null Budapest XIV.-155.számú vizsgálat- Dr. Mező Ferenc Általános Iskola Tálalókonyha

Budapest XIV.-155.számú vizsgálat- Dr. Mező Ferenc Általános Iskola Tálalókonyha

Budapest XIV.-155.számú vizsgálat- Dr. Mező Ferenc Általános Iskola Tálalókonyha

155. számú vizsgálat - Mintavétel helye: ( tálalókonyha)


Dr. Mező Ferenc Általános Iskola Tálalókonyha  (1144 Budapest, Ond Vezér park 5.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAGOS  13,9

 

Menü: Zellerkrémleves levesgyönggyel, Csirkés mexikói rizseshús, Káposztasaláta

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. május 9.

Napi adag: 557 adag/ebéd

Főzőkonyha: Hungast 14 Kft, Hunyadvár konyha
(1165 Budapest, Hunyadvár u. 2-4.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Zellerkrémleves levesgyönggyel (3 dl /adag)

Külső megjelenés: Az alapanyagra és a felhasznált sűrítőanyagra jellemző, vajsárga színű, egynemű, opálos leves zöld fűszerdarabokkal tarkított, amik mérete és mennyisége megfelelő. Tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek megfelelő és arányos mennyiségben.  A leveshez tálalt, 1 cm átmérőjű, többnyire szabályos gömb alakú, aranybarnára pirított, enyhén olajos, néhol lyukacsos felületű levesgyöngy nem töredezett. Összhatásában harmonikus megjelenésű.
Állomány: A leves a krémlevesekre jellemzőnél kissé hígabb sűrűségű, krémes, a sűrítés csomómentes, sima. A zöldség megfelelően pürésített, egyneműsített, kis mennyiségben zeller-rostokat tartalmaz. A levesgyöngy könnyen roppan, a levesben megfelelően visszapuhul.
Illat: A zellerre és a sűrítőanyagra jellemző, harmonikus, aromás illatú, de az ételízesítőre jellemző illat kiérződik. A levesbetét enyhén olajos illatú. Idegen illattól mentes.
Íz: A zeller és a sűrítőanyag íze harmonikusan érződik, az ételízesítőre emlékeztető, kissé sós íz nem nyomja el a jellemző ízhatást. Megfelelően ízesített, fűszerezett. A levesgyöngy enyhén olajos ízű. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csirkés mexikói rizseshús  (20 dkg /adag)

Külső megjelenés: Az alapanyagra jellemző, hosszúkás, kissé elszürkült, többségében egész, kissé "mászkosra" főzött rizsszemek között, jellemző színű zöldborsószemek, sárga kukoricaszemek, egyenetlen méretű, narancsos sárgarépafoszlányok láthatók. Drappos színű, egyenetlen, apró méretűre darabolt csekély mennyiségben jelenlévő csirkehús-darabok láthatók a fekete fűszerszemcséket és apró zöldfűszer-darabokat nagy mennyiségben tartalmazó, néhol csomókba összeállt rizsszemek között.
Állomány: A rizs egyenletesen átfőtt, kissé mászkos, tapadós, a borsó és a répa kissé túlfőtt, a kukorica enyhén roppanós. A jól tisztított hús megfelelő állományú, kissé száraz, könnyen rágható, a kisebb rizscsomók villával könnyen szétnyomhatók.
Illat: A fagyasztott mexikói zöldségkeverékre jellemző illat mellett a rizs jellemző gabona illata, és enyhe fűszerillat érezhető. A zöldborsó illata dominál. Idegen szagtól mentes.
Íz: A fagyasztott mexikói zöldségkeverékre és a rizsre jellemző íz mellett a bors illata érezhető, a hús kis mennyisége miatt a hús íze kevésbé érezhető. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Káposztasaláta

Külső megjelenés: Törtfehér színű, hosszú, egyenetlen csíkokra vágott édeskáposzta a savanyúság, melyben néhány enyhén elfeketedett szál is látható csekély mennyiségű enyhén opálos lében. Fűszerezettségre utaló szemcse, fűszerdarab nem látható.
Állomány: A káposzta ropogós, a nagyobb darabok kissé rágósak, kissé száraz,  a hosszúra vágott szálak miatt nehezen nyelhető, fullasztó hatású.
Illat: Édeskés, jellegtelen illatú, a kömény illata enyhén érezhető. Idegen illat nem érződik.
Íz: Édes ízű, jellegtelen, savanyúságra emlékezető íz nem érezhető, inkább vízízű. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad:


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >