null Változások a fatermék értékesítésben, szállításban

Változások a fatermék értékesítésben, szállításban

2018. szeptember 5, szerda

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja az érintetteket, hogy jelentős részben megváltoztak a faanyag kereskedelmi lánc működésével kapcsolatos előírások.

  • 2018. január 1-től módosult az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény,
  • 2017. december 26-ától a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletével kapcsolatos bejelentés, nyilvántartás és ellenőrzés részletes szabályairól szóló 26/2016. (IV. 11.) FM rendelet helyébe lépett
    • a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletével kapcsolatos eljárás, bejelentés, adatszolgáltatás, nyilvántartás és ellenőrzés részletes szabályairól szóló 414/2017. (XII. 18.) Korm. rendelet, és
    • a fatermék szállításával, nyilvántartásával, valamint a szállítójegy és a műveleti lap előállításával és forgalmazásával kapcsolatos részletes szabályokról szóló 58/2017. (XII. 18.) FM rendelet.

A fenti jogszabály-módosulások miatt a faanyag kereskedelmi lánc szereplőit az alábbi változások érintik:

  • A fatermékkel kapcsolatos, faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenység reklámozása esetén a kínált terméket, szolgáltatást nyújtó faanyag kereskedelmi lánc szereplő technikai azonosító számát a hirdetésben fel kell tüntetni.
  •  A faanyag kereskedelmi lánc szereplő köteles az erdei faválaszték üzleti év első napja szerinti nyitó készletét fafajonként, választékonként telephelyenkénti bontásban az üzleti év első hónapjának végéig nyilvántartásba venni.
  • A kellő gondosság elvén alapuló nyomon követhetőségi eljárás naprakész dokumentációs rendszerét minden telephely vonatkozásában elkülönítetten kell vezetni, és az adott telephelyen – az ott végzett tevékenységre vonatkozóan – rendelkezésre kell állnia.
  • A bejelentésre köteles telephely működése során az üzemelés teljes ideje alatt biztosítani kell a faanyag kereskedelmi lánc szereplő képviseletére és azonnali intézkedés megtételére jogosult felelős személy jelenlétét.
  • A szállítójegy kötelező tartalma részben megváltozott, a főbb változások az alábbiak:
    • A korábbi „Feladás helye” rovatnak a „Szállításra történő átadás helye” rovat felel meg.
    • A korábbi „Átvétel helye” rovatnak a „Kiszolgáltatás helye” rovat felel meg, ennek megfelelően az „Átvevő” helyett a „Kiszolgáltatást igazoló személy” adatainak feltüntetése szükséges, azonban ezen személy esetében már nem a címét, hanem a jogosultságát (pl. családtag, munkavállaló) kell feltüntetni.
    • A szállítójármű indulásakor leolvasott kilométeróra-állást minden esetben kötelező kitölteni.
    • A szállítójegyen erdei faválaszték esetében csak tömör köbméter vagy űrméter tüntethető fel térfogat-mértékegységként.
    • Fogyasztónak történő tűzifa értékesítés esetén térfogatban való értékesítéskor a szállítójegyen a tűzifa mennyiségét tömör köbméterben és űrméterben egyaránt fel kell tüntetni, tömegben való értékesítéskor a tömeg mellett a tömör köbmétert is meg kell adni, egyéb mértékegység esetén pedig a tömör köbméterre átszámított mennyiségét és a tömör köbméter és a kiszállított termék értékesítési egysége között alkalmazott átváltási tényezőt is fel kell tüntetni.
    • A kemény és a lágy lombos tűzifa mellett lehetőség van a szállítójegyen fenyő tűzifa összevont fatermékként történő megadására az érintett fafajok felsorolása mellett.
  • A faanyag kereskedelmi lánc felügyeletével kapcsolatos bejelentés, nyilvántartás és ellenőrzés részletes szabályairól szóló 26/2016. (IV. 11.) FM rendelet szerinti tartalommal a régebbi típusú szállítójegyek 2018. december 31-ig használhatóak fel.
  • A legfeljebb 20 kilogramm tömegű, önálló cikkszámmal vagy megnevezéssel rendelkező erdei faválaszték esetén nem kell kiállítani szállítójegyet, a kiállított számla minősül annak.
  • A faanyag kereskedelmi lánc szereplője az általa értékesített tűzifa minőségét akkor tüntetheti fel száraz tűzifaként a nyilvántartásaiban és ezek alapján a hirdetésekben, a szállítójegyen, illetve az értékesítéshez használt bizonylatokon, ha annak bruttó nedvességtartalma nem haladja meg a 30%-ot.

A jogszabályi előírásoknak megfelelő szigorú számadású szállítójegy formátuma innen tölthető le, kitöltött mintája itt érhető el, kitöltési útmutatója pedig itt olvasható. A jogszabályi változások miatt a nem szigorú számadású szállítójegy a kötelezően előírt formátumban innen tölthető le, kitöltött mintája pedig itt érhető el.


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >