null Ismét interneten árult potencianövelő étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

Ismét interneten árult potencianövelő étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

2018. november 30, péntek

Gyógyszer-hatóanyag jelenléte miatt, azonnali hatállyal – a termékek minőségmegőrzési idejére való tekintet nélkül – elrendelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kétféle, internetes próbavásárlás során rendelt étrend-kiegészítő forgalomból történő kivonását és a fogyasztóktól való visszahívását. Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, amelyekben a gyógyszer-hatóanyagok jelenléte szigorúan tilos, hiszen keringési, illetve idegrendszeri problémát okozhatnak.

A laboratóriumi vizsgálat az interneten árusított, férfiak számára kifejlesztett, potencianövelés elősegítésére szánt étrend-kiegészítők célellenőrzése során két termékben mutatott ki gyógyszer-hatóanyagot:

  • Herkules, növényi komponenseket tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiaknak
    Nettó tömeg: 2 g (4db 500mg-os kapszula)
    A megmintázott termék minőségmegőrzési ideje: 23.07.2019
    A megmintázott termék forgalmazója: Natur Herb Medical Kft. (1095 Budapest, Gát utca 21.)
    OGYÉI nyilvántartási szám: 19635/2017.
    Kimutatott gyógyszer-hatóanyag: Tadalafil, Szildenafil
     
  • Maraton extra, növényi komponenseket tartalmazó étrend-kiegészítő férfiaknak
    Nettó tömeg: 3g (6db 500mg-os kapszula)
    A megmintázott termék minőségmegőrzési ideje: 21.04.2020
    A megmintázott termék forgalmazója: Natur Herb Medical Kft. (1095 Budapest, Gát utca 21.)
    OGYÉI nyilvántartási szám: 19728/2017.
    Kimutatott gyógyszer-hatóanyag: Tadalafil, Szildenafil

Az étrend-kiegészítőkről szóló rendelet nem engedélyezi a gyógyszer-hatóanyagok jelenlétét, mivel ezek a termékek élelmiszernek minősülnek. A gyógyszer-hatóanyagok felhasználása kizárólag az engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg. Az ezen hatóanyagokat tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött.

A Nébih – minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül – elrendelte a fenti termékek forgalomból történő kivonását, valamint a vásárlókhoz már eljutott étrend-kiegészítők azonnali visszahívását, továbbá megtiltotta a raktáron lévő készletek forgalomba hozatalát. Az ügyben az eljárás folyamatban van, a forgalmazó élelmiszer-ellenőrzési bírságra is számíthat.

A hatóság kéri a vásárlókat, amennyiben a fenti készítmények forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék azt a Nébih ZöldSzámán (06-80/263-244) vagy az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen.

Friss hírek

2024. március 28, csütörtök

Elérhetőek az első eredmények: a tavalyinál többször volt szükség az élelmiszerbiztonsági felügyelők aktív fellépésére

Március első napján vette kezdetét az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton a húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében rendelt el. A március 17-ig tartó első szakaszban a tavalyi évhez képest többször kellett az élelmiszerbiztonsági felügyelőknek intézkedniük annak érdekében, hogy az ünnepi asztalokra kerülő ételek kivétel nélkül biztonságosak és megfelelő minőségűek legyenek. A sok éves múltra visszatekintő, megbízható élelmiszerlánc-felügyeleti hálózat természetesen ezúttal sem hagyta cserben a fogyasztókat, érdekeik védelmében aktívan fellépett a hatóság – hangsúlyozta az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Tovább >

2024. március 26, kedd

Nyilatkozat a növényvédelmi tevékenység felelőséről

A növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a támogatásokban részesülők szolgáltatnak adatot. Az adatszolgáltatás kötelező jellegű, és a Magyar Államkincstár egységes kérelem benyújtására szolgáló felületén történik.

Tovább >