null Madárinfluenza járvány: elérhetők a kötelező minimum járványvédelmi előírások

Madárinfluenza járvány: elérhetők a kötelező minimum járványvédelmi előírások

2017. február 17, péntek

Megjelent a baromfitelepek járványvédelmi minimum feltételeit tartalmazó Országos Főállatorvosi határozat. Az előírás célja a baromfiállományok, különösen a szabadtartású víziszárnyas telepek járványügyi biztonságának fokozása a madárinfluenza vírus okozta károk csökkentése és a későbbi kockázatok mérséklése érdekében.

A Földművelésügyi Minisztérium honlapján elérhető a járványvédelmi minimum feltételeket tartalmazó 3/2017-es Országos Főállatorvosi határozat. A szabálygyűjteményt a szakhatóság a Baromfi Termék Tanáccsal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával egyeztetve állította össze.

A madárinfluenza vírus hazai megjelenése a gazdálkodók és a teljes magyar baromfiágazat számára súlyos közvetlen és közvetett veszteségeket okoz. Az állategészségügyi hatóság mindent megtesz a betegség mielőbbi felszámolásáért, haladéktalanul, akár már gyanú alapján is ártalmatlanítja az érintett állományokat. A betegség terjedésének megakadályozását, valamint a védekezést jelentősen nehezíti a vadmadár állomány nagyfokú fertőzöttsége, helyenként a baromfiállományok sűrűsége, valamint az állattartó telepek gyenge járványvédelmi szintje.

A fertőződés és az állományok közötti terjedés megakadályozásához elengedhetetlen az állattartó létesítmények járványvédelmi zártságának fokozása. Ennek érdekében a főállatorvosi határozat részletesen tartalmazza a legfontosabb előírásokat. A mától érvényes utasítás szerint a betelepítés várható időpontjáról legalább 3 héttel korábban írásban tájékoztatni kell az illetékes hatóságot. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, nyílt vízből pedig tilos itatni. Egy telepre kizárólag akkora állományt lehet betelepíteni, amelynél biztosítható, hogy szükség esetén minden állat bezárható legyen. A határozat tartalmazza a zárt építmények víziszárnyasok, illetve egyéb szabadon tartott baromfik sűrűségnek megfelelő minimum alapterületét is.

A részletes előírások elérhetők az alábbi mellékletben:
3/2017-es Országos Főállatorvosi határozat


Friss hírek

2024. március 28, csütörtök

Elérhetőek az első eredmények: a tavalyinál többször volt szükség az élelmiszerbiztonsági felügyelők aktív fellépésére

Március első napján vette kezdetét az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton a húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében rendelt el. A március 17-ig tartó első szakaszban a tavalyi évhez képest többször kellett az élelmiszerbiztonsági felügyelőknek intézkedniük annak érdekében, hogy az ünnepi asztalokra kerülő ételek kivétel nélkül biztonságosak és megfelelő minőségűek legyenek. A sok éves múltra visszatekintő, megbízható élelmiszerlánc-felügyeleti hálózat természetesen ezúttal sem hagyta cserben a fogyasztókat, érdekeik védelmében aktívan fellépett a hatóság – hangsúlyozta az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Tovább >

2024. március 26, kedd

Nyilatkozat a növényvédelmi tevékenység felelőséről

A növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a támogatásokban részesülők szolgáltatnak adatot. Az adatszolgáltatás kötelező jellegű, és a Magyar Államkincstár egységes kérelem benyújtására szolgáló felületén történik.

Tovább >