Vissza

Tudnivalók a Törökországba irányuló élőállat-szállításról

Tudnivalók a Törökországba irányuló élőállat-szállításról

Tudnivalók a Törökországba irányuló élőállat-szállításról

Frissített információk

2017.08.29

2017. augusztus 31. és szeptember 4-e között Törökországban vallási ünnep miatt komoly fennakadások várhatóak az állatszállításokban is. A közigazgatási szerveknél, valamint a legtöbb munkahelyen munkaszünet lesz ez idő alatt, az utak zsúfoltak lesznek várhatóan az ünnep elején és végén. Az állatvédő szervezet tavalyi tapasztalatai alapján ebben az időszakban a török határt is lezárták több napra, amely rendkívül megnövelte az állatok szállítási, várakozási idejét. Mindenezek figyelembevételével azt javasoljuk, hogy a nevezett időszakban lehetőség szerint ne indítsanak élőállat szállítmányokat Törökország felé, vagy kalkuláljanak a megnövekedett pihentetési, szállítási idővel az útiterv összeállításakor

2017.08.10.

2017. augusztus 10-én kelt államtitkári körlevél értelmében, a tenyésztésre szánt húsmarha esetén, ha az export indításának idején 4-13 hónapos korú, és a bolgár-török határra érkezéskor sem lesz idősebb, mint 13 hónapos, valamint az állatok marhalevelén feltüntetett fajtája alapján kétséget kizárólag megállapítható, hogy az állatok hasznosítási iránya hús tipusú (pl. limuzin, charolais, kék belga, angus, hereford, murrey grey, vagy húshasznosítású magyartarka), akkor a Törökországba irányuló export szállításnak nem feltétele a származási iagzolás.

 

2017. 06.01

2017.06.01.-től EU-s szinten egyeztetett, új export bizonyítványok és kéknyelv-vírusra vonatkozó (BTV=Blue Tongue Virus) kiegészítő nyilatkozat lép érvénybe hízó- és tenyészmarhákra vonatkozóan. 2017. 12.31-ig a korábban érvényben lévő hízó- és tenyészmarhákra vonatkozó export bizonyítványok is érvényesek.

A legfőbb változás, egyebek mellett: kéknyelv-vírus (BTV) ellen vakcinázott tenyészállatok is szállíthatóak Törökországi exportra.

Értesüléseink szerint a határon csak az új BTV kiegészítő nyilatkozatot fogadják el, ezért a régi hízó- és tenyész szarvasmarhára vonatkozó bizonyítványok csak az új kéknyelv-vírusra vonatkozó (BTV) kiegészítővel  használhatóak.

A Schmallenberg-vírusra (SBV) vonatkozó kiegészítő nyilatkozat továbbra is kötelező vemhes tenyészmarháknál.

2017.02.

A török állategészségügyi hatóságok értesítése alapján a nem vemhes tenyészmarhák esetében nem kötelező a Schmallenberg-vírusra  (SBV-re) vonatkozó kiegészítő nyilatkozat kitöltése.

 

2016.11.08.

November hónapban több olyan gyűjtőállomás is kikerül a korlátozás alól, amelyeket az elmúlt két évben nem lehetett a korábbi kéknyelv kitörések miatt török exportra használni. A legfrissebb lista a gyűjtőállomásokról az adatbázisok menüpont alatt elérhető.

2016.11.04.

A török hatóság értesítése alapján, tekintettel arra, hogy a bolgár bőrcsomósodákór hivatalosan is véget ért, a pihentetőállomás Royal Haskovoban ismét használható!

2016.10.28.

A török állategészségügyi hatóság legutóbbi értesítése értelmében, a hízlalási vagy tenyésztési célra exportált szarvasmarhák esetén, a szállítást megelőző kéknyelv PCR vizsgálat határideje 7 napról 14 napra módosul.

Ugyancsak változás, hogy a BVD esetén, a kötelező vakcinázás miatt elegendő a PCR vizsgálat, tehát BVD esetén is alvadásban gátolt vért kell küldeni a laboratóriumi vizsgálatra (kéknyelvvel együtt elvégezhető).

A török hatóság bővítette azon Európai Uniós országok körét, ahonnan 60 napos magyarországi tartózkodást követően szállíthatók állatok (eredeti fülszámmal).

A korábbi kitörések 20 km-es körzetében található, jelenleg török exportra nem használható gyűjtőállomások esetén, amennyiben addig nem történik az adott területen újabb kéknyelv kitörés, november folyamán több gyűjtőállomásról válik lehetővé török exportra zárórakodás, tekintettel arra, hogy az utolsó kitörés óta két év eltelt.

Figyelem! Csak kérődzők szállítására jóváhagyott gyűjtőállomásokról indítható szállítmányok, a sertés nem szerepelhet az engedélyezett fajok között. Ugyancsak szállítható közvetlen tenyészetből is állat, ha a két év az utolsó 20 km-en belüli kéknyelv kitörés óta, újabb esemény nélkül eltelt.

 

2016.08.25.

Lehetővé vált juhok és kecskék tenyésztési célra történő exportja. Az eljárás a szarvasmarhához hasonlóan folyamatos vektorvédelmet és a kéknyelv-betegségre vonatkozó kiegészítő nyilatkozat csatolását írja elő.A nyilatkozat alapján az állatok valamennyi megyéből szállíthatók a korábbi kéknyelv-kitörésekre tekintettel, mivel azok 20 km-es körzetében lévő tenyészetből nem szállíthatók állatok.

Emellett újabb gyűjtőállomás vált hivatalosan is vektormentes létesítménnyé. 

2016.07.25.

Már két hivatalosan is vektormentes létesítménynek minősített gyűjtőállomás működik Magyarországon. Ezekről a gyűjtőállomások listájából tájékozódhat  Jelenleg még bármely kérődzőkre jóváhagyott gyűjtőállomásról szállíthatók állatok, amelyek esetén hol folyamatos a vektorok elleni védelem a szállítást megelőzően legalább 60 nappal. Közvetlenül a tenyészetből is indíthatók teljes szállítmányok, ha a vektorellenes kezelést biztosították legalább az utolsó 60 napban.

Vágóállat esetén az utolsó 60 napot az állatok több tenyészetben is eltölthetik, de a vektorvédelmet folyamatosan biztosítani kell. Továbbtartásra, hizlalásra szánt állatok esetén ez a könnyítés nem áll fenn, azaz ezek az állatok a szállítást megelőző utolsó 60 napot csak egy tenyészetben tölthetik el és innen közvetlenül vagy gyűjtőállomáson keresztül exportálhatók. 

2016.07.04.

A vágóállatok szállításával május végén ismét elindulhatott a magyarországi török export. Az eljárás a korábbiakhoz képest megváltozott, ezért nagy odafigyelést igényel a szállítmányok indítása. Hizlalásra csak a szállítást megelőzően, legalább 60 nappal vakcinázott, tenyésztésre az elkülönítés alatt szero- és vironegatív (PCR vizsgálat) állatok szállíthatók. Schmallenberg vírusra vonatkozó vizsgálatot a továbbiakban csak a tenyésztési célú állatok esetén kell végezni. A vektorok elleni védekezés és a gyérítés minden korcsoportban az állatokra és a környezetre vonatkozóan is kötelező.Emellett az is fontos tudnivaló, hogy bármely korábbi kéknyelv-betegség kitörés 20 km-es körzetében található gyűjtők nem használhatók, illetve ezen a távolságon belülről közvetlen szállítmány a tenyészetből (teljes kamion) nem indítható.

A pontos feltételek a hatósági állatorvosoknál elérhetőek.

Tekintettel a nyári nagy melegre, ami nem csak Magyarországon, de Bulgáriában és Törökországban is tapasztalható az Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság a mellékletből letölthető állatvédelmi Útmutatót tette közzé, melyben a következő fontosabb pontokra térünk ki:

- A nyári meleg miatti állatjóléti intézkedések

- A szállítás megtervezése a végső rendeltetési helyig az Európai Bíróság ítéletet alapján, a szállítási idők meghatározása

Emellett arra is teszünk javaslatot, hogy a szállítás szervezésénél mire kell odafigyelni.

2016.05.17.

Törökországba a török hatóságok újabb értesítéséig tilos állatok válogatása és exportja. Az utolsó szállítmányok 05.16-i állat-egészségügyi bizonyítványokkal, 48 órán belül indíthatók.Ezt követően a török hatóságok nem fogadnak magyar élőállat-szállítmányokat. 

2016.04.29.

Tájékoztatjuk az érdekelteket, hogy a török állat-egészségügyi hatóság értesítése szerint azok a szállítmányok, amelyeket a török állatorvosok kiválogatnak és a kórokozóátvivő-mentes időszak végéig igazolhatóan karanténba kerültek kiszállíthatók Törökországba 2016. május 16-ig. Valamennyi megyéből szállíthatók állatok, valamennyi gyűjtő használható a szállítmányok összeállítására.

Továbbra is tilos Royal Haskovoban pihentetni és az állatokat vektorok ellen védelemben kell részesíteni  az indulás előtt.

Felhívjuk a figyelmet, hogy 2016. május 16. után semmilyen körülmények között sem állítható ki állat-egészségügyi bizonyítvány, mert azokat a török hatóság nem fogadja el, így a szállítmányokat visszautasítja. A bulgáriai bőrcsomósodáskór járványra tekintettel, a bőrcsomósodáskórral fertőzött megyéken áthaladt szállítmányok visszafogadására nincs lehetőség.

Érdemes azt is figyelembe venni a szállítások tervezésénél, hogy május 16-a PÜNKÖSD hétfő, ami ünnepnap

2016.04.25.

A török hatóság tájékoztatása alapján jelenleg egyáltalán nem fogadnak magyar szarvasmarha szállítmányokat. Újabb értesítésig tilos török exportra szállítmányokat indítani!

2016.04.21

A szezonálisan kórokozóátvivő-mentes időszak vége 2016.04.21.

Tekintettel arra, hogy a török hatóság nem informálta a magyar állat-egészségügyi hatóságot a vektormentes periódus befejeződése után követendő eljárásról, ezért a betegségre fogékony állatokból álló szállítmányoknak a törökországi határállomáson történő átjutása jelenleg nem biztosított. A kitöréssel érintett 9 megyéből (Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Somogy, Tolna megye) Törökországba a vektormentes időszakot követően nem indíthatók szállítmányok sem tenyészetből sem gyűjtőállomásról. A kéknyelv-betegséggel nem fertőzött megyékből a záradékolás és indítás kizárólag a kereskedő saját felelősségére, felelősségvállalási nyilatkozattal történhet.

A bulgáriai bőrcsomósodáskórral kapcsolatos korlátozó intézkedések miatt a török hatóság tájékoztatása alapján a Törökországba tartó szállítmányokat vektorellenes védelemben kell részesíteni. A Royal Haskovo pihentetőállomáson pihentetett állatok belépését a török hatóság nem engedélyezi, ezért a pihentetést javasolt még Romániában elvégezni. Emellett felhívjuk a figyelmet, hogy, azok a szállítmányok, amelyek belépnek Sztrana Zagora, Haskovo vagy Plovdiv régió területére, azonban a bolgár vagy a török hatóság részéről visszafordításra kerülnek, Magyarországra nem fogadhatók vissza!

Javasoljuk alternatív útvonalak keresését, annak figyelembe vételével, hogy Görögország Törökországgal határos prefektúrái is korlátozás alá esnek a bőrcsomósodáskór miatt.

 Az Európai Uniós tagállamok állat-egészségügyi határállomásainak jegyzéke megtalálható az EU honlapján:

http://ec.europa.eu/food/animals/vet-border-control/bip-contacts/index_en.htm

 Az egyes tagállamok pihentető állomásainak listája elérhető a következő útvonalon:

https://webgate.ec.europa.eu/sanco/traces/output/eu_listsPerActivity_hu.htm#

 

12.14.

A december 14-én elrendelt vektormentes periódusban ismét kötelező a kéknyelv kitöréssel érintett megyékből indított szállítmányok esetén a kiegészítő vizsgálat és nyilatkozat.

Az érintett megyékből (Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Somogy, Tolna) akár gyűjtőállomásról (függetlenül az állatok eredetétől), akár saját tenyészetből indított állatok esetén vérvizsgálatra és kiegészítő nyilatkozatra van szükség. Ezekről a területekről vakcinázott tenyészállat nem szállítható. A nyilatkozat értelmében legkorábban február 13-i feladással (60 napos várakozási idő) szállíthatók állatok Törökországba.

A kitöréssel nem érintett megyékből az állat-egészségügyi bizonyítványban foglaltaknak megfelelően szállíthatók állatok.

11.04

Az újabb kéknyelv megbetegedések következtében nem szállítható kérődző a korábbi 5 megye mellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Somogy megyékből sem Törökországba.

Vakcinázott szarvasmarhák szállíthatók, juh/kecske vakcinázva nem exportálható.

10.01.

Ismét változtak a Schmallenberg nyilatkozatok. Október 1-től az új nyilatkozatokkal kigészített bizonyítványok elérhetőek a járási hivatalokban.

01.01

A török állat-egészségügyi hatóság 2015. január 1-gyel ismét módosította a szarvasmarhák exportjához szükséges állat-egészségügyi bizonyítványokat. A kétoldalúan elfogadott bizonyítványok elérhetőek az illetékes hatósági állatorvosnál.

Változtak a Schmallenberg nyilatkozatok is. Győződjenek meg róla, hogy a hatályos bizonyítványokat és nyilatkozatokat használják!

A bolgár állat-egészségügyi hatóság értesítése alapján a bolgár-török határon megszigorodtak az élőállat-szállítmányok esetén a belépés feltételei. Az 1/2005/EK rendeletben foglaltak figyelembe vételével a fogékony állat-szállítmányokat nem szabad olyan román vagy bolgár területen pihentetni, ahol exporttilalom van érvényben. Amennyiben ezzel nem érintett területen pihentetés céljából megáll a szállítmány az útinapló mellé egy erre a célra szolgáló kiegészítő bluetongue nyilatkozatot tölt ki a bolgár vagy román hatósági állatorvos a pihenés körülményeire vonatkozóan. Ebben az esetben fontos a nyilatkozat megléte, mert anélkül nem engedi be a török fél a szállítmányt.

Vektormentes időszak

A török hatóság újabb kiegészítő nyilatkozat kitöltése mellett engedélyezte a vektormentes időszakban a kéknyelv megbetegedéssel érintett megyékből történő állatszállítást, illetve az ezekben a megyékben található gyűjtőállomásokról történő zárórakodást Törökországba. A kiegészítő nyilatkozatot minden, ezekből a megyékből indított szállítmányhoz mellékelni kell és azt előzetesen meg kell küldeni a török hatóságnak.

Ebben az időszakban más BTV kiegészítő nyilatkozatra nincs szükség.

A fertőzéssel nem érintett megyékből a szállítási feltételek változatlanok. 

Vektormentes időszakot követően

A vektormentes időszak április 20-án véget ért. Ennek következményeként a török hatóság közlése alapján, a korábban kitöréssel érintett 5 megyéből nem fogadnak állatot. A másik 14 megyéből az útmutatónak megfelelően lehet szállítani. A vektormentes időszakban bevezetett  kiegészítő igazolást a továbbiakban nem kell használni.

A legfrisebb útmutató és információk elérhetőek:
Török exportra engedélyezett EU-s országok listája 
Útmutató a hosszútávú- és export-állatszállításokat végző élőállat-szállítók és szállításszervezők részére
Útmutató a hosszútávú- és export-állatszállításokat végző élőállat-szállítók és szállításszervezők részére - angolul

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2018. január 17, szerda

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Az ebek viselkedésének megítélésében jártas szakértők listája
2018. január 12, péntek

Az ebek viselkedésének megítélésében jártas szakértők listája

Import engedély iránti kérelem nem harmonizált állati eredetű termék és élőállat behozatalához
2018. január 12, péntek

Import engedély iránti kérelem nem harmonizált állati eredetű termék és élőállat behozatalához

Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság jegyzékei
2018. január 10, szerda

Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság jegyzékei

A 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet 2. számú melléklete szerinti jóváhagyási kérelem
2018. január 4, csütörtök

A 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet 2. számú melléklete szerinti jóváhagyási kérelem

Tájékoztató a lófélék jelölésére használható transzponder forgalmazás feltételeiről
2017. december 18, hétfő

Tájékoztató a lófélék jelölésére használható transzponder forgalmazás feltételeiről

Kérelem jelölőkalapács használatához
2017. november 15, szerda

Kérelem jelölőkalapács használatához

Kiadványok
2017. november 9, csütörtök

Kiadványok

Információ a 1069/2009/EK rendelet szerint nyilvántartásba vett vagy engedélyezett üzemek jegyzékéhez / Information on the list of approved or registered establishments, plants or operators handling animal by-products in Hungary
2017. november 7, kedd

Információ a 1069/2009/EK rendelet szerint nyilvántartásba vett vagy engedélyezett üzemek jegyzékéhez / Information on the list of approved or registered establishments, plants or operators handling animal by-products in Hungary

Tájékoztatás víziállat-egészségőri tanfolyam szervezéséről
2017. július 27, csütörtök

Tájékoztatás víziállat-egészségőri tanfolyam szervezéséről

Tovább terjed az afrikai sertéspestis Európában
2017. július 11, kedd

Tovább terjed az afrikai sertéspestis Európában

Nem szakmai jellegű összefoglalók 2016
2017. június 1, csütörtök

Nem szakmai jellegű összefoglalók 2016

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pályázati felhívása ENAR füljelzők szállítására
2017. május 30, kedd

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pályázati felhívása ENAR füljelzők szállítására

Tavaszi rókavakcinázás - 2017
2017. március 28, kedd

Tavaszi rókavakcinázás - 2017

Tenyésztésszervezési támogatással kapcsolatos nyomtatványok
2017. március 1, szerda

Tenyésztésszervezési támogatással kapcsolatos nyomtatványok

In Memoriam Dr. Korchma Csaba
2017. február 7, kedd

In Memoriam Dr. Korchma Csaba