null Üvegházi felhasználásra korlátozták a neonikotinoidokat

Üvegházi felhasználásra korlátozták a neonikotinoidokat

2018. november 9, péntek

Az Európai Bizottság döntése alapján 2018. december 19-től kizárólag zárt termesztő berendezésben lehet felhasználni a házi méhekre és egyéb beporzó szervezetekre kockázatosnak ítélt három neonikotinod hatóanyagot - imidakloprid, klotianidin, tiametoxam – tartalmazó növényvédő szereket. A határidőt követően a kezelt növényeket is tilos lesz szabadföldre kiültetni. A Nébih az új előírásoknak megfelelően módosította a hazai növényvédő szer engedélyeket, amelyek megtalálhatók az engedélyezési adatbázisban.

A méhekre veszélyesnek ítélt neonikotinoid hatóanyagok – imidakloprid, klotianidin és tiametoxam – valamelyikét tartalmazó növényvédő szerek felhasználását először 2013-ban korlátozta az Európai Bizottság. Idén az EB további szigorításokat vezetett be a hatóanyagok felhasználását illetően.  A kapcsolódó rendeletek a határidők és a további felhasználhatóság tekintetében lényegében megegyeznek. A három hatóanyag valamelyikét tartalmazó szereket 2018. december 19-e után kizárólag zárt termesztő berendezésben (azaz üvegházban) lehet felhasználni, a csávázószereket illetően pedig eddig az időpontig lehet szabadföldbe elvetni a kezelt magokat, például az őszi kalászosokat.

A szigorítás számos növényvédő szert érint. Négy termék forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét visszavonták, további 21 készítmény engedélyéből pedig törölni kellett a szabadföldi felhasználásokat. Az érintett készítmények részletes listája itt érhető el.

December 19-e után a kezelt vetőmagokat kizárólag zárt termesztő berendezésben lehet majd elvetni. A kezelt magokból fejlődő, illetve az üvegházban kezelt növényeket – beleértve a palántákat is – tilos szabadföldre kiültetni.

A módosított engedélyokiratok itt érhetők el.

 

Kapcsolódó jogszabályok:
    - 783/2018/EU végrehajtási rendelet: az 540/2011/EU végrehajtási rendeletnek az imidakloprid hatóanyag jóváhagyási feltételei tekintetében történő módosításáról
    - 784/2018/EU végrehajtási rendelet: az 540/2011/EU végrehajtási rendeletnek a klotianidin hatóanyag jóváhagyási feltételei tekintetében történő módosításáról
    - 785/2018/EU végrehajtási rendelet: az 540/2011/EU végrehajtási rendeletnek a tiametoxam hatóanyag jóváhagyási feltételei tekintetében történő módosításáról


Friss hírek

2024. március 26, kedd

Nyilatkozat a növényvédelmi tevékenység felelőséről

A növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a támogatásokban részesülők szolgáltatnak adatot. Az adatszolgáltatás kötelező jellegű, és a Magyar Államkincstár egységes kérelem benyújtására szolgáló felületén történik.

Tovább >

2024. március 26, kedd

Eredményesnek bizonyult az eGN adategyeztetés a termelőkkel

Az elektronikus gazdálkodási napló benyújtásának egy hónappal ezelőtti határidejét követően a Nébih március 14-ig adategyeztetést kezdeményezett a termelőkkel. A hivatal a pontosítások érdekében felkereste azokat a gazdálkodókat, akiknél az eGN-be beadott adatok kapcsán eltérést tapasztalt. Mintegy 2000 termelő élt a lehetőséggel.

Tovább >