Vissza

Tájékoztató az új élelmiszerekről

Tájékoztató az új élelmiszerekről

Tájékoztató az új élelmiszerekről

Új élelmiszernek nevezzük azokat az élelmiszereket, amelyeket 1997. május 15. előtt nem fogyasztottak jelentős mennyiségben az Európai Unió területén. Ezt követően lépett ugyanis hatályba az Európai Parlament és a Tanács 258/97/EK rendelete, mely az új élelmiszerek és új élelmiszer-összetevők forgalomba hozatalának engedélyezését szabályozza az Unión belül. 

Az új élelmiszerek lehetnek új élelmiszerforrások, vagy új technológiák és feldolgozási eljárásokkal gyártott élelmiszerek (pl. A D-vitamin tartalom növelése érdekében UV-fénnyel kezelt kenyér). Idetaroznak még az EU-n belül nem fogyasztott, de az EU-n kívül hagyományosnak mondható élelmiszerek (pl. chiamag).

258/97/EK rendelet 1. cikk (2) bekezdése alapján a következő kategóriákba tartozó élelmiszerek és élelmiszer-összetevők minősülnek új élelmiszernek:

  • az új vagy szándékosan módosított elsődleges molekulaszerkezettel rendelkező élelmiszerek és élelmiszer-összetevők;
  • a mikroorganizmusokból, gombákból vagy algákból álló vagy azokból izolált élelmiszerek és élelmiszer-összetevők;
  • a növényekből álló vagy azokból izolált élelmiszerek és élelmiszer-összetevők, valamint az állatokból izolált élelmiszer-összetevők, a hagyományos szaporítási vagy tenyésztési gyakorlat alapján előállított élelmiszerek és élelmiszer-összetevők kivételével, amelyek korábbi, élelmiszerként történő biztonságos felhasználása adatokkal igazolható;
  • az élelmiszerek és az élelmiszer-összetevők, amelyeknél jelenleg nem használt, az élelmiszerek vagy élelmiszer-összetevők összetételében vagy szerkezetében olyan számottevő változásokat előidéző gyártási eljárást alkalmaztak, amelyek kihatnak azok tápértékére, anyagcseréjére vagy a bennük található nemkívánatos anyagok mennyiségére.

Az új élelmiszerek és új élelmiszer-összetevők a rendelet értelmében:

  • nem veszélyeztethetik a fogyasztót,
  • nem vezethetik félre a fogyasztót,
  • nem térhetnek el olyan mértékben azoktól az élelmiszerektől vagy élelmiszer-összetevőktől, amelyek helyettesítésére szolgálnak, hogy a szokásos fogyasztásuk táplálkozási hátrányokat okozzon a fogyasztónak.

Az új élelmiszerek engedélyezését az Európai Bizottság illetékes munkacsoportja végzi a tagállamok szoros közreműködésével. Az engedélyezési eljárás menetéről az alábbi linken talál információkat: http://portal.nebih.gov.hu/-/uj-elelmiszerek-es-uj-elelmiszer-osszetevok-engedelyezese

Letölthető anyag
Új élelmiszerek tájékoztató füzet 

 

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek