null Újabb konyhai eszközt kell kivonni a forgalomból

Újabb konyhai eszközt kell kivonni a forgalomból

2016. október 7, péntek

Túl magas szerves illó anyag tartalom miatt szilikon sütőforma forgalomból történő kivonását kezdeményezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 

Frissítés:

A riasztásban szereplő teljes mennyiséget megtalálták a szakemberek az érintett vállalkozásnál végzett ellenőrzés során. A magyar hatóság a termékeket kivonta a forgalomból, zárlat alá helyezte, és megtiltotta a forgalmazását.

Frissítve: 2016. október 24.

Korábban írtuk:

A riasztás a RASFF rendszeren érkezett. A termékkel kapcsolatos kifogásra a szlovén hatóság laboratóriumi vizsgálatai során derült fény. A készletből Magyarországra is szállítottak.

A termék pontos adatai:

  • Megnevezése: YZJ márkajelzésű Silicone cake mould (260 °C-ig Hőálló szilikon sütőforma)
  • Származási ország: Kína
  • Vonalkód: 8005001016281
  • Termékkód: 16413
  • Kiszerelés: 2 db kék színű, virág alakú sütőforma/ csomagolás

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait, ezért a NÉBIH kéri a lakosságot, hogy aki rendelkezik háztartásában a mellékelt képeken szereplő virág alakú szilikon sütőformával, az elővigyázatosságból élelmiszer készítésére ne használja!

Szilikon polimereket igen gyakran alkalmaznak élelmiszerekkel érintkező anyagok készítésére. A szilikonok molekulaláncai különböznek a műanyagokat felépítő molekuláktól, a szilikon polimerláncok gerincét váltakozva szilícium és oxigén atomok alkotják.

A szilikonokból az élelmiszerbe átjutni képes anyagok legnagyobb csoportját a sziloxán oligomerek alkotják, de adalékanyagok, katalizátorok, bomlástermékek és reakciótermékek is beoldódhatnak az élelmiszerbe. A migráció jelenthet kioldódást, de az illékony szerves anyagok (pl. sokféle sziloxán oligomer) a gázfázison keresztül is átjuthatnak az élelmiszerbe. A szerves illékony komponensek leginkább a nagy zsírtartalmú élelmiszerekbe jutnak át, főleg nagyobb hőmérsékleten.

A kérdéses szilikon tortaforma vizsgálatát a használatnak megfelelő magas hőmérsékleten végezték, a szlovén hatóság által mért illó szerves anyagok pontos összetétele azonban egyelőre nem ismert.



Friss hírek

2024. március 26, kedd

Nyilatkozat a növényvédelmi tevékenység felelőséről

A növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a támogatásokban részesülők szolgáltatnak adatot. Az adatszolgáltatás kötelező jellegű, és a Magyar Államkincstár egységes kérelem benyújtására szolgáló felületén történik.

Tovább >

2024. március 26, kedd

Eredményesnek bizonyult az eGN adategyeztetés a termelőkkel

Az elektronikus gazdálkodási napló benyújtásának egy hónappal ezelőtti határidejét követően a Nébih március 14-ig adategyeztetést kezdeményezett a termelőkkel. A hivatal a pontosítások érdekében felkereste azokat a gazdálkodókat, akiknél az eGN-be beadott adatok kapcsán eltérést tapasztalt. Mintegy 2000 termelő élt a lehetőséggel.

Tovább >