null

Friss hírek

null Lakossági tájékoztatás dioxin-gyanús ír sertéshús és hústermékek ügyében

Lakossági tájékoztatás dioxin-gyanús ír sertéshús és hústermékek ügyében

2008. december 12, péntek

A Bizottság Élelmiszerlánc és Állategészségügyi állandó bizottsága a tagállamok szakértői és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tudományos állásfoglalása alapján a tagállamok végrehajtó hatóságai számra ajánlást tett közzé az Írországból származó sertések és azok termékeire vonatkozóan.

A dioxin és dioxin-szerű anyagok, amelyek a fogyasztók egészségére veszélyt jelentő szennyező anyagok, a fogyasztást követően, ahogy az állati testben, az emberi szervezetben is a zsírszövetben halmozódnak fel, a lehetséges káros egészségügyi hatások hosszan tartó bevitel esetén, hosszú távon jelentkeznek. Fentiekre tekintettel, a jogszabályokban a vonatkozó határértékek az adott termék zsírtartalmára vonatkozóan kerültek megállapításra.

Az ír eredetű sertésmájat tartalmazó májas termékek, tekintettel arra, hogy a máj zsírtartalma a többi szövethez képest alacsony, átlagosan 3,5g 100g májban, valószínűsíthetően, szennyezett alapanyagból történő előállítása esetén is, alacsony dioxin szennyezettségűek, ezáltal a rövid távú bevitel esetében a fogyasztással járó egészségügyi kockázat is alacsony. Fentiek alapján a Kaiser Food Kft. által előállított, részben ír eredetű sertésmájat is tartalmazó májas termékek nem jelentenek kiemelt kockázatot. Természetesen az érintett termékekkel kapcsolatban a végső döntés meghozatalához figyelembe kell venni a  laboratóriumi vizsgálatok eredményeit is.


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >