null Afrikai sertéspestis Litvániában

Afrikai sertéspestis Litvániában

2014. január 28, kedd

2014. januárjában Litvánia Vilnius megyei Trakai és Šalčininkai kerületek, valamint az Alytus megyei Lazdijai,Varėna, Alytus és Druskininkai kerületeket korlátozás alá vonták laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített afrikai sertéspestis kitörése okán.

Mint ahogy az a korábban afrikai sertéspestissel kapcsolatosan megjelent cikkekben leírásra került, a házi sertések és vaddisznók esetében az afrikai sertéspestis egy heveny, lázas általános tünetekkel, testszerte vérzésekkel és az esetek többségében elhullással végződő sertésbetegség; különös veszélye, hogy országhatárokra tekintet nélkül jelentős mértékben és igen gyorsan továbbterjed.
 
Az afrikai sertéspestis súlyosan érintheti a sertéstenyésztés jövedelmezőségét, megzavarva az Unión belüli kereskedelmet és a harmadik országokba irányuló exportot. Afrikai sertéspestis kitörése esetén fennáll a veszély, hogy a kórokozó más sertéstenyésztő gazdaságokra, illetve vaddisznókra is átterjed. Ennek következtében – az élő sertések vagy az azokból előállított termékek kereskedelme révén – átterjedhet egyik tagállamból a másikba, vagy harmadik országokba is.
 
Az élő állatokat szállító fuvarozóknak gondoskodniuk kell arról, hogy minden egyes állatszállításra használt járműnek a nyilvántartását, amely a jármű megtisztításáról és fertőtlenítéséről is tartalmaz adatokat, legalább három évig megőrizzék a 64/432/EGK tanácsi irányelvben foglaltak szerint.
 
Mivel a megbetegedést okozó vírus a gazdaállatot körülvevő fertőzött környezetben illetve rovar vekorokban is hosszú ideig képes túlélni, a korábban sertéseket és állati takarmányt szállító jármű is behozhatja az Unióba a betegséget, ezért kiemelten fontos a fertőtlenítési előírások betartása és betartatása.
 
Emellett nagy hangsúlyt kell fektetni az állati eredetű termékek személyes szállítmányainak a Közösségbe történő behozataláról szóló 206/2009/EK Bizottsági rendeletben foglaltak végrehajtására.     

A vonatkozó bizottsági végrehajtási határozat


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >