null Tropán alkaloiddal szennyezett bio, paleo müzlit kellett visszahívni

Tropán alkaloiddal szennyezett bio, paleo müzlit kellett visszahívni

2018. szeptember 27, csütörtök

A német hatóság atropin és szkopolamin tartalom miatt adott ki riasztást Ausztriából származó bio, paleo müzlire.

A termék azonosító adatai:

  • A termék megnevezése: dmBio Paleo Müsli, 500 g
  • Forgalmazó: dm Magyarország Kft.
  • Gyártó: BiologoN GmbH, Ausztria 
  • 2019.05.30 minőségmegőrzési idővel bezárólag valamennyi gyártási tétel érintett
  • RASFF referenciaszám: 2018.2695

A magyar forgalmazó a terméket levette polcairól, és a visszahívásról honlapján tájékoztatót jelentetett meg. a már megvásárolt termékeket üzleteiben visszaveszi. 

A Nébih felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy ha korábban vásároltak a fent leírt termékből,  ne fogyasszák el, a dm Kft a már megvásárolt termékeket a vásárlás helyétől függetlenül üzleteiben visszaveszi.

Amit a tropán alkaloidokról tudni érdemes

A tropán alkaloidok egyes növények toxikus hatású anyagai, melyek a növény minden részében, így a magjában is megtalálhatóak, közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Látászavart, pupillatágulást, fáradékonyságot, szédülést, szájszárazságot, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.


Friss hírek

2023. december 14, csütörtök

Elismert tenyésztő szervezetek

Magyarországon elismert tenyésztő szervezetek

Tovább >

2022. május 23, hétfő

Katasztrófahelyzetek esetén alkalmazható engedmények

Növényevők esetén a takarmány legalább 60%-ának magából a termelőegységből kell származnia, ha ez nem lehetséges, akkor más ökológiai gazdaságokkal együttműködésben kell előállítani. Az emlősök táplálása során előtérbe kell helyezni az anyatejes táplálást az az adott fajra vonatkozóan előírt minimális ideig.

Tovább >