Vissza

Több európai országot érintett a Salmonella-fertőzéshullám nébih élelmiszer tudomány efsa

Több európai országot érintett a Salmonella-fertőzéshullám

Több európai országot érintett a Salmonella-fertőzéshullám
2017. június 20.

A szalmonella-fertőzéseket – melyek a Salmonella enterica baktérium enterica alfajának (11:z41:e,n,z15) egy új szerotípusához köthetőek – összesen 47 alkalommal mutattak ki 2016 márciusa és 2017 májusa között Csehországban, Németországban, Görögországban, Luxemburgban és az Egyesült Királyságban. Az alábbiakban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtal (ECDC) közös jelentését foglaljuk össze.

A járványtani és mikrobiológiai nyomozás alapján a megbetegedésekért részben egy görög készítésű tahinikrém okolható, melyhez Nigériából származó szezámmagot használtak. Mindamellett ugyanez a görög előállító jelentős mennyiségű, a feldolgozást követően Salmonella-pozitívnak bizonyuló szezámmagot vásárolt Szudánból.

A mostani járványkitöréshez köthető legutóbbi eseteket Németországból és Luxemburgból jelentették 2017 márciusában. Mióta az érintett tahinikrémet kivonták a forgalomból 2017 áprilisában, nem történt újabb megbetegedés.

A fertőzöttekről egy kivétellel személyes információt is tudunk: mindannyian 3-46 év közötti, EU-s állampolgárok, 26 nő és 20 férfi érintett a járványban. Négy német esetben közvetlen járványtani kapcsolat is kimutatható volt a szezámkrém előállítójával: vagy a megbetegedettek nyaraltak Görögországban, vagy őket látogatta meg görög rokon.

A fertőzést kiváltó esetek egyike sem bizonyult halálos kimenetelűnek, közülük 26 kórházi státusza ismert: 12 alkalommal volt szükség a beteg kórházi ellátására.

A fertőzéses esetek előfordulása időpont és helyszín szerint. Négy eset időpontja ismeretlen.

Amennyiben a szerotípushoz köthető új megbetegedéses esetekről szerezne tudomást, az Európai Gazdasági Térség (EEA) illetékes hatóságainak gyorsan informálódniuk kellene a fertőzésekről, hogy felmérjék a járvány kitettségét és lehetséges útját.

Összhangban az eddigi folyamatokkal, az új eseteket és a fontosabb fejleményeket két információs és gyorsriasztási rendszer, az EPIS-FWD (Epidemic Intelligence Information System for Food- and Waterborne Diseases and Zoonoses) és az EWRS (Early Warning and Response System) számára kell jelenteni – utóbbi egyben a határokon átívelő fenyegetések hivatalos csatornája is. Az élelmiszerrel kapcsolatos figyelmeztető felhívások a RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) gyorsriasztási rendszeren érik el a nemzeti hatóságok képviselőit.

Az Európai Unió tagállamai különböző hálózatokon keresztül napi kapcsolatot tartanak egymással. Ezek segítségével nemzetközi jelentőségű ügyekben segítséget kérnek egymástól, vagy haladéktalanul értesítik egymást. Élelmiszerlánc-biztonsági kérdésekben a megtett intézkedésekről, és a kockázatos termékekről az élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszer (RASFF) segítségével tartják a kapcsolatot. 

A RASFF működéséről, és az abban jelentett eseményekről részletes információk találhatók magyar nyelven a NÉBIH, angolul a Bizottság honlapján.

 

Hivatalunk az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság hazai Focal Pointján, Sali Juditon (NÉBIH, Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóság) keresztül értesül az EFSA összefoglalóiról.

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

A gépi kávétól a falusi vendégasztalig – Vegyen részt felmérésünkben!
2017. október 17, kedd

A gépi kávétól a falusi vendégasztalig – Vegyen részt felmérésünkben!

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2017. október 16, hétfő

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

INFORMATIKAI FEJLESZTÉSEKKEL ERŐSÍTI HALGAZDÁLKODÁSI ELLENŐRZÉSEIT A NÉBIH
2017. október 12, csütörtök

INFORMATIKAI FEJLESZTÉSEKKEL ERŐSÍTI HALGAZDÁLKODÁSI ELLENŐRZÉSEIT A NÉBIH

Több százan látogattak el a NÉBIH laboratóriumaiba a Kutatók Éjszakáján
2017. október 11, szerda

Több százan látogattak el a NÉBIH laboratóriumaiba a Kutatók Éjszakáján

Javult, de továbbra sem kimagasló a baromfitartók járványvédelmi felkészültsége
2017. október 10, kedd

Javult, de továbbra sem kimagasló a baromfitartók járványvédelmi felkészültsége

EFSA-workshop az élelmiszer-adalékanyagok újraértékeléséről
2017. október 10, kedd

EFSA-workshop az élelmiszer-adalékanyagok újraértékeléséről

Kiderült, melyik a legjobb 12 közétkeztetői szakács csapat
2017. október 9, hétfő

Kiderült, melyik a legjobb 12 közétkeztetői szakács csapat

Megújult az EFSA Journal
2017. október 9, hétfő

Megújult az EFSA Journal

Tájékoztatás az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról
2017. október 9, hétfő

Tájékoztatás az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete
2017. október 5, csütörtök

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete

Gyakorlati tanácsokkal támogatja a NÉBIH a fakereskedő vállalkozásokat
2017. október 5, csütörtök

Gyakorlati tanácsokkal támogatja a NÉBIH a fakereskedő vállalkozásokat

A magas színvonalú növénytermesztés nemzetgazdasági érdek
2017. október 4, szerda

A magas színvonalú növénytermesztés nemzetgazdasági érdek

Nyilvános konzultáció a nátriumbeviteli referenciaértékekről készült EFSA-értékelésről
2017. október 2, hétfő

Nyilvános konzultáció a nátriumbeviteli referenciaértékekről készült EFSA-értékelésről

EFSA-konferencia új tudományos eredmények hatósági felhasználásáról
2017. október 2, hétfő

EFSA-konferencia új tudományos eredmények hatósági felhasználásáról

Külső megfigyelői részvétel az EFSA tudományos paneljeinek ülésein
2017. október 2, hétfő

Külső megfigyelői részvétel az EFSA tudományos paneljeinek ülésein

Csökkennek a hiányosságok, de még van min javítani
2017. október 2, hétfő

Csökkennek a hiányosságok, de még van min javítani