A termék-összehasonlítás 2017 cimkéjű tartalom.

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség
2017. augusztus 8.

Lezárult a jellegzetes nyári termékek összehasonlító vizsgálata. A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által elrendelt felmérés ezúttal is arra kereste a választ, hogy a hazai és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e. A szakemberek a 39 vizsgált termékpár mintegy harmadánál tapasztaltak összetételbeli vagy érzékszervi eltérést, amely ismételten alátámasztja a kettős minőség EU-n belüli meglétét.

A mintegy két hónapig tartó vizsgálat során a nyárhoz köthető termékeket ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. Vizsgálták például a grillezéshez kapcsolódó csomagolt élelmiszereket, az alkoholos és alkoholmentes italokat, valamint a zöldségeket, gyümölcsöket. A vizsgált termékek alapján továbbra is megállapítható, hogy a különböző piacokra különböző minőségben történő gyártás jelensége létezik, nem hatja át a teljes élelmiszerlánc-ágazatot, ezért a kettős minőség jelensége termékenként vizsgálható.

A vizsgálat szempontjai, annak menete (beleértve a mintavételt, valamint a laboratóriumi vizsgálatokat) azonos volt a tavaszi felmérésével. Ezúttal is sor került a kétszintű érzékszervi vizsgálatokra, valamint a csomagoláson feltüntetett összetevők és egyéb jelölési elemek elemzésére. Az összehasonlító felmérés kiegészült a friss, import zöldségek, gyümölcsök vizsgálatával is. Egyes esetekben analitikai, illetve a gyümölcsöknél növényvédőszer-maradék vizsgálatokat is végeztek a szakemberek.

Összesen 39 termékpár vizsgálatára került sor, melyekből 23 csomagolt élelmiszer, 8 alkoholos ital (koktél alap) és 8 zöldség, illetve gyümölcs volt. A szakemberek a termékek mintegy harmadánál tapasztaltak valamilyen eltérést. 5 csomagolt élelmiszer esetében az összetétel azonos volt, de érzékszervi szempontból különbség mutatkozott a termékek között, míg 4 csomagolt terméknél, valamint 2 alkoholos italnál – noha a márkanév azonos volt – az összetétel tért el. A kettős minőség utóbbiaknál érhető leginkább tetten, ami a legtöbb esetben érzékszervi különbözőséget is okozott. E termékeknél fordult elő az olcsóbb alapanyagok használata is.

A zöldségek és gyümölcsök vizsgálata során 8 import termékpárt hasonlítottak össze a szakemberek. A vizsgálatok alkalmával nem csak a külső minőség az, úgynevezett osztályba sorolás történt meg, hanem a friss termékek élvezeti értékének bírálata is. A legnagyobb és leglátványosabb különbséget – bár a minőségi előírásoknak mindkét termék megfelelt – a termesztett csiperke esetében tapasztalták a szakemberek. 

A részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH weboldalán.

A Földművelésügyi Minisztérium megkezdte egy egyeztetés előkészítését, melynek célja, hogy a szakmai szervezetek javaslatait megismerje a kettős élelmiszer minőség jelenségének megoldására. Ahogy eddig, ezután is kiállunk a magyar vásárlók érdekei mellett.

Forrás: FM Sajtóiroda

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

EU-FORA: az élelmiszerbiztonsági kockázatértékelők következő generációjának képzése
2017. szeptember 19, kedd

EU-FORA: az élelmiszerbiztonsági kockázatértékelők következő generációjának képzése

Szakmai napot szervezett a NÉBIH a hazai akáctermesztés témájában
2017. szeptember 18, hétfő

Szakmai napot szervezett a NÉBIH a hazai akáctermesztés témájában

Magyarországra is kerülhetett az üvegdarabbal szennyezett nugát szeletből
2017. szeptember 18, hétfő

Magyarországra is kerülhetett az üvegdarabbal szennyezett nugát szeletből

Kettős jubileum alkalmából rendezett emlékülést az Állatorvostudományi Egyetem és a NÉBIH
2017. szeptember 12, kedd

Kettős jubileum alkalmából rendezett emlékülést az Állatorvostudományi Egyetem és a NÉBIH

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2017. szeptember 6, szerda

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Derékig hevertek a baromfitestek a vágóhíd padozatán
2017. szeptember 6, szerda

Derékig hevertek a baromfitestek a vágóhíd padozatán

Új elnök a Codex élén
2017. szeptember 5, kedd

Új elnök a Codex élén

Webinárium az EFSA új tudástárának használatáról
2017. szeptember 5, kedd

Webinárium az EFSA új tudástárának használatáról

Tájékoztatás a NÉBIH portált is érintő karbantartási munkákról - frissítve
2017. szeptember 4, hétfő

Tájékoztatás a NÉBIH portált is érintő karbantartási munkákról - frissítve

Egyszerű, környezettudatos növényvédelmi megoldások
2017. szeptember 1, péntek

Egyszerű, környezettudatos növényvédelmi megoldások

Segédletet készített a NÉBIH a vendéglátósoknak az allergénekről szóló tájékoztatáshoz
2017. augusztus 30, szerda

Segédletet készített a NÉBIH a vendéglátósoknak az allergénekről szóló tájékoztatáshoz

Műanyagdarabot találtak gluténmentes bio kukorica bagettben
2017. augusztus 30, szerda

Műanyagdarabot találtak gluténmentes bio kukorica bagettben

Tilos, mégis minden második utas megpróbál hústerméket behozni Ukrajnából
2017. augusztus 30, szerda

Tilos, mégis minden második utas megpróbál hústerméket behozni Ukrajnából

Az ártéri erdők őshonos fafajainak génmegőrzése
2017. augusztus 29, kedd

Az ártéri erdők őshonos fafajainak génmegőrzése

Együttműködési megállapodást kötött a MUISZ és a NÉBIH
2017. augusztus 28, hétfő

Együttműködési megállapodást kötött a MUISZ és a NÉBIH

Országos Főállatorvos: „A termelők is tehetnek a fipronil ügy mielőbbi lezárásáért!”
2017. augusztus 25, péntek

Országos Főállatorvos: „A termelők is tehetnek a fipronil ügy mielőbbi lezárásáért!”

Magyarországon és külföldön forgalmazott élelmiszerek 2017. évi nyári összehasonlító vizsgálata

Magyarországon és külföldön forgalmazott élelmiszerek 2017. évi nyári összehasonlító vizsgálata

Magyarországon és külföldön forgalmazott élelmiszerek 2017. évi nyári összehasonlító vizsgálata
2017. augusztus 8.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2017 nyarán újabb vizsgálatot végzett, melyben ismét arra kereste a választ, hogy a hazai és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e. A jelenlegi vizsgálat a nyárhoz köthető termékekre terjedt ki, pl. a grillezéshez kapcsolódó csomagolt élelmiszerek, alkoholos és alkoholmentes italok, zöldségek, gyümölcsök, idénynek megfelelő termékek stb. A vizsgált termékek alapján továbbra is megállapítható, hogy a különböző piacokra különböző minőségben történő gyártás jelensége létezik, nem hatja át a teljes élelmiszerlánc-ágazatot, ezért a kettős minőség jelensége termékenként vizsgálható.

A vizsgálat menete

A vizsgálat szempontjai, annak menete (beleértve a mintavételt, valamint a laboratóriumi vizsgálatokat) azonos volt a tavaszi vizsgálatéval. A termékek beszerzése nem hatósági mintavétellel történt – erre a magyar hatóságnak más tagállamban nincs lehetősége –, hanem külföldön és belföldön egyaránt, a kiskereskedelemben, hasonló vagy ugyanolyan üzletláncokban vásárolták az élelmiszereket a hivatal munkatársai. Valamennyi terméket a NÉBIH kollégái szerezték be, melynek során maradéktalanul betartották a vonatkozó szabályokat, előírásokat. (Például fokozottan figyeltek a termékkörnek megfelelő szállításra és a hűtési lánc folytonosságára.) A vizsgálat során érzékszervi vizsgálatok történtek, valamint összehasonlították a csomagoláson feltüntetett összetevőket és a jelölés más elemeit is. (Egyes alapanyag olcsóbbal történő helyettesítése, adalékanyagok, ízfokozók jelenléte, stb.) Az érzékszervi vizsgálatokat a NÉBIH akkreditált laboratóriumában, képzett szakemberek végezték. A vizsgálat a hatósági ellenőrzési rendszer szerves részét képező, szigorú szabványok szerint, külföldön is elfogadott vizsgálati módszerrel történt. A korábbi termékkör kiegészült a friss, import zöldségek, gyümölcsök vizsgálatával is. Egyes esetekben analitikai vizsgálatok, illetve gyümölcsök esetében növényvédőszer-maradék vizsgálatok is történtek. A vizsgálat és az eredmények értékelése 2 hónapot (június-július) vett igénybe.

Termékek

39 termékpárt vizsgáltak a szakemberek, köztük 23 féle csomagolt élelmiszert, 8 féle alkoholos italt (koktél alap) és 8 féle zöldséget, illetve gyümölcsöt.

Termékkategóriák és főbb tapasztalatok élelmiszer és alkoholos italok esetében

Nincs különbség (14 csomagolt élelmiszer, 6 alkoholos ital)
Ebbe a csoportba kerültek azok a termékek, melyek azonos márkájúak és külső megjelenésűek voltak, továbbá összetételük és érzékszervi tulajdonságuk tekintetében sem mutattak szignifikáns különbséget, vagy melyeknél „csak első látásra” mutatkozott eltérés, de az az eltérő jelöléssel vagy a csomagoláson feltüntetett információval (pl.: színeltérés lehetséges) magyarázható.

Összetételben azonos, de érzékszervi különbség van (5 csomagolt élelmiszer)
Az ebbe a csoportba kerülő termékeknél az érzékszervi különbségnek több oka is lehet. Különbséget eredményezhet az azonos, de mégis eltérő minőségben használt alapanyag, vagy sajtok esetében az eltérő tárolás, illetve érleltségi állapot.

Különböző összetételű termékek (4 csomagolt élelmiszer, 2 alkoholos ital)
Az eltérő minőség ezekben az esetekben érhető leginkább tetten, a legtöbb esetben ez érzékszervi különbözőséget is okozott. Ebben a kategóriában fordul elő az olcsóbb alapanyagok használata illetve a fogyasztói körben kevésbé preferált összetevők jelenléte is (pl.: napraforgóolaj helyett pálmazsír, cukor helyett izocukor).

Zöldség-gyümölcs vizsgálat

A zöldségek és gyümölcsök vizsgálata során 8 import termékpárt hasonlítottak össze a szakemberek. A vizsgálat során nem csak a külső minőség, az ún. osztályba sorolás történt meg, hanem a friss termékek élvezeti értékének bírálata is. A laboratóriumok vizsgálták emellett a zöldségek és gyümölcsök növényvédőszer-maradék tartalmát, nem megfelelőséget sem a Magyarországon, sem a külföldön vásárolt termékek esetében nem tapasztaltak.

A legnagyobb és leglátványosabb különbség a termesztett csiperke esetében volt (hozzátéve, hogy a vonatkozó minőségi előírásoknak mindkét tétel megfelelt). A külföldön vásárolt gomba igazodott az ottani igényekhez, rövidebb tönk és szorosan zárt gombafejek voltak a tételben, míg a magyar boltban vásárolt gomba hosszabb tönkű és nyitott vagy hártyás kalapú volt.

Alkoholos italok vizsgálata

Érdemes külön is összegezni az alkoholos italok vizsgálatának tapasztalatait, amelyen belül 8 italpár összehasonlítása történt meg. Visszautalva az előző (100 termék) vizsgálat eredményeire – ahol a sörök minőségbeli különbözősége egyértelműen kimutatható volt – a sörből készült frissítők szintén eltérést mutattak. Egyes söritalok, sörkeverékek esetében az összetevőknél jelentős különbség mutatkozott alapanyagok tekintetében, a magyar termék összetétele nem egyértelműen volt megfeleltethető a külföldi terméknek. A koktélalapok és egyéb alkoholos italok esetén az eltérés nem volt számottevő.

Kapcsolódó anyagok:
kiadvány letölthető formában - 2., nyári vizsgálat

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

EU-FORA: az élelmiszerbiztonsági kockázatértékelők következő generációjának képzése
2017. szeptember 19, kedd

EU-FORA: az élelmiszerbiztonsági kockázatértékelők következő generációjának képzése

Szakmai napot szervezett a NÉBIH a hazai akáctermesztés témájában
2017. szeptember 18, hétfő

Szakmai napot szervezett a NÉBIH a hazai akáctermesztés témájában

Magyarországra is kerülhetett az üvegdarabbal szennyezett nugát szeletből
2017. szeptember 18, hétfő

Magyarországra is kerülhetett az üvegdarabbal szennyezett nugát szeletből

Kettős jubileum alkalmából rendezett emlékülést az Állatorvostudományi Egyetem és a NÉBIH
2017. szeptember 12, kedd

Kettős jubileum alkalmából rendezett emlékülést az Állatorvostudományi Egyetem és a NÉBIH

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2017. szeptember 6, szerda

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Derékig hevertek a baromfitestek a vágóhíd padozatán
2017. szeptember 6, szerda

Derékig hevertek a baromfitestek a vágóhíd padozatán

Új elnök a Codex élén
2017. szeptember 5, kedd

Új elnök a Codex élén

Webinárium az EFSA új tudástárának használatáról
2017. szeptember 5, kedd

Webinárium az EFSA új tudástárának használatáról

Tájékoztatás a NÉBIH portált is érintő karbantartási munkákról - frissítve
2017. szeptember 4, hétfő

Tájékoztatás a NÉBIH portált is érintő karbantartási munkákról - frissítve

Egyszerű, környezettudatos növényvédelmi megoldások
2017. szeptember 1, péntek

Egyszerű, környezettudatos növényvédelmi megoldások

Segédletet készített a NÉBIH a vendéglátósoknak az allergénekről szóló tájékoztatáshoz
2017. augusztus 30, szerda

Segédletet készített a NÉBIH a vendéglátósoknak az allergénekről szóló tájékoztatáshoz

Műanyagdarabot találtak gluténmentes bio kukorica bagettben
2017. augusztus 30, szerda

Műanyagdarabot találtak gluténmentes bio kukorica bagettben

Tilos, mégis minden második utas megpróbál hústerméket behozni Ukrajnából
2017. augusztus 30, szerda

Tilos, mégis minden második utas megpróbál hústerméket behozni Ukrajnából

Az ártéri erdők őshonos fafajainak génmegőrzése
2017. augusztus 29, kedd

Az ártéri erdők őshonos fafajainak génmegőrzése

Együttműködési megállapodást kötött a MUISZ és a NÉBIH
2017. augusztus 28, hétfő

Együttműködési megállapodást kötött a MUISZ és a NÉBIH

Országos Főállatorvos: „A termelők is tehetnek a fipronil ügy mielőbbi lezárásáért!”
2017. augusztus 25, péntek

Országos Főállatorvos: „A termelők is tehetnek a fipronil ügy mielőbbi lezárásáért!”