null Sok a gyilkos galóca az erdőkben

Sok a gyilkos galóca az erdőkben

2010. szeptember 27, hétfő

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye a gombamérgezések megelőzéséről.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és az MgSzH Központ Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága - amely a gombamérgezések idején az ország területéről érkező minták gombatoxikológiai vizsgálatait végzi - felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt napokban megszaporodtak a gyilkos galóca mérgezési esetek!

Múlt héten Abaújlakról, Leányfaluról, Nagykanizsáról, szombaton Komlóról, Ajkáról és Pomázról származó betegek esetében mutattak ki gyilkos galóca mérgezést. Az idei őszi időjárás kedvez a vadon termő gombák növekedésének, gazdag a gombatermés, ezért szükséges ismételten felhívni a figyelmet a vadon termő, és a gyűjtött gomba fogyasztásának veszélyeire. A gyűjtők az erdei gombát minden esetben vizsgáltassák meg gombaszakértőkkel, akik minden nagyobb piacon  megtalálhatóak.

Ha a gombagyűjtő nem tud szakellenőrt elérni, akkor csak azokat a gombafajokat használja fel étkezési célra, amelyeket teljes bizonyossággal ehető gombaként felismer.
 
Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium


Friss hírek

2024. április 22, hétfő

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

Tovább >

2024. április 22, hétfő

Vegyes eredményekkel és számos szankcióval zárult az idei tavaszi szezonális ellenőrzés

Március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban. A Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek 2420 ellenőrzést végeztek, több mint 15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomonkövethetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. Laboratóriumi vizsgálat céljából a húsvéti időszak népszerű termékeit: a tormákat és a sonkákat vették górcső alá. A cél az volt, hogy az ünnepek alatt is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára.

Tovább >