null Országos szakmai napot szervezett a Nébih az étkezési és ipari máktermesztés ellenőrzéséhez kapcsolódóan

Országos szakmai napot szervezett a Nébih az étkezési és ipari máktermesztés ellenőrzéséhez kapcsolódóan

2018. június 18, hétfő

Második alkalommal rendezték meg június 11-én, Tordason az étkezési és ipari máktermesztés hatósági ügyeivel foglakozó járási szakemberek szakmai tanácskozása. Az országos esemény szervezője ez alkalommal is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) volt. A program résztvevői, a mindennapi hatósági feladatok megvitatásán túl, kísérőprogramként a mák virágzáskori fajtabemutatóját is megtekinthették a Nébih tordasi fajtakísérleti állomásán.

A tavalyelőtt első ízben megtartott, nagysikerű szakmai nap után az Agrárminisztérium (AM) és a Nébih szakemberei újabb szimpózium keretében kívánták áttekinteni a máktermesztéssel kapcsolatos ellenőrzési, jelentési feladatokat, közvetlenül az azokat ellátó szakemberekkel. Az idei találkozó célja főként a jogszabályok egységes értelmezése, alkalmazása, a mákkal kapcsolatos morfológiai és szakmai ismeretek bemutatása, valamint a felmerülő kérdések megvitatása és a szakmai kapcsolatok elmélyítése volt.

A rendezvényen résztvevőket Kristóf Ákos az AM főosztályvezetője köszöntötte, majd a rendezvényt Zsigmond Richárd, a Nébih Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője nyitotta meg, aki beszédében az országos jelentések és a máktermesztő őstermelők ellenőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az előadások között ez alkalommal kiemelt helyet kaptak a máktermesztés és a kábítószerügy összefüggései. A neves előadóknak köszönhetően a jelenlévők megismerkedtek az ellenőrzésekhez kapcsolódó jegyzőkönyvek tartalmi követelményeivel, majd kábítószerügyi esettanulmányokat vitathattak meg.  A szakmai találkozó  egyik kiemelt előadása dr. Cserényi József rendőr alezredes prezentációja volt, aki a feljelentések és a hatósági eljárások fontosságára világított rá, ezzel is segítve a Nébih, a Kormányhivatalok és a Rendőrség jövőbeli hatékony együttműködését.

A szimpóziumon a Nébih Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága képviselői részéről (Károlyi Gyula igazgató helyettes, Dr. Fehér Marianna) szó esett még az ipari és az étkezési mák legfontosabb fenológiai ismertetőjegyeiről, a mák fémzárolásával kapcsolatos tudnivalókról, valamint a vetőmag-átvétel jogi szabályairól és gyakorlati problémáiról. Pamuk Etelka igazgató asszony előadását követően a szakemberek megvitatták a hatósági ellenőrzések során felmerülő tipikus hiányosságokat, illetve azok elkerülésének lehetőségeit.

A nap zárásaként a szakmai program mintegy 40 résztvevője a Nébih fajtakísérleti parcelláinál tanulmányozhatta az egyes mákfajták legfontosabb ismertetőjegyeit, tulajdonságait.

Friss hírek

2024. március 28, csütörtök

Elérhetőek az első eredmények: a tavalyinál többször volt szükség az élelmiszerbiztonsági felügyelők aktív fellépésére

Március első napján vette kezdetét az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton a húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében rendelt el. A március 17-ig tartó első szakaszban a tavalyi évhez képest többször kellett az élelmiszerbiztonsági felügyelőknek intézkedniük annak érdekében, hogy az ünnepi asztalokra kerülő ételek kivétel nélkül biztonságosak és megfelelő minőségűek legyenek. A sok éves múltra visszatekintő, megbízható élelmiszerlánc-felügyeleti hálózat természetesen ezúttal sem hagyta cserben a fogyasztókat, érdekeik védelmében aktívan fellépett a hatóság – hangsúlyozta az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Tovább >

2024. március 26, kedd

Nyilatkozat a növényvédelmi tevékenység felelőséről

A növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a támogatásokban részesülők szolgáltatnak adatot. Az adatszolgáltatás kötelező jellegű, és a Magyar Államkincstár egységes kérelem benyújtására szolgáló felületén történik.

Tovább >