Vissza

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI
2017. április 27.

Az élelmiszer-biztonsággal és az egészséges táplálkozással kapcsolatos hatékony társadalmi szemléletformálás elősegítése érdekében együttműködési megállapodást kötött április 26-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A dokumentumot dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke és Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója látta el kézjegyével.

Az együttműködés lehetővé teszi többek között közös rendezvények, képzések és kiállítások szervezését, kiadványok megjelentetését, de a szakmai konzultációt, tanácsadást is. A tudatosságra és egészségre fókuszáló vásárlói attitűd erősítését célzó összefogás olyan kiemelt szakterületeket érint majd, mint például a speciális táplálkozási célú élelmiszerek, az étrend-kiegészítők, az internetes kereskedelem vagy a közétkeztetés.

Az együttműködés aláírása kapcsán dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke kiemelte, hogy a hivatal munkáját az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiának megfelelően végzi, mely megfogalmazza az élelmiszerlánc-biztonság stratégiai területeit. Az emberek védelme, azon belül is elsősorban a lakosság egészségének védelme, a vásárlói tudatosság növelése és a tudásmegosztás mellett kiemelt területként jelenik meg a stratégiai együttműködések, partnerségek kialakítása is. Az OGYÉI-vel kötött hosszú távú együttműködési megállapodás ezen utóbbi cél egyik mérföldköve. Bízik benne, hogy az összefogással az eddiginél is magasabb szinten tudják majd szolgálni a magyar lakosság érdekeit, kiváltképp, hogy a biztonságos, minőségi élelmiszerek felhasználásával, a jelenkori táplálkozástudományi ismereteknek megfelelően összeállított étrend az egészség egyik alapköve.

Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója hangsúlyozta, hogy az élelmiszerbiztonság és a táplálkozásegészségügy egymást kölcsönösen kiegészítő területek, a két intézmény munkája eddig is sok esetben kapcsolódott egymáshoz. Az egészséges táplálkozás elősegítésére az elmúlt években az OGYÉI részvételével több sikeres intézkedés is született, például a népegészségügyi termékadó vagy a közétkeztetés esetében. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet célkitűzése, hogy innovatív, kezdeményező szerepet töltsön be a betegbiztonság és az egészségmegőrzés területén, építve a stratégiai fontosságú partneri kapcsolatokra. A főigazgató reményét fejezte ki, hogy az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy a két szervezetben rendelkezésre álló szaktudás egymást erősítve szolgálja a hatósági és szakmai tevékenységek eredményességét, ezáltal a lakosság egészségének megőrzését és fejlesztését.

A két meghatározó államigazgatási szervezet tervei hosszú távra szólnak, ennek megfelelően az együttműködési megállapodás is határozatlan időre szól, ugyanakkor a tapasztalatok értékelése és a feladatok esetleges aktualizálása érdekében évente sor kerül majd a szerződés felülvizsgálatára.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában



Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Magyarországra is érkezett a gluténmentesnek jelölt kukoricachipsből
2018. február 16, péntek

Magyarországra is érkezett a gluténmentesnek jelölt kukoricachipsből

Magas kobaltkioldódást mértek kínai eredetű porcelánbögrékből
2018. február 15, csütörtök

Magas kobaltkioldódást mértek kínai eredetű porcelánbögrékből

Folyamatosan ellenőrzi az internetes tűzifahirdetéseket a Nébih
2018. február 14, szerda

Folyamatosan ellenőrzi az internetes tűzifahirdetéseket a Nébih

Budapesti csapat győzelmével zárult a Közétkeztetési Szakácsverseny
2018. február 10, szombat

Budapesti csapat győzelmével zárult a Közétkeztetési Szakácsverseny

Magyarországról származó „robbanásveszélyes” gyermekpezsgő
2018. február 9, péntek

Magyarországról származó „robbanásveszélyes” gyermekpezsgő

EU jelentés - megállt a Salmonella-esetek számának csökkenése az Európai Unióban
2018. február 7, szerda

EU jelentés - megállt a Salmonella-esetek számának csökkenése az Európai Unióban

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2018. február 2, péntek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Súlyos műszaki és higiéniai hiányosságok miatt függesztette fel a Nébih egy fővárosi sütőüzem tevékenységét
2018. február 1, csütörtök

Súlyos műszaki és higiéniai hiányosságok miatt függesztette fel a Nébih egy fővárosi sütőüzem tevékenységét

Február 1-jén kezdődik a csuka fogásának fajlagos tilalmi ideje
2018. január 30, kedd

Február 1-jén kezdődik a csuka fogásának fajlagos tilalmi ideje

Mintegy 1 tonna húst vont ki a Nébih a forgalomból egy Baranya megyei élelmiszer előállító egységben
2018. január 30, kedd

Mintegy 1 tonna húst vont ki a Nébih a forgalomból egy Baranya megyei élelmiszer előállító egységben

Január 31. a felügyeleti díj második részletének befizetési határideje
2018. január 29, hétfő

Január 31. a felügyeleti díj második részletének befizetési határideje

Elismert tenyésztő szervezetek
2018. január 29, hétfő

Elismert tenyésztő szervezetek

Ismét Kínából származó növényvédőszer-maradékot tartalmazó, szárított goji bogyó kerülhetett a magyar boltok polcaira
2018. január 26, péntek

Ismét Kínából származó növényvédőszer-maradékot tartalmazó, szárított goji bogyó kerülhetett a magyar boltok polcaira

A közkedvelt húskészítmény is sorra került a NÉBIH terméktesztjén
2018. január 26, péntek

A közkedvelt húskészítmény is sorra került a NÉBIH terméktesztjén

Az élelmiszerbiztonsági célú adatelemzés témájában szervez konferenciát a Nébih
2018. január 25, csütörtök

Az élelmiszerbiztonsági célú adatelemzés témájában szervez konferenciát a Nébih

Már a halastavakon is kötelező állami horgászjegyet váltani
2018. január 25, csütörtök

Már a halastavakon is kötelező állami horgászjegyet váltani