Vissza

Az érzékszervi vizsgálat folyamatának bemutatása

Az érzékszervi vizsgálat folyamatának bemutatása

Az érzékszervi vizsgálat folyamatának bemutatása
2017. március 29.

Az érzékszervi vizsgálat folyamatának bemutatása.

A laboratóriumainkban alkalmazott, akkreditált, érzékszervi vizsgálati módszerek végrehajtása, szigorú szabványok szerint történik. Az élelmiszerek vizsgálatát képzett bírálók végzik.

A minta beérkezésekor a mintaátvevő meggyőződik arról, hogy a minta és a kísérő dokumentumok megfelelnek-e a vonatkozó előírásoknak. Fontos, hogy a termék jellegének megfelelően történjen a mintaszállítás, tehát hűtendő termékek esetében a hűtőlánc ne szakadjon meg, majd a minta tárolása is ennek megfelelően történjen.

A minták azonosítását a laboratóriumi informatikai rendszer által kiosztott azonosítók biztosítják, amelyek felkerülnek a minta kísérő dokumentumaira, a vizsgálati űrlapokra és a jegyzőkönyvre is.

Az adatrögzítést követően a megfelelő vizsgálati módszer kiválasztása és a minta előkészítése történik. Jelen esetben a különbségvizsgálat folyamatát mutatjuk be, mely a hatósági ellenőrzési rendszer szerves részét képezi.

Mint minden vizsgálatnál, így az érzékszervi vizsgálatoknál is kulcsfontosságú a szabvány szerinti környezet biztosítása. Az érzékszervi vizsgálatok során minden intenzív, vagy zavaró hatást ki kell zárni, ami befolyásolná a bírálókat. Az azonos megvilágítás és fényhatások, valamint az illatmentes környezet érdekében a bírálók elkülönített fülkékben dolgoznak, nem beszélhetnek egymással, így kizárható, hogy a bírálat során egymást befolyásolják.

A különbségvizsgálat célja az, hogy a bírálók megállapítsák, van-e érzékszervileg észlelhető különbség a kiválasztott két termék között. Amennyiben felfedezhető eltérés, arra is választ kaphatunk, hogy a termékek milyen tulajdonságaikban térnek el egymástól.

Az összehasonlításhoz a minták térfogatának, mennyiségének és hőmérsékletének is azonosnak kell lennie.

A vizsgált termékek eredete a bírálók előtt természetesen rejtve marad. Így a termékek eredeti csomagolásuktól megfosztva, véletlen módon előállított három számjegyű kóddal ellátva kerülnek a bírálók elé.

A bírálók az előre elkészített bírálati lapokon dolgoznak. Ezek megfelelnek a szabványban előírtaknak és a biztonságos mintakövetés szigorú követelményeinek.

Vizsgálatot csak minősített érzékszervi bírálók végezhetnek.  Az érzékszervi bírálók rendszeresen továbbképzéseken vesznek részt. A vizsgálatot megelőzően egy órával már sem ételt, sem italt nem fogyaszthatnak. Az érzékszervi vizsgálat megkezdése előtt minden bírálónak nyilatkoznia kell arról is, hogy fizikailag és pszichológiailag alkalmasnak tartja-e magát a munkavégzésre.

A vizsgálat két lépcsőben zajlik. Első lépésben a kötelező választáson alapuló, úgynevezett háromszögpróbával határozzák meg a bírálók, hogy van-e különbség a két minta között, ha igen, melyik tulajdonság-irányokban térnek el egymástól. Ennél a vizsgálatnál a bíráló három mintát kap, amiből kettő azonos, egy különböző. Ezekből kell kiválasztania azt a mintát, amelyik eltér a másik kettőtől, két vagy akár három ismétlésben. A különbség irányát indokolni kell.

A kiértékelést végző bírálatvezető a helyes válaszok számát összegzi és statisztikai modell alapján meghatározza, hogy az eltérés szignifikáns volt-e.

Amennyiben a háromszögpróbán az eltérés szignifikáns, akkor a második lépcsőben az úgynevezett páros összehasonlító vizsgálattal pontosításra, megerősítésre kerülnek azok a tulajdonságok, amelyekben a két minta eltért egymástól.

A bíráló, két különböző anonimizált mintát kap érzékszervi összehasonlító vizsgálatra. Feladata, hogy a különbséget okozó különféle érzékszervi tulajdonságok alapján kiválassza az intenzívebb mintát.

A kiértékelést végző bírálatvezető a termékekre adott válaszok számát tulajdonságonként összegzi és statisztikai modell alapján meghatározza, hogy az eltérés szignifikáns volt-e.

Ezen eredmények birtokában készül el a különbségvizsgálat szöveges értékelése.

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Erdészeti témájú twinning projekt Grúziában
2017. augusztus 16, szerda

Erdészeti témájú twinning projekt Grúziában

Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék
2017. augusztus 15, kedd

Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2017. augusztus 15, kedd

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Potencianövelő étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a NÉBIH gyógyszer-hatóanyag jelenléte miatt
2017. augusztus 15, kedd

Potencianövelő étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a NÉBIH gyógyszer-hatóanyag jelenléte miatt

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség
2017. augusztus 8, kedd

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség

Magyarországon és külföldön forgalmazott élelmiszerek 2017. évi nyári összehasonlító vizsgálata
2017. augusztus 8, kedd

Magyarországon és külföldön forgalmazott élelmiszerek 2017. évi nyári összehasonlító vizsgálata

Nem engedélyezett összetevőket mutattak ki egy sportolóknak szánt, különleges táplálkozási célú élelmiszerben
2017. augusztus 7, hétfő

Nem engedélyezett összetevőket mutattak ki egy sportolóknak szánt, különleges táplálkozási célú élelmiszerben

Ismételten álőstermelőket buktattak le a NÉBIH ellenőrei
2017. augusztus 3, csütörtök

Ismételten álőstermelőket buktattak le a NÉBIH ellenőrei

Súlyos higiéniai problémák miatt zárt be egy budapesti pékséget a NÉBIH
2017. augusztus 3, csütörtök

Súlyos higiéniai problémák miatt zárt be egy budapesti pékséget a NÉBIH

„Ne hagyj az autóban!” – Matrica-kampányt indít a NÉBIH
2017. augusztus 2, szerda

„Ne hagyj az autóban!” – Matrica-kampányt indít a NÉBIH

Keleti szomszédunkban is megjelent az afrikai sertéspestis
2017. augusztus 1, kedd

Keleti szomszédunkban is megjelent az afrikai sertéspestis

Tömegessé vált az amerikai kukoricabogár rajzása
2017. augusztus 1, kedd

Tömegessé vált az amerikai kukoricabogár rajzása

Újabb összefüggések az antibiotikum-használat és az antibiotikum-rezisztencia között
2017. július 31, hétfő

Újabb összefüggések az antibiotikum-használat és az antibiotikum-rezisztencia között

Elérhetőek a Közép-tiszai Erdőtervezési Körzet nyilvános adatai
2017. július 28, péntek

Elérhetőek a Közép-tiszai Erdőtervezési Körzet nyilvános adatai

Ne kockáztassuk a növényi károsítók behozatalát!
2017. július 28, péntek

Ne kockáztassuk a növényi károsítók behozatalát!

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről
2017. július 27, csütörtök

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről