null EFSA-megerősítés az élelmiszerhez adott nitritek és nitrátok biztonságos szintjeiről

EFSA-megerősítés az élelmiszerhez adott nitritek és nitrátok biztonságos szintjeiről

2017. június 19, hétfő

Megfelelőek a hús- és egyéb élelmiszerkészítményekben adalékanyagként használt nitritek és nitrátok jelenlegi egészségügyi határértékei, állapította meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a legfrissebb értékelésében.

Az összefoglaló megállapítja, hogy a vásárlók nitrit- és nitrátkitettsége minden társadalmi csoportban a biztonságos szinten belül marad, kivéve azokat a gyermekeket, akik étrendje magas arányban tartalmazza ezeket a hozzáadott anyagokat – ők enyhén a határérték feletti bevitellel számolhatnak. Mindazonáltal, ha az adalékanyagok mellett a természetes nitrit- és nitrátforrásokat is figyelembe vesszük, minden vásárlói csoport ki lehet téve a megengedhető napi bevitel (ADI) túllépésének.

A nitritek és nitrátok nátrium- és káliumsói (E249, E250, E251 és E252) hatóságilag engedélyezett tartósítószerek az EU-ban. Elsősorban húsok, halak és sajtkészítmények adalékanyagaként használják őket, hogy megakadályozzák a mikrobiális növekedést, ezzel együtt az ideg- és légzőrendszeri bénulást okozó botulizmust, valamint karakteresebb ízt és élénkebb színeket adjanak a húsoknak. A nitrát a természetben magas koncentrációban van jelen bizonyos zöldségekben. Az élelmiszerláncot környezeti szennyezőként érheti még el, főként vízi úton.

Maged Younes professzor, az EFSA élelmiszer-adalékanyagokra és élelmiszerhez adott tápanyagforrásaira szakosodott tudományos paneljének (Food Additives and Nutrient Sources Added to Food) tagja egyike azoknak a kutatóknak, akik az egészségügyi határszintek meghatározását végezték. „Az EFSA újraértékelő programja keretében – amelynek vizsgálatait minden, az unióban 2009 előtt hatóságilag engedélyezett adalékanyagra elvégezzük – újból felbecsültük az élelmiszerhez adott nitritek és nitrátok egészségügyi kockázatát. A jelenleg elérhető információk alapján nincs szükség változtatni a korábban meghatározott biztonságos beviteli szinteken” – összegzett Younes.

A jelenleg érvényben levő megengedhető napi beviteli érték a nitrátokra napi 3,7 milligramm testtömeg-kilogrammonként, egy 70 kg-os személy esetén tehát 259 mg. A nitritekre vonatkozó, még biztonságosnak ítélt napi bevitelt 0,07 mg/testtömeg-kilogrammban határozták meg.

Az élelmiszer-adalékanyagként használt nitritek esetében a szakértők minden társadalmi csoport expozícióját biztonságosnak ítélték, kivéve a gyermekekét, akik kevéssel a megengedhető napi határérték feletti bevitellel számolhatnak.

„Megnyugtató, hogy az EFSA szakemberei szerint biztonságosak az élelmiszerekhez adott nitrit és nitrát szintek. Az EFSA által végzett újraértékelés a biztosíték, hogy az élelmiszerekben jogszerűen felhasznált adalékanyagok ne jelentsenek ártalmat a vásárlóknak. Megerősítették, hogy a korábban engedélyezett szintek ma is megfelelőek” – kommentálta az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság eredményeit Zentai Andrea, a NÉBIH Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóságának élelmiszer-koordinátora.

Az EFSA szakértői fontosnak tartották megbecsülni a nitritből kialakuló és bizonyos előfordulási formájukban rákkeltő nitrózaminok jelenlétét is. A kutatók megállapították, hogy a javasolt szintet nem túllépő nitritbevitel nem jelent számottevő egészségügyi veszélyt a nitrózamin-kitettséget tekintve sem.

A nem adalékanyagokkal bevitt, hanem környezeti szennyezésekből származó, valamint a húskészítményekben természetes formában jelen lévő nitrit is nitrózaminokká alakulhat. Az EFSA vizsgálata megállapította, hogy ezek a nitrózamin-szintek növelhetik a fogyasztói egészségügyi kockázatokat, azonban további kutatások szükségesek a pontos következtetések levonására és az ismeretlen területek feltárására.

A következő lépések

A vizsgálat mérlegét Maged Younes vonta meg. „Az elérhető bizonyítékok alapján megállapítottuk, hogy a nitritek és nitrátok élelmiszer-adalékanyagként való használata biztonságos az európai fogyasztók számára, amennyiben nem lépi túl a hatóságilag engedélyezett szintet. Mindazonáltal, akad néhány terület, amely további kutatásokat igényel.

Ami a közeljövőt illeti, a legérdekesebb téma az emberi nyálban lejátszódó nitrát- és nitrit-átalakulás tanulmányozása lehet, különös tekintettel az így létrejövő methemoglobinra (Fe3+-iont tartalmazó oxidált hemoglobin-molekula, amely az oxigénmolekulát megkötni képtelenné teszi a hemoglobint). További figyelmet érdemelnek a hozzáadott nitrittel készített élelmiszerekben kialakuló nitrózaminok, valamint a humán epidemiológiai következtetések.”

"Hogy teljes képet kapjunk a jövőbeli kockázatértékelő munkához, több adatra lenne szükségünk a nem adalékanyag (a környezeti szennyezőkből származó és az élelmiszerekben természetes formában jelen lévő) nitritek és nitrátok beviteléről” – tette hozzá Younes.

Az EFSA tudományos tanácsát eljuttatja a biztonságos nitrit- és nitráthasználat szabályozásában illetékes szerv, az Európai Bizottság, valamint a tagállamok irányába.

Hivatalunk az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság hazai Focal Pointján, Sali Juditon (NÉBIH, Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóság) keresztül értesül az európai hatósági álláspontról.


Friss hírek

2024. március 28, csütörtök

Elérhetőek az első eredmények: a tavalyinál többször volt szükség az élelmiszerbiztonsági felügyelők aktív fellépésére

Március első napján vette kezdetét az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton a húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében rendelt el. A március 17-ig tartó első szakaszban a tavalyi évhez képest többször kellett az élelmiszerbiztonsági felügyelőknek intézkedniük annak érdekében, hogy az ünnepi asztalokra kerülő ételek kivétel nélkül biztonságosak és megfelelő minőségűek legyenek. A sok éves múltra visszatekintő, megbízható élelmiszerlánc-felügyeleti hálózat természetesen ezúttal sem hagyta cserben a fogyasztókat, érdekeik védelmében aktívan fellépett a hatóság – hangsúlyozta az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Tovább >

2024. március 26, kedd

Nyilatkozat a növényvédelmi tevékenység felelőséről

A növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a támogatásokban részesülők szolgáltatnak adatot. Az adatszolgáltatás kötelező jellegű, és a Magyar Államkincstár egységes kérelem benyújtására szolgáló felületén történik.

Tovább >