Vissza

Spárgát az ünnepi asztalra

Spárgát az ünnepi asztalra

Spárgát az ünnepi asztalra
2017. április 12.

Hazánkban egyelőre kevésbé elterjedt, így többnyire csak csemegének számít a spárga fogyasztása. Pedig a most szezonális zöldség számos jó tulajdonsággal bír. Ráadásul a magyar termesztőknél kiváló minőségben kapható a nyúlárnyék néven is ismert zöldség. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a spárgával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A tavasszal szezonális spárga számos jó tulajdonsággal bír. A szénhidrát- és zsírtartalma elhanyagolható, annál fontosabb azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége. Emellett gazdag káliumforrás; foszfor, kalcium, magnézium, sőt vas is nagy mennyiségben található benne, ugyanakkor nátriumtartalma alacsony.

A spárga ehető részét sípnak hívják, amiből általában két féle, a zöld és a fehér kapható, de létezik lila fejű spárgasíp is. A fehér spárgasíp a föld alatt növekedő fehér hajtás, míg a zöld spárgasíp a föld felett növekszik.

A Közönséges spárgát (Asparagus officinalis) a világ számos táján termesztik. Európában az éghajlati viszonyoktól függően kora tavasszal, már március végén megjelennek az első zsenge spárgasípok, de van, ahol még június végén is szüretelhető.

A magyar spárga kiváló minőségű nem véletlen, hogy külföldön is keresett termék. Hazánkban a fehér spárgát elsősorban Csongrád, Bács-Kiskun és Tolna megyékben, míg a zöldet – az utóbbi időben – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik nagyobb mennyiségben.

Közép-Európában a fehér spárga a legkedveltebb, lágy, kellemes, enyhén aromás íze miatt. Ennél a változatnál fontos, hogy a spárgát a fej aljától a síp végéig teljesen hámozzuk meg. A fás sípvégeket feltétlenül vágjuk le, különben a rostos, rágós, sok esetben kissé kesernyés rész élvezhetetlenné teszi a belőle készült ételt. A lila spárga felhasználása fehér rokonával egyező, ugyanakkor markánsabb ízzel rendelkezik.

A zöld spárga íze nyersen fogyasztva kissé a zöldborsóra emlékeztet. Nem szükséges teljesen meghámozni, elegendő a szár alsó harmadát megtisztítani, de az igazán zsenge példányoknál még ez is elhagyható. Fontos azonban, hogy a szár alsó – általában kemény és rostos – részét a zöld spárgánál is vágjuk le.

Valamennyi típus legértékesebb része a csúcsa, az ún. spárgafej. Ez a spárga legzsengébb része, ezért elkészítéséhez lényegesen kevesebb főzési, illetve sütési időre van szükség.

A spárgát lehetőség szerint frissen dolgozzuk fel és hűtőszekrényben – kissé nedves papírba csomagolva – maximum egy hétig tároljuk. Kiválóan tartósítható mélyhűtőben is, azonban fontos, hogy mielőtt lefagyasztanánk, feltétlenül főzzük elő (blansírozzuk). Mélyhűtőben 7-10 hónapon át is tárolhatjuk.

Vásárláskor mindig tartsuk szem előtt, hogy csak ellenőrzött forgalmazótól vásároljunk és olvassuk el a termék címkéjét, jelölését is. A legfrissebb terméket közvetlenül a termelőktől szerezhetjük be. Figyeljünk arra, hogy a síp legyen friss, fényes felületű, mert a fénytelen, kissé már fonnyadt, gumiszerű sípok élvezeti értéke csekély.

Kapcsolódó anyag:
A közlemény letölthető formában



Friss hírek

Fémdarabot találtak gnocchiban
2019. február 8, péntek

Fémdarabot találtak gnocchiban

A Nébih koordinálja egyes statisztikai adatok gyűjtését az erdészeti ágazatban
2019. február 8, péntek

A Nébih koordinálja egyes statisztikai adatok gyűjtését az erdészeti ágazatban

Egy részét bevallotta, a többit elhallgatta
2019. február 8, péntek

Egy részét bevallotta, a többit elhallgatta

Frissítették a GM-petúniák egyesített európai jegyzékét
2019. február 7, csütörtök

Frissítették a GM-petúniák egyesített európai jegyzékét

Tájékoztató az állami horgászjegyről és az éves területi engedéllyel kifogható halak mennyiségéről
2019. február 6, szerda

Tájékoztató az állami horgászjegyről és az éves területi engedéllyel kifogható halak mennyiségéről

Magas D-vitamintartalma miatt hívják vissza a konzerv kutyaeledelt
2019. február 5, kedd

Magas D-vitamintartalma miatt hívják vissza a konzerv kutyaeledelt

Jelenlegi információink a lengyel vágóhíd ügyében
2019. február 1, péntek

Jelenlegi információink a lengyel vágóhíd ügyében

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény takarmányigazgatást érintő módosításai
2019. január 30, szerda

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény takarmányigazgatást érintő módosításai

Nem jelölt tejfehérje okozhat gondot a tejallergiásoknak az egyik jégkrémben
2019. január 30, szerda

Nem jelölt tejfehérje okozhat gondot a tejallergiásoknak az egyik jégkrémben

A Destruktor 3,2% koncentrátumot is kivonta a forgalomból a Nébih
2019. január 30, szerda

A Destruktor 3,2% koncentrátumot is kivonta a forgalomból a Nébih

Közelgő határidő: január 31-ig kell utalni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét
2019. január 29, kedd

Közelgő határidő: január 31-ig kell utalni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét

Megfelelő higiéniával és célzott állatorvosi vizsgálattal védekezhetünk a trichinellózis ellen
2019. január 28, hétfő

Megfelelő higiéniával és célzott állatorvosi vizsgálattal védekezhetünk a trichinellózis ellen

Újraindulhat a hazai sertéshús exportja Szingapúrba
2019. január 28, hétfő

Újraindulhat a hazai sertéshús exportja Szingapúrba

Korlátozta az United Pharma Kft. tevékenységét a Nébih
2019. január 26, szombat

Korlátozta az United Pharma Kft. tevékenységét a Nébih

A Nébih visszahívta a mézelő méhek kezelésére szolgáló Oxxovar 5% oldat gyógyhatású készítményt a hazai piacról
2019. január 23, szerda

A Nébih visszahívta a mézelő méhek kezelésére szolgáló Oxxovar 5% oldat gyógyhatású készítményt a hazai piacról

Sikeresen lezajlott a hazai faiskolák tűztövis állományának átvizsgálása
2019. január 23, szerda

Sikeresen lezajlott a hazai faiskolák tűztövis állományának átvizsgálása