Vissza

Rizsekről mesél a Szupermenta

Rizsekről mesél a Szupermenta

Rizsekről mesél a Szupermenta
2014. november 17.

Új felületen, a Szupermenta blogon ismerteti a jövőben terméktesztjeinek eredményét a NÉBIH. A fiatalos, letisztult arculatú blogon minden hónapban egy-egy termékkörről és annak teljeskörű vizsgálatáról olvashatnak a vásárlók. Az adott termékcsoport az élelmiszerbiztonsági vizsgálatokon túl élelmiszerminőségi és kedveltségi szempontok szerint is értékelésre kerül. A kedveltségi vizsgálatba a szakemberek mellett a gyártókat, fogyasztókat is bevonjuk. Elsőként A és B jelű, nem előfőzött, valamint jázminrizseket vizsgáltunk, s örömmel tapasztaltuk, hogy szinte mindent rendben találtunk.

A www.szupermenta.hu oldalon megtalálható minden, ami a vásárlókat segítheti a döntésben: a biztonsági és minőségi vizsgálatok eredményein túl, hasznos háttérinformációk, érdekességek és persze a kedveltségi rangsorok, kiegészítve szakértői megjegyzésekkel. S, hogy mitől más ez az oldal, mint a többi? Attól, hogy ezen az oldalon a hagyományos kedveltségi vizsgálat mellett laboratóriumi ellenőrzések eredményeként a minőséget és a termék biztonságosságát is megtalálhatja az érdeklődő. Mivel minden tesztünk egyben hatósági vizsgálat is, így, ha problémás terméket találunk, azonnal intézkedünk.

Hazánkban a rizsfogyasztás jelentős mértékű, a vásárló rengeteg termék közül választhat, amely legnagyobb részt importból származik, de található a polcokon magyar termesztésű rizs is. Összesen 34 db termékből vettünk hatósági mintát különböző kereskedelmi egységekben, majd ezeket a NÉBIH laboratóriumaiban vizsgáltuk.

Hogy mit figyeltünk? Többek között az élelmiszerbiztonsági és minőségi tulajdonságokat, s elmondhatjuk, hogy minőségi paraméterek tekintetében mindegyik termék megfelelt a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt paramétereknek. Ugyancsak vizsgáltuk a mintákban a kadmium, az aflatoxin B1 és az összes aflatoxin (B1, B2, G1 és G2 összege) jelenlétét, mennyiségük azonban minden esetben határérték alatt volt.

Nem volt probléma a GMO tartalommal sem, amit – a származási ország ismeretében, kockázatértékelést követően – a mintáknak mintegy harmadánál ellenőriztek a szakemberek. Minden termék megfelelt a növényvédőszer maradékokkal kapcsolatos előírásoknak is, pedig 202 hatóanyagot és metabolitját kerestük a mintákban.

A beltartalom mellett szintén ellenőriztük a jelölési követelmények betartását. Csupán 2 terméknél fordult elő jelölési hiba vagy hiányosság, ami miatt az érintett élelmiszervállalkozásokat figyelmeztetjük. Az ellenőrzött termékek kedveltségi vizsgálatát ezúttal is szakemberek, civil szervezetek és a témában jártas fogyasztók bevonásával végeztük. A kóstolón részt vett többek között a NÉBIH szakemberei mellett, a Nosalty Zrt, a FÉBÉSZ, Mirelle Konyhája, a Nagykun Zrt, a Tudatos Vásárlók Egyesülete, az ÉFOSZ és élelmiszer-mérnök doktorandusz hallgatók is.

A kedveltségi vizsgálat egyértelmű nyertese a „Riceland” Hosszúszemű „A” minőségű rizse, amit kellemes illat és íz jellemez, színe egyöntetűen törtfehér, megfelelően telt, közepes szemű és nem tapad. Második helyen a Tesco Value „B” minőségű, hosszú szemű rizse végzett, míg a harmadik a Yano jázmin rizs lett. Előbbit jellegzetes gabonaillat és jó állag, utóbbit pedig kissé fülledt íz, ám kellemes illat és kevés tört szem jellemez.

A laboratóriumi eredmények, valamint az érzékszervi vizsgálatok teljes eredménytáblázata elérhető a Szupermenta blogon: www.szupermenta.hu.

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Kiderült, kik lettek idén a legjobb kutyabarát szolgáltatók
2017. november 17, péntek

Kiderült, kik lettek idén a legjobb kutyabarát szolgáltatók

Háromoldalú együttműködési megállapodás született a tejágazattal kapcsolatos adatszolgáltatás fejlesztéséért
2017. november 15, szerda

Háromoldalú együttműködési megállapodás született a tejágazattal kapcsolatos adatszolgáltatás fejlesztéséért

Szakmai tapasztalatcserét szervezett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és a NÉBIH
2017. november 14, kedd

Szakmai tapasztalatcserét szervezett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és a NÉBIH

Három éves a Szupermenta, a NÉBIH termékteszt programja
2017. november 10, péntek

Három éves a Szupermenta, a NÉBIH termékteszt programja

Országossá bővül az elkóborolt kutyák hazajutását segítő mikrochip-leolvasó hálózat
2017. november 9, csütörtök

Országossá bővül az elkóborolt kutyák hazajutását segítő mikrochip-leolvasó hálózat

Újabb illegális parlagfű készítményeket talált a NÉBIH
2017. november 9, csütörtök

Újabb illegális parlagfű készítményeket talált a NÉBIH

Műanyag darabokat találtak mini csokoládékockákban
2017. november 3, péntek

Műanyag darabokat találtak mini csokoládékockákban

Neves szálloda éttermében ellenőrzött a NÉBIH
2017. november 2, csütörtök

Neves szálloda éttermében ellenőrzött a NÉBIH

Rövidül a Gazdálkodási napló beadási időszaka
2017. november 2, csütörtök

Rövidül a Gazdálkodási napló beadási időszaka

Nem jelölt glutén összetevőt tartalmazó mini tavaszi tekercs került forgalomba Magyarországon
2017. október 31, kedd

Nem jelölt glutén összetevőt tartalmazó mini tavaszi tekercs került forgalomba Magyarországon

Éles szilánkokat találtak egy marokkói származású halkonzervben
2017. október 26, csütörtök

Éles szilánkokat találtak egy marokkói származású halkonzervben

Illegális parlagfű készítményt forgalmazó vállalkozást ellenőrzött a NÉBIH
2017. október 26, csütörtök

Illegális parlagfű készítményt forgalmazó vállalkozást ellenőrzött a NÉBIH

2030-ra a felére csökkenhet az élelmiszerhulladék-termelés Európában
2017. október 25, szerda

2030-ra a felére csökkenhet az élelmiszerhulladék-termelés Európában

Fontos változások lépnek életbe 2018. január 1-jétől a lóútlevél kiadás rendjében
2017. október 25, szerda

Fontos változások lépnek életbe 2018. január 1-jétől a lóútlevél kiadás rendjében

Megújult a Nébih debreceni laboratóriuma
2017. október 18, szerda

Megújult a Nébih debreceni laboratóriuma

A gépi kávétól a falusi vendégasztalig – Vegyen részt felmérésünkben!
2017. október 17, kedd

A gépi kávétól a falusi vendégasztalig – Vegyen részt felmérésünkben!