null Lezárult a ConvEx-3 2017 nemzetközi gyakorlat

Lezárult a ConvEx-3 2017 nemzetközi gyakorlat

2017. december 21, csütörtök

2017. december 18-19-én Bécsben, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szervezésében lezajlott a ConvEx-3 2017 elnevezésű nukleáris balesetelhárítási gyakorlat értékelő munkaértekezlete, ezzel lezárult a 2017. június 21-22. között tartott szimuláció. A kiértékelésen hazánkat az Országos Atomenergia Hivatal, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) képviselte.

Idén hazánk adott otthont a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által 3-5 évente megszervezett, nukleáris esemény kezelését szimuláló ConvEx-3 2017 gyakorlatnak, amelyen 80 ország és 11 nemzetközi szervezet vett részt. A ConvEx gyakorlat 27 óra valós idejű szakaszból, majd 72 órás időugrás után 9 óra szimulált esemény gyakorlatozásából állt. Az szimulált esemény során jelentős kibocsátással járó baleset történt a Paksi Atomerőműben.
 
A kiértékelés során 45 ország és 5 nemzetközi szervezet, közöttük az Európai Bizottság osztotta meg tapasztalatait. Minden szereplő kiemelte, hogy a NAÜ történetében eddig ez volt a legnagyobb gyakorlat, amely során először történt valódi laboratóriumi mérési feladat. A méréshez a mintákat a Nébih Radioanalitikai Referencia Laboratóriuma és a NAÜ Seibersdorfi Laboratóriuma készítette elő, majd juttatta el 81 ország 121 laboratóriumába.
 
Az értékelés során a NAÜ, a nemzetközi szervezetek és a résztvevő országok megállapították, hogy Magyarország és a szimulált kibocsátással érintett országok lakosságvédelmi hatóságai megfelelően végezték a munkájukat.


Friss hírek

2024. április 18, csütörtök

A magyar fogyasztók aflatoxin terhelését vizsgálták a Nébih szakemberei

A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös projektben vett részt: „A magyar fogyasztók rövid és hosszú távú aflatoxin-terhelésének meghatározása a tejtermékláncban és a kockázatkezelő intézkedések megalapozása”-címmel. A szakemberek megállapították, hogy a hazai lakosságot jelenleg nem fenyegeti jelentős aflatoxin egészségügyi kockázat. Bár azonnali ellenintézkedések nem szükségesek, a takarmányok és élelmiszerek folyamatos ellenőrzése a lehetséges aflatoxin szennyeződésekre mégis indokolt és javasolt.

Tovább >

2024. április 16, kedd

Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét újra elérte a madárinfluenza

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van. A hatóság a madárinfluenza újbóli jelenléte miatt ismételten felhívja az állattartók figyelmét a járvány elleni védekezés fontosságára.

Tovább >