madárinfluenza vírust mutattak ki Szlovákiában

Húsvéti nyúl hozta csuka és pisztráng
2018. március 29, csütörtök

Húsvéti nyúl hozta csuka és pisztráng

Kávés doboz biztonsági szelepének hiánya okozhat sérülést
2018. március 28, szerda

Kávés doboz biztonsági szelepének hiánya okozhat sérülést

A gyorsfagyasztott zöldségek veszélyeire figyelmeztet a Nébih
2018. március 27, kedd

A gyorsfagyasztott zöldségek veszélyeire figyelmeztet a Nébih

Lezárult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszaka
2018. március 27, kedd

Lezárult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszaka

Folytatódik a vetőburgonya fokozott ellenőrzése
2018. március 26, hétfő

Folytatódik a vetőburgonya fokozott ellenőrzése