null Kukorica gyomirtó szert vont ki a forgalomból a hatóság

Kukorica gyomirtó szert vont ki a forgalomból a hatóság

2018. június 1, péntek

Termelői panaszbejelentés alapján kezdte el vizsgálni a növényvédelmi hatóság a GENEZIS feliratú, párhuzamos behozatallal Romániából származó Adengo kukorica gyomirtó szert. A Nébih laboratóriuma igazolta, hogy a készítmény hatóanyag-tartalma jelentősen eltér az engedélyben foglaltaktól, így hatékonysága nem megfelelő. Ezért a hatóság elrendelte a termék forgalomból történő kivonását. A Nébih kéri, hogy azok a termelők, akik rendelkeznek a lenti azonosítókkal ellátott készítménnyel, ne használják fel, és vigyék vissza a vásárlás helyére!

A termék azonosítását segítő adatok:

  • gyártási idő: 2018.02.15.
  • gyártási szám: EV56008965
  • kiszerelés: 5 liter
  • felirat a csomagoláson: GENEZIS, illetve a magyar címke alatt román címke található

Az Adengo gyomirtó szert kukoricában (takarmány és silókukorica) magról kelő egy- és kétszikű gyomok irtására használják. A készítmény Romániából származó tételeinek hatékonyságát termelői panaszbejelentés alapján kezdte el vizsgálni a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal.

A Nébih laboratóriumában végzett vizsgálatok igazolták, hogy a készítmény hatóanyag-tartalma jelentősen eltér az engedélyben foglaltaktól, így hatékonysága nem megfelelő. A Komárom-Esztergom megyei növényvédelmi szakemberek megtiltották az érintett tételek forgalomba hozatalát és felhasználását, valamint termékvisszahívást rendeltek el.

A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy ha rendelkeznek a megadott azonosítókkal ellátott tételekből, azt ne használják fel és vigyék vissza a vásárlás helyére! Az intézkedés jelenleg kizárólag a fenti konkrét tételt érinti.



Friss hírek

2024. március 26, kedd

Nyilatkozat a növényvédelmi tevékenység felelőséről

A növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a támogatásokban részesülők szolgáltatnak adatot. Az adatszolgáltatás kötelező jellegű, és a Magyar Államkincstár egységes kérelem benyújtására szolgáló felületén történik.

Tovább >

2024. március 26, kedd

Eredményesnek bizonyult az eGN adategyeztetés a termelőkkel

Az elektronikus gazdálkodási napló benyújtásának egy hónappal ezelőtti határidejét követően a Nébih március 14-ig adategyeztetést kezdeményezett a termelőkkel. A hivatal a pontosítások érdekében felkereste azokat a gazdálkodókat, akiknél az eGN-be beadott adatok kapcsán eltérést tapasztalt. Mintegy 2000 termelő élt a lehetőséggel.

Tovább >