null Ismét a magyar-ukrán határ mellett a vírus

Ismét a magyar-ukrán határ mellett a vírus

2018. január 22, hétfő

Afrikai sertéspestis vírusát mutatta ki az ukrán állategészségügyi hatóság a Beregszászi járásban, Rafajnaújfalu közelében kilőtt vaddisznóból. A fertőzött vaddisznót a magyar határtól alig több mint 8 kilométerre lőtték ki.

Az afrikai sertéspestis a vaddisznók és a házi sertések vírusos betegsége, emberre nem veszélyes. A vírust Magyarországon mindeddig nem mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. A szomszédos országok közül Ukrajnában fordul elő, illetve 2017-ben és 2018-ban, Romániában összesen négy háztáji sertésállományban állapították meg a betegséget. Magyarországra a vírus a vaddisznóállományon keresztül, illegális sertésszállítással, vagy a fertőzött állatokból nyert hússal, húskészítménnyel juthat be. Ukrajna területéről húst, húskészítményt még személyes fogyasztásra is tilos behozni! A NÉBIH 2017 decemberében már mutatta ki a vírust egy, a záhonyi határállomáson kobzott, sertés eredetű húsmintából.

A hazánkba történő behurcolás megelőzése a cél, illetve az esetleges megjelenést minél hamarabb észlelje a hatóság, ennek érdekében a magyar állategészségügyi hatóság már számos intézkedést vezetett be az utóbbi években, melyeket 2017-ben a járványtani helyzetre való tekintettel tovább kellett erősíteni, szigorítani.

A betegség vaddisznóállományban történő terjedésének megakadályozása az állategészségügyi és a vadászati szervek összehangolt stratégiáját igényli. Az ukrán határ menti, legmagasabb kockázatnak kitett vadászterületeken elrendelt, megelőzést és a korai felderítést célzó intézkedések magukban foglalják többek között a vaddisznó-állománysűrűség csökkentését (az etetés tilalma, a kocák és az 1 év alatti egyedek fokozott kilövése révén), az elhullott vaddisznók hullájának szervezett keresését és laboratóriumi vizsgálatát, valamint valamennyi, vadászaton kilőtt vaddisznó laboratóriumi vizsgálatát a vadhús felhasználását megelőzően.

A betegséggel kapcsolatos további információk olvashatók a NÉBIH honlapján.

Friss hírek

2024. március 28, csütörtök

Elérhetőek az első eredmények: a tavalyinál többször volt szükség az élelmiszerbiztonsági felügyelők aktív fellépésére

Március első napján vette kezdetét az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton a húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében rendelt el. A március 17-ig tartó első szakaszban a tavalyi évhez képest többször kellett az élelmiszerbiztonsági felügyelőknek intézkedniük annak érdekében, hogy az ünnepi asztalokra kerülő ételek kivétel nélkül biztonságosak és megfelelő minőségűek legyenek. A sok éves múltra visszatekintő, megbízható élelmiszerlánc-felügyeleti hálózat természetesen ezúttal sem hagyta cserben a fogyasztókat, érdekeik védelmében aktívan fellépett a hatóság – hangsúlyozta az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Tovább >

2024. március 26, kedd

Nyilatkozat a növényvédelmi tevékenység felelőséről

A növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a támogatásokban részesülők szolgáltatnak adatot. Az adatszolgáltatás kötelező jellegű, és a Magyar Államkincstár egységes kérelem benyújtására szolgáló felületén történik.

Tovább >