null Az ívásra készülő halakat védték a halőrök a Felső-Tisza és az Alsó-Duna térségében

Az ívásra készülő halakat védték a halőrök a Felső-Tisza és az Alsó-Duna térségében

2018. április 19, csütörtök

Fokozott ellenőrzésekkel indult az április a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) számára. Mivel az ívási időszakban a halak fajfenntartási ösztöne kerül előtérbe a rejtőzködéssel és a biztonsággal szemben, a kis területen nagy számban megjelenő, ívó halfajok védelme számos feladatot ró a halőrökre. Visszaélésekre a Felső-Tisza és az Alsó-Duna térségében egyaránt volt példa. A hatóság által kiszabott bírság együttesen meghaladja a 900.000 forintot.

A melegedő vizek a tavaszi áradásokkal szerencsésen egybeesve ívásra ösztönzik a hazai halfauna jelentős részét, ezért az évnek ebben a szakaszában megsokszorozódnak a vizekbe rejtett halászeszközök és az engedély nélkül próbálkozó horgászok, halászok.

A Nébih ellenőrei április elején Tiszalúc térségében, az árteret elöntő Takta folyón figyeltek meg egy, a vízben elhelyezett nyakzóhálót. A halőrök az illegálisan használt eszközt felszedték, a halakat élve visszaengedték a vízbe, a 3 elkövetővel szemben pedig a Nébih fejenként 260.000 Ft halvédelmi bírságot szabott ki, továbbá mindegyiküket 3 évre eltiltotta a horgászati-halászati tevékenységtől. Mivel az orvhalászat bűncselekmény, az elkövetőkkel szemben a rendőrség is eljárást folytat.

Rövid időn belül Kesznyéten térségében, a Sajó folyón két, emelőhálóval halászó személyt sikerült rendőrkézre juttatni, a hálóban talált keszegek és paducok pedig visszanyerték a szabadságukat.

Április második hetében a Tokaji Vízirendészeti Rendőrőrs munkatársaival és a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetségének halászati őreivel közösen végzett ellenőrzést az ÁHSZ. A Tiszabercel térségében tartott csónakos bejárás során újabb orvhalászokat fogtak el a szakemberek. A felszedett, mintegy 200 méter meslenc hálóból több mint 50 darab nagytestű keszeget – köztük egy 46 cm-es nászruhás dévért és egy 8 kg-os nyurgapontyot – helyeztek vissza sértetlenül a Tiszába.

Csobajnál egy kisszerszámos halász a nadrágjába rejtett egy, jelenleg tilalommal védett kősüllőt, amiért a helyszínen bevont halfogásra jogosító okmányaival felelt. A halász a Nébih-től 100.000 Ft halvédelmi bírságot kapott és 2 évre eltiltásra került a halfogási tevékenységtől.

Hasonló sorsra jutott az, a Duna gerjeni szakaszán halászó személy, akinél 16 darab – a fogási naplóba be nem jegyzett, ezáltal szabálytalanul kifogott – keszeget (karikakeszeget, jászkeszeget, dévérkeszeget és szilvaorrú keszeget) találtak a Nébih ÁHSZ munkatársai. Az elkövetőt a Nébih 70.000 Ft halvédelmi bírsággal sújtotta és 18 hónapra eltiltotta a halfogásra jogosító okmányok váltásától.

A Nébih valamennyi jogsértő személlyel szemben eljárást indít.

Amennyiben szabálytalanságot tapasztal, kérjük, jelezze az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen!



Friss hírek

2024. március 28, csütörtök

Elérhetőek az első eredmények: a tavalyinál többször volt szükség az élelmiszerbiztonsági felügyelők aktív fellépésére

Március első napján vette kezdetét az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton a húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében rendelt el. A március 17-ig tartó első szakaszban a tavalyi évhez képest többször kellett az élelmiszerbiztonsági felügyelőknek intézkedniük annak érdekében, hogy az ünnepi asztalokra kerülő ételek kivétel nélkül biztonságosak és megfelelő minőségűek legyenek. A sok éves múltra visszatekintő, megbízható élelmiszerlánc-felügyeleti hálózat természetesen ezúttal sem hagyta cserben a fogyasztókat, érdekeik védelmében aktívan fellépett a hatóság – hangsúlyozta az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Tovább >

2024. március 26, kedd

Nyilatkozat a növényvédelmi tevékenység felelőséről

A növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a támogatásokban részesülők szolgáltatnak adatot. Az adatszolgáltatás kötelező jellegű, és a Magyar Államkincstár egységes kérelem benyújtására szolgáló felületén történik.

Tovább >