Vissza

Parlagfű mentesítési mintaprojekt Somogy megyében

Parlagfű mentesítési mintaprojekt Somogy megyében

Parlagfű mentesítési mintaprojekt Somogy megyében
2010. október 18.

A megelőző évben, Fejér és Tolna megyékben végzett légi felderítések kedvező tapasztalatai alapján, 2010. augusztus hónapban Somogy megye területén végeztünk légi parlagfű felderítést. Az eredményeket interaktív információs térképen mutatjuk be. A térképen külön rétegenként tanulmányozható a lerepült útvonal, a felderített területsáv, a GPS készülékkel körbemért parlagfüves területfoltok, valamint a térség topográfiájának jellemző egységei (települések, utak, vízrajz, felszín borítottság). Az ikonsorban található eszközökkel a térkép nagyítható, kicsinyíthető, mozgatható, egy kiválasztott parlagfű foltról készült fényképsorozat pedig külön ablakban megjeleníthető.

A parlagfű mentesítésről dióhéjban

Magyarországon az elterjedtséget tekintve a parlagfű áll az első helyen a gyomnövények között, mintegy 5 millió hektár területen fordul elő, és 700 ezer hektáron okoz erős fertőzést. Leggyakoribb felszaporodása a mezőgazdasági és a megbolygatott talajú, elhanyagolt területeken tapasztalható. A szántóföldi növények közül elsősorban a kapás kultúrák, a napraforgó és kukoricatáblák, nyár végén pedig a kalászosok tarlói a leginkább veszélyeztetettek.
A parlagfűmentesítés során kulcsfontosságú a hatékony felderítés. A jelenlegi eljárásrend alapján a földhivatalok helyszíni jegyzőkönyvet készítenek az általuk felderített területekről és átadják a mentesítésért felelős növényvédelmi hatóságnak az intézkedéshez szükséges adatokat.
A felderített parlagfüves foltokkal kapcsolatban megállapítható, hogy azok túlnyomórészt gépjárművel jól megközelíthető helyeken, aszfaltozott, esetenként földutak mellett, illetve azok pár száz méteres sávjában találhatók, azaz a földi felderítés az utaktól távol eső veszélyeztetett területek jelentős részére nem terjed ki.
 
Helikopteres légi felderítés

A vegetációs periódusoknak (az egyes kultúrák „érzékeny” fenológiai fázisainak) megfelelő időpontban, a veszélyeztetett területek földrajzi mintázatát figyelembe véve tervezett középmagas (200-300 m) és alacsony (akár néhány méter) repülési magasságból végzett felderítő repülés, melynek során az érintett parlagfüves területfoltok sarokpontjai GPS készülékkel rögzíthetők, az állomány fertőzöttsége pedig fotókkal és jegyzőkönyvezéssel dokumentálható.
A módszer előnye a találati pontosság (a fedélzeten tartózkodó szakember hiba nélkül azonosítja a parlagfű előfordulást), az azonnali jegyzőkönyvezés, a gyors és rugalmas terepi megközelítés, melyet nem gátol a földutak állapota vagy térképezetlen volta.
 
Felderítési mintaprojekt Somogy megyében

A megelőző évben, Fejér és Tolna megyékben végzett légi felderítések kedvező tapasztalatai alapján 2010. augusztus hónapban Somogy megye területén végeztünk légi parlagfű felderítést. Az útvonaltervezéshez a szántóterületek térképét vettük figyelembe, különös tekintettel a parlagfű megtelepedése számára különösen kedvező homokos vagy iszapos vályog fizikai talajféleségek területi elhelyezkedésére.
Három repülési napon, összesen mintegy 10 (nettó) repült óra alatt 87 db, 2024 ha összterületű parlagfüves folt került felderítésre. A foltok területi megoszlása szerint egyharmaduk 10 ha alatti, egyharmaduk 10 és 20 ha közötti, egyharmaduk pedig 20 ha feletti kiterjedésű.
 
Az információs térkép

A térkép célja a felderítés során elért eredmények szemléltetése. Külön rétegenként tanulmányozható a lerepült útvonal, a felderített területsáv, a GPS készülékkel körbemért parlagfüves területfoltok, valamint a térség topográfiájának jellemző egységei (települések, utak, vízrajz, felszín borítottság). Az ikonsorban található eszközökkel a térkép nagyítható, kicsinyíthető, mozgatható, egy kiválasztott parlagfű foltról készült fényképsorozat pedig külön ablakban megjeleníthető. 
Rétegek:

A térkép jobb oldalán láthatók a térképi rétegek megnevezései, egymás alatt. Láthatóságuk a négyzetben elhelyezett pipával állítható be. A beállítások érvényesítéséhez meg kell nyomni a „Térkép frissítése” gombot. Másik beállítási lehetőség a karikában lévő „rádiógomb” használata. Ez egyszerre mindig csak egy rétegnél lehet aktív. Az aktív rétegről kérhetünk információkat az ikonsorban található    gombbal, valamint fényképeket tekinthetünk meg a  gomb segítségével, ezért a beállítást célszerű alaphelyzetben hagyni (a „parlagfű foltok” réteg aktív).

 • parlagfű foltok: ez a réteg tartalmazza a három repülés során azonosított területeket

 • légi felderítési sáv: a repült útvonaltól számított 3 kilométeres beláthatósági sáv

 • repülési nyomvonalak: a helikopter által bejárt útvonal

 • megyehatár

 • helikopter-állomás: a székesfehérvári fel- és leszállóhely

 • tavak

 • folyók

 • összes vízfolyás: a folyókon kívüli vízfolyások (patakok, csatornák) is

 • utaktól 250 m: az utaktól számított 250 méteres beláthatósági sáv

 • talajút

 • főút

 • műút

 • vasút

 • települések

 • talaj fizikai féleségek: AGROTOPO talajtérkép alapján

 • szántók: a CLC 2006 (űrfelvételek alapján készült felszínborítási térkép) alapján

 • erdők: a CLC 2006 (űrfelvételek alapján készült felszínborítási térkép) alapján

 
Fényképek megtekintése:

1. A térképezett parlagfüves foltok mérete miatt azok az átnézetes nagyításban nem, vagy csak kevéssé különíthetők el.  Így ha képeket szeretnénk nézni, bele kell nagyítani a térképbe. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Fontos, hogy a parlagfű foltok réteg legyen aktív!


 


 

3. A fekete villám alakú ikont   (hotlink) kell kiválasztani az ikonsorból.
4. A megjeleníteni kívánt foltra kell klikkelni.
5. Külön ablakban megjelenik a képhez tartozó fotó, fotósorozat. (Amennyiben szükséges engedélyezzük a felugró ablakokat a használt böngészőben.)

 

Ugrás a térképre