null Pénisz-, sperma-, és mellnövelő hatást ígérő étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a NÉBIH

Pénisz-, sperma-, és mellnövelő hatást ígérő étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a NÉBIH

2016. december 13, kedd

Három interneten rendelt étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termékeken – melyekre szigorú jelölési és bejelentési kötelezettségek vonatkoznak – olyan állításokat tüntettek fel, amilyen hatásokkal az ilyen típusú készítmények nem rendelkezhetnek.

A NÉBIH az interneten árusított étrend-kiegészítők célellenőrzése során az alábbi három terméket vonta ki a  forgalomból. 

  • 22 napos pénisznövelő tabletta; 22 db-os kiszerelés
  • Cum enhancer spermanövelő kapszula; 30 db-os kiszerelés
  • ProCurves Plus étrendkiegészítő tabletta; 60 db-os kiszerelés

A termékeket, azok forgalmazója, a VitX Production Kft. (8000 Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.) az előírások ellenére az OGYÉI-nek nem jelentette be.

Az étrend-kiegészítőkre vonatkozó speciális előírások szerint e termékek az élelmiszerek kategóriájába tartoznak, így minden további, az élelmiszerekre vonatkozó jogszabálynak is meg kell felelniük. Ilyen például a vásárlók tájékoztatásáról szóló, illetve az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló rendelet is. Előbbi előírja, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatás nem lehet megtévesztő, különösen olyan hatással vagy tulajdonsággal nem lehet felruházni a terméket, amellyel az valójában nem rendelkezik. Az engedélyezett állításokat külön EU rendelet tartalmazza. Ezeken kívül csak az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által értékelés alatt álló állítások használhatóak.

A termékeken feltüntetett „pénisznövelő”, „spermanövelő” és a ProCurves Plus dobozán feltüntetett női alak, mely a mell formálását igyekszik hangsúlyozni, továbbá a ProCurves Plus honlapján olvasható „mellnövelő” állítások egyike sem engedélyezett. Ezek az állítások túlmutatnak az étrend-kiegészítők alkalmazásától várható, a szervezetre gyakorolt kedvező hatásokon. A feltüntetett állítások tehát a vásárlók megtévesztésére alkalmasak. Emellett a termékek számos jelölési hibával is rendelkeznek.

A NÉBIH – minőség-megőrzési időre és tételszámra való tekintet nélkül – elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását, továbbá, a forgalmazóval szemben milliós nagyságrendű élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki. 

Kapcsolódó jogszabályok:

  • az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. (IV.26.) ESZCSM rendelet
  • a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet
  • az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló 1924/2006/EK rendelet
  • a Bizottság 432/2012/EU rendelete a nem a betegségek kockázatának csökkentését, illetve a gyermekek fejlődését és egészségét érintő, élelmiszerekkel kapcsolatos, egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások jegyzékének megállapításáról

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában



Friss hírek

2024. április 16, kedd

Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét újra elérte a madárinfluenza

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van. A hatóság a madárinfluenza újbóli jelenléte miatt ismételten felhívja az állattartók figyelmét a járvány elleni védekezés fontosságára.

Tovább >

2024. április 16, kedd

Vetőburgonya-vásárláskor kizárólag fémzárolt vetőgumók közül érdemes választani

Jó minőségű, biztos termést hozó, egészséges vetőgumók ültetéséhez csak fémzárolt tételt érdemes vásárolni, melyek elsősorban gazdaboltokban, nagyobb áruházakban, szakáruházakban érhetőek el. A Nébih összefoglalta, mire érdemes vásárláskor ügyelni, valamint a hatósági címke bemutatásával is segítséget kíván nyújtani a burgonyát ültetők számára a magas minőségű, egészséges termés elérése érdekében.

Tovább >