null Lejárt felhasználhatósági idejű növényvédő szerek több száz milliós forgalmát derítette fel a NÉBIH

Lejárt felhasználhatósági idejű növényvédő szerek több száz milliós forgalmát derítette fel a NÉBIH

2013. április 17, szerda

Több hetes előzetes adatgyűjtés, és az ország több pontján végzett helyszíni vizsgálatok után a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakembereivel közös ellenőrzést végzett egy növényvédő szereket forgalmazó cégnél. Az akció során több százmilliós termékforgalmazást tártak fel és 27 tonna lejárt terméket vontak ki a forgalomból.

Az eljárás során a cég elismerte, hogy több éve árusít lejárt növényvédő szereket értékcsökkentként, megsértve ezzel a vonatkozó hazai és uniós jogszabályokat. Az elmúlt években csaknem 250 millió forint értékben végeztek ilyen tevékenységet.

A helyszínen a KÜI szakemberei több mint 200 tétel lejárt felhasználhatósági idejű termék forgalmi korlátozását rendelték el. A tételek érteke 196 millió Ft, mennyisége pedig 27 tonna, mely több száz hektár kezelésére lett volna elegendő.

Az akciósorozat célja az volt, hogy a NÉBIH még a tavaszi növényvédelmi munkálatok megkezdése előtt kiszűrje a nem megfelelő termékeket a piacról, ezzel is segítve a biztonságos termék előállítást.

A bírság pontos összege – tekintettel a több mint 500 milliós elkövetési értékre – a cég ellen indított eljárás későbbi szakaszában lesz csak megállapítható.

Az akciósorozatról felvételek készültek, melyek letölthetők a NÉBIH honlapjáról, illetve lejárt, átcímkézett termék bemutatható.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Kiemelt Ügyek Igazgatósága

 

Kapcsolódó linkek

Videó

 


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >