Vissza

Részletes információk

E341
Kalcium-foszfátok
Csomósodást gátló anyag, emulgeálósó, emulgeálószer, kelátképző anyag, lisztkezelőszer, nedvesítőszer, savanyúságot szabályozó anyag, stabilizátor, sűrítőanyag, szilárdítóanyag, térfogatnövelő szer
Vesebetegek számára a túlzott foszforbevitel nem javasolt.
Igen

Egyéb elnevezések: 

  • E 341(i): Monokalcium-foszfát 
    •     Egybázisú kalcium-foszfát; Monokalcium-ortofoszfát
  • E 341(ii): Dikalcium-foszfát
    •     Kétbázisú kalcium-foszfát; Dikalcium-ortofoszfát
  • E 341(iii): Trikalvium-foszfát
    •     Kalcium-foszfát, hárombázisú; Kalcium-ortofoszfát; Pentakalcium-hidroxi-monofoszfát; Kalcium-hidroxi-apatit

Rövid leírás: A foszfátok a természetben minden élő szervezetben előfordulnak. Az ipar foszfáttartalmú ásványokból állítja elő.

Példák engedélyezett felhasználásra: gyümölcskonzervek, italporok, tejdesszertek, torták

További információ (angol nyelven):