Vissza

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI
2017. április 27.

Az élelmiszer-biztonsággal és az egészséges táplálkozással kapcsolatos hatékony társadalmi szemléletformálás elősegítése érdekében együttműködési megállapodást kötött április 26-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A dokumentumot dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke és Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója látta el kézjegyével.

Az együttműködés lehetővé teszi többek között közös rendezvények, képzések és kiállítások szervezését, kiadványok megjelentetését, de a szakmai konzultációt, tanácsadást is. A tudatosságra és egészségre fókuszáló vásárlói attitűd erősítését célzó összefogás olyan kiemelt szakterületeket érint majd, mint például a speciális táplálkozási célú élelmiszerek, az étrend-kiegészítők, az internetes kereskedelem vagy a közétkeztetés.

Az együttműködés aláírása kapcsán dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke kiemelte, hogy a hivatal munkáját az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiának megfelelően végzi, mely megfogalmazza az élelmiszerlánc-biztonság stratégiai területeit. Az emberek védelme, azon belül is elsősorban a lakosság egészségének védelme, a vásárlói tudatosság növelése és a tudásmegosztás mellett kiemelt területként jelenik meg a stratégiai együttműködések, partnerségek kialakítása is. Az OGYÉI-vel kötött hosszú távú együttműködési megállapodás ezen utóbbi cél egyik mérföldköve. Bízik benne, hogy az összefogással az eddiginél is magasabb szinten tudják majd szolgálni a magyar lakosság érdekeit, kiváltképp, hogy a biztonságos, minőségi élelmiszerek felhasználásával, a jelenkori táplálkozástudományi ismereteknek megfelelően összeállított étrend az egészség egyik alapköve.

Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója hangsúlyozta, hogy az élelmiszerbiztonság és a táplálkozásegészségügy egymást kölcsönösen kiegészítő területek, a két intézmény munkája eddig is sok esetben kapcsolódott egymáshoz. Az egészséges táplálkozás elősegítésére az elmúlt években az OGYÉI részvételével több sikeres intézkedés is született, például a népegészségügyi termékadó vagy a közétkeztetés esetében. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet célkitűzése, hogy innovatív, kezdeményező szerepet töltsön be a betegbiztonság és az egészségmegőrzés területén, építve a stratégiai fontosságú partneri kapcsolatokra. A főigazgató reményét fejezte ki, hogy az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy a két szervezetben rendelkezésre álló szaktudás egymást erősítve szolgálja a hatósági és szakmai tevékenységek eredményességét, ezáltal a lakosság egészségének megőrzését és fejlesztését.

A két meghatározó államigazgatási szervezet tervei hosszú távra szólnak, ennek megfelelően az együttműködési megállapodás is határozatlan időre szól, ugyanakkor a tapasztalatok értékelése és a feladatok esetleges aktualizálása érdekében évente sor kerül majd a szerződés felülvizsgálatára.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Felfüggesztette egy budai étterem ételkészítő és –forgalmazó tevékenységét a NÉBIH
2017. június 22, csütörtök

Felfüggesztette egy budai étterem ételkészítő és –forgalmazó tevékenységét a NÉBIH

A nemzetközi gyümölcsnemesítési trendekről is szó esett a tordasi kajszi fajtabemutatón
2017. június 22, csütörtök

A nemzetközi gyümölcsnemesítési trendekről is szó esett a tordasi kajszi fajtabemutatón

Azonnali hatállyal felfüggesztette egy budapesti pékség működését a NÉBIH
2017. június 22, csütörtök

Azonnali hatállyal felfüggesztette egy budapesti pékség működését a NÉBIH

Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a földművelésügyi miniszter
2017. június 20, kedd

Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a földművelésügyi miniszter

Több európai országot érintett a Salmonella-fertőzéshullám
2017. június 20, kedd

Több európai országot érintett a Salmonella-fertőzéshullám

EFSA-megerősítés az élelmiszerhez adott nitritek és nitrátok biztonságos szintjeiről
2017. június 19, hétfő

EFSA-megerősítés az élelmiszerhez adott nitritek és nitrátok biztonságos szintjeiről

Több mint 3 millió forint értékű növényvédő- és talajfertőtlenítő szer megsemmisítését rendelte el a NÉBIH
2017. június 16, péntek

Több mint 3 millió forint értékű növényvédő- és talajfertőtlenítő szer megsemmisítését rendelte el a NÉBIH

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívása az amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre
2017. június 12, hétfő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívása az amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre

Az illegális fakitermelések visszaszorításáról egyeztettek a faanyag kereskedelmi láncellenőrzésért felelős hatóságok
2017. június 9, péntek

Az illegális fakitermelések visszaszorításáról egyeztettek a faanyag kereskedelmi láncellenőrzésért felelős hatóságok

Májusban sem pihent a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata
2017. június 9, péntek

Májusban sem pihent a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata

Tiltott módon malacok kapták a moslékot a menhelyi kutyák helyett
2017. június 7, szerda

Tiltott módon malacok kapták a moslékot a menhelyi kutyák helyett

Listeriával szennyezett szarvasgombás sajt került forgalomba Magyarországon
2017. június 2, péntek

Listeriával szennyezett szarvasgombás sajt került forgalomba Magyarországon

Holnaptól újra fogható a ponty
2017. május 31, szerda

Holnaptól újra fogható a ponty

A horgászokat is érinti a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény módosítása
2017. május 31, szerda

A horgászokat is érinti a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény módosítása

Budapesten ülésezett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség
2017. május 31, szerda

Budapesten ülésezett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség

Felfüggesztette egy budapesti étterem melegkonyhás tevékenységét a NÉBIH
2017. május 30, kedd

Felfüggesztette egy budapesti étterem melegkonyhás tevékenységét a NÉBIH