null Tovább terjed az afrikai sertéspestis Európában

Tovább terjed az afrikai sertéspestis Európában

2017. július 11, kedd

Az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett az afrikai sertéspestis betegségben elhullott vaddisznók, illetve házi sertések száma Európában. A vírus terjedésének évszakos változása, nyári növekedése a korábban fertőzött területeken is kimutatható volt, mely a vaddisznók nagyobb mértékű nyári mozgásával is kapcsolatban áll.

Csehországban a vírust először június 26-án mutatta ki az Állami Állategészségügyi Szolgálat, az eltelt szűk két hétben pedig már 24 vaddisznó esetében igazolódott a betegség jelenléte.

Ukrajna szinte teljes területéről érkeznek bejelentések a betegségről, a hazánkhoz legközelebb eső területen, Kárpátalján a 2016. decemberi és 2017. május végi esetet követően egy újabb, Zárnya település közelében talált, elhullott vaddisznó teteméből mutatták ki a vírust.

Lengyelország az elmúlt két hétben 12 esetben házi sertésben (háztáji és telepi állományokban), 40 esetben pedig vaddisznóban mutatta ki a vírust a korábban is érintett két vajdaság területén.

A hatósági intézkedések mellett kiemelten fontos az állattartók, a vadászok és a lakosság közreműködése is. Ha valaki elhullott vaddisznó tetemet lát, értesítse a hatóságot a NÉBIH zöldszámán (06-80/263-244). Lényeges előírás, hogy a határon sertéshúst, húskészítményt még magáncélra is tilos behozni! Szigorúan tilos sertésekkel élelmiszerhulladékot etetni! A sertéstartókat, vadászokat arra kéri a hatóság, hogy kiemelten ügyeljenek a járványvédelmi intézkedések, valamint az országos főállatorvosi határozatok betartására! A házi sertések vaddisznóval vagy abból származó hulladékkal ne érintkezzenek, valamint kérik a gazdákat, ha tüneteket észlelnek állataikon, haladéktalanul jelezzék állatorvosuknak.

A megelőzés szempontjából legfontosabb teendők elérhetők a NÉBIH honlapján.


Friss hírek

2024. március 28, csütörtök

Elérhetőek az első eredmények: a tavalyinál többször volt szükség az élelmiszerbiztonsági felügyelők aktív fellépésére

Március első napján vette kezdetét az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton a húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében rendelt el. A március 17-ig tartó első szakaszban a tavalyi évhez képest többször kellett az élelmiszerbiztonsági felügyelőknek intézkedniük annak érdekében, hogy az ünnepi asztalokra kerülő ételek kivétel nélkül biztonságosak és megfelelő minőségűek legyenek. A sok éves múltra visszatekintő, megbízható élelmiszerlánc-felügyeleti hálózat természetesen ezúttal sem hagyta cserben a fogyasztókat, érdekeik védelmében aktívan fellépett a hatóság – hangsúlyozta az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Tovább >

2024. március 26, kedd

Nyilatkozat a növényvédelmi tevékenység felelőséről

A növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a támogatásokban részesülők szolgáltatnak adatot. Az adatszolgáltatás kötelező jellegű, és a Magyar Államkincstár egységes kérelem benyújtására szolgáló felületén történik.

Tovább >