Vissza

Rizsekről mesél a Szupermenta

Rizsekről mesél a Szupermenta

Rizsekről mesél a Szupermenta
2014. november 17.

Új felületen, a Szupermenta blogon ismerteti a jövőben terméktesztjeinek eredményét a NÉBIH. A fiatalos, letisztult arculatú blogon minden hónapban egy-egy termékkörről és annak teljeskörű vizsgálatáról olvashatnak a vásárlók. Az adott termékcsoport az élelmiszerbiztonsági vizsgálatokon túl élelmiszerminőségi és kedveltségi szempontok szerint is értékelésre kerül. A kedveltségi vizsgálatba a szakemberek mellett a gyártókat, fogyasztókat is bevonjuk. Elsőként A és B jelű, nem előfőzött, valamint jázminrizseket vizsgáltunk, s örömmel tapasztaltuk, hogy szinte mindent rendben találtunk.

A www.szupermenta.hu oldalon megtalálható minden, ami a vásárlókat segítheti a döntésben: a biztonsági és minőségi vizsgálatok eredményein túl, hasznos háttérinformációk, érdekességek és persze a kedveltségi rangsorok, kiegészítve szakértői megjegyzésekkel. S, hogy mitől más ez az oldal, mint a többi? Attól, hogy ezen az oldalon a hagyományos kedveltségi vizsgálat mellett laboratóriumi ellenőrzések eredményeként a minőséget és a termék biztonságosságát is megtalálhatja az érdeklődő. Mivel minden tesztünk egyben hatósági vizsgálat is, így, ha problémás terméket találunk, azonnal intézkedünk.

Hazánkban a rizsfogyasztás jelentős mértékű, a vásárló rengeteg termék közül választhat, amely legnagyobb részt importból származik, de található a polcokon magyar termesztésű rizs is. Összesen 34 db termékből vettünk hatósági mintát különböző kereskedelmi egységekben, majd ezeket a NÉBIH laboratóriumaiban vizsgáltuk.

Hogy mit figyeltünk? Többek között az élelmiszerbiztonsági és minőségi tulajdonságokat, s elmondhatjuk, hogy minőségi paraméterek tekintetében mindegyik termék megfelelt a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt paramétereknek. Ugyancsak vizsgáltuk a mintákban a kadmium, az aflatoxin B1 és az összes aflatoxin (B1, B2, G1 és G2 összege) jelenlétét, mennyiségük azonban minden esetben határérték alatt volt.

Nem volt probléma a GMO tartalommal sem, amit – a származási ország ismeretében, kockázatértékelést követően – a mintáknak mintegy harmadánál ellenőriztek a szakemberek. Minden termék megfelelt a növényvédőszer maradékokkal kapcsolatos előírásoknak is, pedig 202 hatóanyagot és metabolitját kerestük a mintákban.

A beltartalom mellett szintén ellenőriztük a jelölési követelmények betartását. Csupán 2 terméknél fordult elő jelölési hiba vagy hiányosság, ami miatt az érintett élelmiszervállalkozásokat figyelmeztetjük. Az ellenőrzött termékek kedveltségi vizsgálatát ezúttal is szakemberek, civil szervezetek és a témában jártas fogyasztók bevonásával végeztük. A kóstolón részt vett többek között a NÉBIH szakemberei mellett, a Nosalty Zrt, a FÉBÉSZ, Mirelle Konyhája, a Nagykun Zrt, a Tudatos Vásárlók Egyesülete, az ÉFOSZ és élelmiszer-mérnök doktorandusz hallgatók is.

A kedveltségi vizsgálat egyértelmű nyertese a „Riceland” Hosszúszemű „A” minőségű rizse, amit kellemes illat és íz jellemez, színe egyöntetűen törtfehér, megfelelően telt, közepes szemű és nem tapad. Második helyen a Tesco Value „B” minőségű, hosszú szemű rizse végzett, míg a harmadik a Yano jázmin rizs lett. Előbbit jellegzetes gabonaillat és jó állag, utóbbit pedig kissé fülledt íz, ám kellemes illat és kevés tört szem jellemez.

A laboratóriumi eredmények, valamint az érzékszervi vizsgálatok teljes eredménytáblázata elérhető a Szupermenta blogon: www.szupermenta.hu.

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

EU-FORA: az élelmiszerbiztonsági kockázatértékelők következő generációjának képzése
2017. szeptember 19, kedd

EU-FORA: az élelmiszerbiztonsági kockázatértékelők következő generációjának képzése

Szakmai napot szervezett a NÉBIH a hazai akáctermesztés témájában
2017. szeptember 18, hétfő

Szakmai napot szervezett a NÉBIH a hazai akáctermesztés témájában

Magyarországra is kerülhetett az üvegdarabbal szennyezett nugát szeletből
2017. szeptember 18, hétfő

Magyarországra is kerülhetett az üvegdarabbal szennyezett nugát szeletből

Kettős jubileum alkalmából rendezett emlékülést az Állatorvostudományi Egyetem és a NÉBIH
2017. szeptember 12, kedd

Kettős jubileum alkalmából rendezett emlékülést az Állatorvostudományi Egyetem és a NÉBIH

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2017. szeptember 6, szerda

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Derékig hevertek a baromfitestek a vágóhíd padozatán
2017. szeptember 6, szerda

Derékig hevertek a baromfitestek a vágóhíd padozatán

Új elnök a Codex élén
2017. szeptember 5, kedd

Új elnök a Codex élén

Webinárium az EFSA új tudástárának használatáról
2017. szeptember 5, kedd

Webinárium az EFSA új tudástárának használatáról

Tájékoztatás a NÉBIH portált is érintő karbantartási munkákról - frissítve
2017. szeptember 4, hétfő

Tájékoztatás a NÉBIH portált is érintő karbantartási munkákról - frissítve

Egyszerű, környezettudatos növényvédelmi megoldások
2017. szeptember 1, péntek

Egyszerű, környezettudatos növényvédelmi megoldások

Segédletet készített a NÉBIH a vendéglátósoknak az allergénekről szóló tájékoztatáshoz
2017. augusztus 30, szerda

Segédletet készített a NÉBIH a vendéglátósoknak az allergénekről szóló tájékoztatáshoz

Műanyagdarabot találtak gluténmentes bio kukorica bagettben
2017. augusztus 30, szerda

Műanyagdarabot találtak gluténmentes bio kukorica bagettben

Tilos, mégis minden második utas megpróbál hústerméket behozni Ukrajnából
2017. augusztus 30, szerda

Tilos, mégis minden második utas megpróbál hústerméket behozni Ukrajnából

Az ártéri erdők őshonos fafajainak génmegőrzése
2017. augusztus 29, kedd

Az ártéri erdők őshonos fafajainak génmegőrzése

Együttműködési megállapodást kötött a MUISZ és a NÉBIH
2017. augusztus 28, hétfő

Együttműködési megállapodást kötött a MUISZ és a NÉBIH

Országos Főállatorvos: „A termelők is tehetnek a fipronil ügy mielőbbi lezárásáért!”
2017. augusztus 25, péntek

Országos Főállatorvos: „A termelők is tehetnek a fipronil ügy mielőbbi lezárásáért!”