null Enyhítés az ASP miatti szigorú ukrán intézkedésekben

Enyhítés az ASP miatti szigorú ukrán intézkedésekben

2018. július 16, hétfő

Újra szállíthatóak állateledelek és növényi eredetű takarmányok Ukrajnába hazánk ASP-vel nem érintett területeiről. A magyar vállalkozások számára rendkívül kedvező döntés dr. Bognár Lajos országos főállatorvos személyes tárgyalásai, valamint a szakértői egyeztetések eredménye.

Az afrikai sertéspestis (ASP) 2018 áprilisi, első hazai megjelenését követően az ukrán hatóság teljes beviteli korlátozást vezetett be minden Magyarországról származó sertés eredetű termékre. A tiltó intézkedés emellett azokat a nem sertés eredetű termékeket is érintette, amelyeknél a szállítmányt kísérő állategészségügyi bizonyítvány feltételei között szerepelt a korábban egzotikusnak számító ASP-től való mentesség.

A hazai vállalkozások export tevékenységét az állateledelek és a növényi eredetű takarmányok kivitelének tiltása különösen érzékenyen érintette. Számukra rendkívül kedvező, hogy – Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos személyes tárgyalásait, illetve szakértői egyeztetéseket követően – az illetékes ukrán hatóság elfogadta e termékkörök új típusú állategészségügyi bizonyítványait, így újra szállíthatóak Magyarország afrikai sertéspestissel nem érintett területeiről.

Az ASP miatti kereskedelmi korlátozások aktuális tudnivalói elérhetőek a Nébih honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/asp-kereskedelmi-informaciok

Forrás: AM Sajtóiroda


Friss hírek

2024. március 26, kedd

Nyilatkozat a növényvédelmi tevékenység felelőséről

A növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a támogatásokban részesülők szolgáltatnak adatot. Az adatszolgáltatás kötelező jellegű, és a Magyar Államkincstár egységes kérelem benyújtására szolgáló felületén történik.

Tovább >

2024. március 26, kedd

Eredményesnek bizonyult az eGN adategyeztetés a termelőkkel

Az elektronikus gazdálkodási napló benyújtásának egy hónappal ezelőtti határidejét követően a Nébih március 14-ig adategyeztetést kezdeményezett a termelőkkel. A hivatal a pontosítások érdekében felkereste azokat a gazdálkodókat, akiknél az eGN-be beadott adatok kapcsán eltérést tapasztalt. Mintegy 2000 termelő élt a lehetőséggel.

Tovább >