Vissza

Magyarországon és külföldön forgalmazott élelmiszerek 2017. évi nyári összehasonlító vizsgálata

Magyarországon és külföldön forgalmazott élelmiszerek 2017. évi nyári összehasonlító vizsgálata

Magyarországon és külföldön forgalmazott élelmiszerek 2017. évi nyári összehasonlító vizsgálata
2017. augusztus 8.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2017 nyarán újabb vizsgálatot végzett, melyben ismét arra kereste a választ, hogy a hazai és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e. A jelenlegi vizsgálat a nyárhoz köthető termékekre terjedt ki, pl. a grillezéshez kapcsolódó csomagolt élelmiszerek, alkoholos és alkoholmentes italok, zöldségek, gyümölcsök, idénynek megfelelő termékek stb. A vizsgált termékek alapján továbbra is megállapítható, hogy a különböző piacokra különböző minőségben történő gyártás jelensége létezik, nem hatja át a teljes élelmiszerlánc-ágazatot, ezért a kettős minőség jelensége termékenként vizsgálható.

A vizsgálat menete

A vizsgálat szempontjai, annak menete (beleértve a mintavételt, valamint a laboratóriumi vizsgálatokat) azonos volt a tavaszi vizsgálatéval. A termékek beszerzése nem hatósági mintavétellel történt – erre a magyar hatóságnak más tagállamban nincs lehetősége –, hanem külföldön és belföldön egyaránt, a kiskereskedelemben, hasonló vagy ugyanolyan üzletláncokban vásárolták az élelmiszereket a hivatal munkatársai. Valamennyi terméket a NÉBIH kollégái szerezték be, melynek során maradéktalanul betartották a vonatkozó szabályokat, előírásokat. (Például fokozottan figyeltek a termékkörnek megfelelő szállításra és a hűtési lánc folytonosságára.) A vizsgálat során érzékszervi vizsgálatok történtek, valamint összehasonlították a csomagoláson feltüntetett összetevőket és a jelölés más elemeit is. (Egyes alapanyag olcsóbbal történő helyettesítése, adalékanyagok, ízfokozók jelenléte, stb.) Az érzékszervi vizsgálatokat a NÉBIH akkreditált laboratóriumában, képzett szakemberek végezték. A vizsgálat a hatósági ellenőrzési rendszer szerves részét képező, szigorú szabványok szerint, külföldön is elfogadott vizsgálati módszerrel történt. A korábbi termékkör kiegészült a friss, import zöldségek, gyümölcsök vizsgálatával is. Egyes esetekben analitikai vizsgálatok, illetve gyümölcsök esetében növényvédőszer-maradék vizsgálatok is történtek. A vizsgálat és az eredmények értékelése 2 hónapot (június-július) vett igénybe.

Termékek

39 termékpárt vizsgáltak a szakemberek, köztük 23 féle csomagolt élelmiszert, 8 féle alkoholos italt (koktél alap) és 8 féle zöldséget, illetve gyümölcsöt.

Termékkategóriák és főbb tapasztalatok élelmiszer és alkoholos italok esetében

Nincs különbség (14 csomagolt élelmiszer, 6 alkoholos ital)
Ebbe a csoportba kerültek azok a termékek, melyek azonos márkájúak és külső megjelenésűek voltak, továbbá összetételük és érzékszervi tulajdonságuk tekintetében sem mutattak szignifikáns különbséget, vagy melyeknél „csak első látásra” mutatkozott eltérés, de az az eltérő jelöléssel vagy a csomagoláson feltüntetett információval (pl.: színeltérés lehetséges) magyarázható.

Összetételben azonos, de érzékszervi különbség van (5 csomagolt élelmiszer)
Az ebbe a csoportba kerülő termékeknél az érzékszervi különbségnek több oka is lehet. Különbséget eredményezhet az azonos, de mégis eltérő minőségben használt alapanyag, vagy sajtok esetében az eltérő tárolás, illetve érleltségi állapot.

Különböző összetételű termékek (4 csomagolt élelmiszer, 2 alkoholos ital)
Az eltérő minőség ezekben az esetekben érhető leginkább tetten, a legtöbb esetben ez érzékszervi különbözőséget is okozott. Ebben a kategóriában fordul elő az olcsóbb alapanyagok használata illetve a fogyasztói körben kevésbé preferált összetevők jelenléte is (pl.: napraforgóolaj helyett pálmazsír, cukor helyett izocukor).

Zöldség-gyümölcs vizsgálat

A zöldségek és gyümölcsök vizsgálata során 8 import termékpárt hasonlítottak össze a szakemberek. A vizsgálat során nem csak a külső minőség, az ún. osztályba sorolás történt meg, hanem a friss termékek élvezeti értékének bírálata is. A laboratóriumok vizsgálták emellett a zöldségek és gyümölcsök növényvédőszer-maradék tartalmát, nem megfelelőséget sem a Magyarországon, sem a külföldön vásárolt termékek esetében nem tapasztaltak.

A legnagyobb és leglátványosabb különbség a termesztett csiperke esetében volt (hozzátéve, hogy a vonatkozó minőségi előírásoknak mindkét tétel megfelelt). A külföldön vásárolt gomba igazodott az ottani igényekhez, rövidebb tönk és szorosan zárt gombafejek voltak a tételben, míg a magyar boltban vásárolt gomba hosszabb tönkű és nyitott vagy hártyás kalapú volt.

Alkoholos italok vizsgálata

Érdemes külön is összegezni az alkoholos italok vizsgálatának tapasztalatait, amelyen belül 8 italpár összehasonlítása történt meg. Visszautalva az előző (100 termék) vizsgálat eredményeire – ahol a sörök minőségbeli különbözősége egyértelműen kimutatható volt – a sörből készült frissítők szintén eltérést mutattak. Egyes söritalok, sörkeverékek esetében az összetevőknél jelentős különbség mutatkozott alapanyagok tekintetében, a magyar termék összetétele nem egyértelműen volt megfeleltethető a külföldi terméknek. A koktélalapok és egyéb alkoholos italok esetén az eltérés nem volt számottevő.

Kapcsolódó anyagok:
kiadvány letölthető formában - 2., nyári vizsgálat

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

A gépi kávétól a falusi vendégasztalig – Vegyen részt felmérésünkben!
2017. október 17, kedd

A gépi kávétól a falusi vendégasztalig – Vegyen részt felmérésünkben!

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2017. október 16, hétfő

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

INFORMATIKAI FEJLESZTÉSEKKEL ERŐSÍTI HALGAZDÁLKODÁSI ELLENŐRZÉSEIT A NÉBIH
2017. október 12, csütörtök

INFORMATIKAI FEJLESZTÉSEKKEL ERŐSÍTI HALGAZDÁLKODÁSI ELLENŐRZÉSEIT A NÉBIH

Több százan látogattak el a NÉBIH laboratóriumaiba a Kutatók Éjszakáján
2017. október 11, szerda

Több százan látogattak el a NÉBIH laboratóriumaiba a Kutatók Éjszakáján

Javult, de továbbra sem kimagasló a baromfitartók járványvédelmi felkészültsége
2017. október 10, kedd

Javult, de továbbra sem kimagasló a baromfitartók járványvédelmi felkészültsége

EFSA-workshop az élelmiszer-adalékanyagok újraértékeléséről
2017. október 10, kedd

EFSA-workshop az élelmiszer-adalékanyagok újraértékeléséről

Kiderült, melyik a legjobb 12 közétkeztetői szakács csapat
2017. október 9, hétfő

Kiderült, melyik a legjobb 12 közétkeztetői szakács csapat

Megújult az EFSA Journal
2017. október 9, hétfő

Megújult az EFSA Journal

Tájékoztatás az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról
2017. október 9, hétfő

Tájékoztatás az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete
2017. október 5, csütörtök

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete

Gyakorlati tanácsokkal támogatja a NÉBIH a fakereskedő vállalkozásokat
2017. október 5, csütörtök

Gyakorlati tanácsokkal támogatja a NÉBIH a fakereskedő vállalkozásokat

A magas színvonalú növénytermesztés nemzetgazdasági érdek
2017. október 4, szerda

A magas színvonalú növénytermesztés nemzetgazdasági érdek

Nyilvános konzultáció a nátriumbeviteli referenciaértékekről készült EFSA-értékelésről
2017. október 2, hétfő

Nyilvános konzultáció a nátriumbeviteli referenciaértékekről készült EFSA-értékelésről

EFSA-konferencia új tudományos eredmények hatósági felhasználásáról
2017. október 2, hétfő

EFSA-konferencia új tudományos eredmények hatósági felhasználásáról

Külső megfigyelői részvétel az EFSA tudományos paneljeinek ülésein
2017. október 2, hétfő

Külső megfigyelői részvétel az EFSA tudományos paneljeinek ülésein

Csökkennek a hiányosságok, de még van min javítani
2017. október 2, hétfő

Csökkennek a hiányosságok, de még van min javítani