null EU-FORA: az élelmiszerbiztonsági kockázatkezelők következő generációjának képzése

EU-FORA: az élelmiszerbiztonsági kockázatkezelők következő generációjának képzése

2017. szeptember 19, kedd

Elindult az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, az EFSA EU-FORA nevű kezdeményezése. Az ösztöndíj meghirdetése az EU tudományos kockázatértékelési kapacitásnövelését és tudásközösségének kiépítését célozza. 

A program lehetőséget nyújt a karrierjük elején és közepén járó tudósok számára, hogy az egyik nagy európai nemzeti kockázatértékelési intézményben szerezzenek tapasztalatot az élelmiszerbiztonsági kockázatértékelés területén.

Tizenegy EU-tagállam tizenöt fiatal tudósa kezdte meg a tréningeket az EFSA pármai székhelyén az EU-FORA ösztöndíj keretein belül. Az ösztöndíjasok ezt követően egyéves kiküldetésen vesznek részt Európa élelmiszerbiztonsági kockázatértékelési intézményeiben, hogy első kézből szerezzenek tapasztalatot és járuljanak hozzá a fogadóintézményüknél zajló munkához.

Bernhard Url, az EFSA ügyvezető igazgatója kiemelte, a kezdeményezés a kockázatértékelés tudományos élvonalában fogja tartani Európát. „A program hozzásegít, hogy a legjobb agyakat itt marasztaljuk és kineveljük az EU kockázatértékelőinek következő generációját. A jövő kihívásainak csak tudás- és módszermegosztással felelhetünk meg.”

Felkészülni a következő körre

2017 októberében fiatal és karrierjük közepén járó tudósokat fognak meghívni, hogy a jövő szeptemberben kezdődő EU-FORA ösztöndíjprogramhoz csatlakozzanak. A program „házigazdái” Európa legjelentősebb kockázatértékelési szervezetei lesznek.

Hivatalunk az EFSA Focal Pointon keresztül értesül az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot érintő hírekről.


Friss hírek

2024. április 24, szerda

A tavaszi esőzés egy vármegye kivételével elmosta a tűzgyújtási tilalmat

Az ország keleti részén lehullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2024. április 25-től három vármegyében is visszavonja a tűzgyújtási tilalmat. Bács-Kiskun vármegyében azonban továbbra is érvényben marad a tilalom.

Tovább >

2024. április 22, hétfő

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

Tovább >