null Megsemmisíttetés helyett takarmányként árulta a kivéreztetett nyulakat egy fővárosi cég

Megsemmisíttetés helyett takarmányként árulta a kivéreztetett nyulakat egy fővárosi cég

2017. március 17, péntek

Egy fővárosi, állati eredetű melléktermékgyűjtő vállalkozásnál tartott ellenőrzést március elején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az akció során kiderült, a cég az elvéreztetett nyulak nyúzása és a tetemek elszállíttatása helyett a nyúlhúst feldarabolta, csomagolta és részben fagyasztva, részben előhűtötten tárolta. A húst kutyatartóknak értékesítették takarmányként. A NÉBIH két tonna terméket foglalt le a helyszínen.

Elvéreztetett nyulak nyúzására, a testek gyűjtésére és elszállíttatására rendelkezett engedéllyel az a fővárosi cég, ahol március elején tartott ellenőrzést a NÉBIH.  A vizsgálat feltárta, hogy a melléktermékgyűjtő vállalkozás, az engedélytől eltérően, a nyulakat kibelezte, darabolta, csomagolta és részben fagyasztva, részben előhűtötten tárolta.

A vállalkozó az akció során elismerte, hogy a húst állati takarmányként kutyatartóknak értékesítette, felhívva a figyelmüket, hogy azok emberi fogyasztásra nem alkalmasak. A vásárlók nevét és címét ugyanakkor nem tudta megadni, emiatt a hatóság kéri, hogy aki a Kuti Pet-Food Kft-től nyúlhúst vásárolt, ne használja fel sem állati takarmányozásra, sem emberi fogyasztásra.

Az egységben rendkívül rossz higiéniai körülmények uralkodtak, a padozat és az oldalfalak egyaránt vérrel szennyezetek voltak. A padozat emellett nem mindenütt volt mosható, fertőtleníthető, az épületben nem biztosított a hideg-meleg folyóvíz, az ellenőrzés idején folyamatban volt a kútfúrás. A fekete-fehér öltöző is hiányzott, a dolgozóknak – akiknek ruházata szennyezett volt – egy tábori WC állt rendelkezésükre. 

A helyszínről a NÉBIH több mint két tonna terméket szállíttatott el megsemmisítésre. A bírság megállapítása folyamatban van.

Az érintett vállalkozás adatai elérhetők a jogsértés listán.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
képek tömörítve

Az ellenőrzés közben feltárt hibákat, hiányosságokat bemutató videó a cikkben leírtak vizuális bemutatására szolgál, többletinformációt nem tartalmaz.



Friss hírek

2024. április 22, hétfő

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

Tovább >

2024. április 22, hétfő

Vegyes eredményekkel és számos szankcióval zárult az idei tavaszi szezonális ellenőrzés

Március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban. A Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek 2420 ellenőrzést végeztek, több mint 15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomonkövethetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. Laboratóriumi vizsgálat céljából a húsvéti időszak népszerű termékeit: a tormákat és a sonkákat vették górcső alá. A cél az volt, hogy az ünnepek alatt is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára.

Tovább >