Vissza

Nyilvános EFSA konzultáció az új nanoútmutató-tervezetről

Nyilvános EFSA konzultáció az új nanoútmutató-tervezetről

Nyilvános EFSA konzultáció az új nanoútmutató-tervezetről
2018. január 15.

2018. március 4-ig várják a véleményeket az EFSA új, nanotechnológiai alkalmazások kockázatbecslésére vonatkozó útmutató-tervezetével kapcsolatban. Az útmutató az EFSA illetékességébe tartozó területekre vonatkozik, így az új élelmiszerek, élelmiszerekkel érintkező anyagok, élelmiszer- és takarmány-adalékanyagok, valamint növényvédő szerek nanotechnológiai alkalmazásainak kockázatbecsléséhez ad iránymutatást.

Az új dokumentum kialakításakor áttekintették az előző útmutató 2011-es elfogadását követően megjelent tudományos – elsősorban a nanoanyagok expozíció becslésével és a veszély jellemzésével foglalkozó – kutatások eredményeit. A dokumentum figyelembe veszi az in vivo/in vitro toxikológiai vizsgálatok nano-specifikus vonatkozásait, és egy többszintes megközelítést javasol a toxikológiai vizsgálatok kivitelezéséhez, továbbá iránymutatást ad a kockázat jellemzéséhez és a bizonytalanságok elemzéséhez.

A nyilvános konzultáció során beérkezett véleményeket az EFSA közzéteszi, és a helytálló észrevételeket figyelembe veszi a dokumentum véglegesítésekor.

A konzultációt megelőzően az útmutató-tervezetet részletesen áttekintették és megvitatták az EFSA Nanotechnológiai Hálózatának ülésén is, ahol a NÉBIH munkatársa is részt vett.