Vissza

Növekszik a Listeria-fertőzések előfordulása az érzékeny csoportokban

Növekszik a Listeria-fertőzések előfordulása az érzékeny csoportokban

Növekszik a Listeria-fertőzések előfordulása az érzékeny csoportokban
2018. február 7.

Nőtt a Listeria-esetek száma a 75 év feletti fogyasztók és 25-44 éves nők körében (utóbbi feltehetően a várandóssággal van összefüggésben). Ez az egyik fő konklúziója az EFSA tudományos véleményének a Listeria monocytogenes-szel szennyezett fogyasztásra kész élelmiszerek (RTE élelmiszerek) okozta fogyasztói kockázatokkal kapcsolatban. A tudományos vélemény a 2008-2015 közti időszakra vonatkozik.

A szakértők az EU 2015-ös élelmiszer eredetű zoonózis megbetegedéseit összefoglaló riportja után kezdték kidolgozni a véleményt, miután az a liszteriózisok növekvő trendjét azonosította a 2009-2013 közti időszakban.

Megállapították, hogy az idős korosztályban tapasztalt nagyobb előfordulás valószínűsíthetően a 45 év felettiek nagyobb arányú rejtett egészségi problémáival (rák, cukorbetegség) van összefüggésben.

Az RTE élelmiszerek fogyasztásának növekedése és egyes tagállamok fejlettebb monitoringrendszere szintén hozzájárulhatott a növekvő trendhez.

A legtöbb ember a fogyasztásra kész élelmiszerek (pl. füstölt és pácolt hal, hőkezelt hús, valamint lágy- és féllágy sajtok) útján fertőződik meg, de egyéb élelmiszerek (pl. előkészített saláták) is fertőzésekhez vezethetnek.

A szakértők úgy becsülték, hogy a liszteriózisesetek kb. harmada a Listeria monocytogenes otthon elkészített és hűtőben tárolt élelmiszerekben bekövetkező szaporodása miatt történik. Ez rávilágít a jó higiéniai gyakorlat fontosságára, pl. az ajánlott tárolási hőmérsékletek és idők betartására. Nemzetközi (pl. WHO) ajánlások szerint az élelmiszereket 5°C alá kell hűteni.

A tudományos vélemény véglegesítésében több mint 200 észrevételt vettek figyelembe, melyek egy nyilvános konzultáció során érkeztek be.