Vissza

Magyarországon és külföldön forgalmazott élelmiszerek 2017. évi nyári összehasonlító vizsgálata

Magyarországon és külföldön forgalmazott élelmiszerek 2017. évi nyári összehasonlító vizsgálata

Magyarországon és külföldön forgalmazott élelmiszerek 2017. évi nyári összehasonlító vizsgálata
2017. augusztus 8.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2017 nyarán újabb vizsgálatot végzett, melyben ismét arra kereste a választ, hogy a hazai és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e. A jelenlegi vizsgálat a nyárhoz köthető termékekre terjedt ki, pl. a grillezéshez kapcsolódó csomagolt élelmiszerek, alkoholos és alkoholmentes italok, zöldségek, gyümölcsök, idénynek megfelelő termékek stb. A vizsgált termékek alapján továbbra is megállapítható, hogy a különböző piacokra különböző minőségben történő gyártás jelensége létezik, nem hatja át a teljes élelmiszerlánc-ágazatot, ezért a kettős minőség jelensége termékenként vizsgálható.

A vizsgálat menete

A vizsgálat szempontjai, annak menete (beleértve a mintavételt, valamint a laboratóriumi vizsgálatokat) azonos volt a tavaszi vizsgálatéval. A termékek beszerzése nem hatósági mintavétellel történt – erre a magyar hatóságnak más tagállamban nincs lehetősége –, hanem külföldön és belföldön egyaránt, a kiskereskedelemben, hasonló vagy ugyanolyan üzletláncokban vásárolták az élelmiszereket a hivatal munkatársai. Valamennyi terméket a NÉBIH kollégái szerezték be, melynek során maradéktalanul betartották a vonatkozó szabályokat, előírásokat. (Például fokozottan figyeltek a termékkörnek megfelelő szállításra és a hűtési lánc folytonosságára.) A vizsgálat során érzékszervi vizsgálatok történtek, valamint összehasonlították a csomagoláson feltüntetett összetevőket és a jelölés más elemeit is. (Egyes alapanyag olcsóbbal történő helyettesítése, adalékanyagok, ízfokozók jelenléte, stb.) Az érzékszervi vizsgálatokat a NÉBIH akkreditált laboratóriumában, képzett szakemberek végezték. A vizsgálat a hatósági ellenőrzési rendszer szerves részét képező, szigorú szabványok szerint, külföldön is elfogadott vizsgálati módszerrel történt. A korábbi termékkör kiegészült a friss, import zöldségek, gyümölcsök vizsgálatával is. Egyes esetekben analitikai vizsgálatok, illetve gyümölcsök esetében növényvédőszer-maradék vizsgálatok is történtek. A vizsgálat és az eredmények értékelése 2 hónapot (június-július) vett igénybe.

Termékek

39 termékpárt vizsgáltak a szakemberek, köztük 23 féle csomagolt élelmiszert, 8 féle alkoholos italt (koktél alap) és 8 féle zöldséget, illetve gyümölcsöt.

Termékkategóriák és főbb tapasztalatok élelmiszer és alkoholos italok esetében

Nincs különbség (14 csomagolt élelmiszer, 6 alkoholos ital)
Ebbe a csoportba kerültek azok a termékek, melyek azonos márkájúak és külső megjelenésűek voltak, továbbá összetételük és érzékszervi tulajdonságuk tekintetében sem mutattak szignifikáns különbséget, vagy melyeknél „csak első látásra” mutatkozott eltérés, de az az eltérő jelöléssel vagy a csomagoláson feltüntetett információval (pl.: színeltérés lehetséges) magyarázható.

Összetételben azonos, de érzékszervi különbség van (5 csomagolt élelmiszer)
Az ebbe a csoportba kerülő termékeknél az érzékszervi különbségnek több oka is lehet. Különbséget eredményezhet az azonos, de mégis eltérő minőségben használt alapanyag, vagy sajtok esetében az eltérő tárolás, illetve érleltségi állapot.

Különböző összetételű termékek (4 csomagolt élelmiszer, 2 alkoholos ital)
Az eltérő minőség ezekben az esetekben érhető leginkább tetten, a legtöbb esetben ez érzékszervi különbözőséget is okozott. Ebben a kategóriában fordul elő az olcsóbb alapanyagok használata illetve a fogyasztói körben kevésbé preferált összetevők jelenléte is (pl.: napraforgóolaj helyett pálmazsír, cukor helyett izocukor).

Zöldség-gyümölcs vizsgálat

A zöldségek és gyümölcsök vizsgálata során 8 import termékpárt hasonlítottak össze a szakemberek. A vizsgálat során nem csak a külső minőség, az ún. osztályba sorolás történt meg, hanem a friss termékek élvezeti értékének bírálata is. A laboratóriumok vizsgálták emellett a zöldségek és gyümölcsök növényvédőszer-maradék tartalmát, nem megfelelőséget sem a Magyarországon, sem a külföldön vásárolt termékek esetében nem tapasztaltak.

A legnagyobb és leglátványosabb különbség a termesztett csiperke esetében volt (hozzátéve, hogy a vonatkozó minőségi előírásoknak mindkét tétel megfelelt). A külföldön vásárolt gomba igazodott az ottani igényekhez, rövidebb tönk és szorosan zárt gombafejek voltak a tételben, míg a magyar boltban vásárolt gomba hosszabb tönkű és nyitott vagy hártyás kalapú volt.

Alkoholos italok vizsgálata

Érdemes külön is összegezni az alkoholos italok vizsgálatának tapasztalatait, amelyen belül 8 italpár összehasonlítása történt meg. Visszautalva az előző (100 termék) vizsgálat eredményeire – ahol a sörök minőségbeli különbözősége egyértelműen kimutatható volt – a sörből készült frissítők szintén eltérést mutattak. Egyes söritalok, sörkeverékek esetében az összetevőknél jelentős különbség mutatkozott alapanyagok tekintetében, a magyar termék összetétele nem egyértelműen volt megfeleltethető a külföldi terméknek. A koktélalapok és egyéb alkoholos italok esetén az eltérés nem volt számottevő.

Kapcsolódó anyagok:
kiadvány letölthető formában - 2., nyári vizsgálat

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2018. január 17, szerda

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Hazánk is érintetté vált a babatejpor visszahívásban
2018. január 17, szerda

Hazánk is érintetté vált a babatejpor visszahívásban

Félidőben a gazdálkodási napló benyújtási időszaka
2018. január 16, kedd

Félidőben a gazdálkodási napló benyújtási időszaka

Hazánk egyelőre nem érintett a babatejpor visszahívásban
2018. január 14, vasárnap

Hazánk egyelőre nem érintett a babatejpor visszahívásban

Keleti szomszédunkban ismét megjelent az afrikai sertéspestis
2018. január 13, szombat

Keleti szomszédunkban ismét megjelent az afrikai sertéspestis

Megszűnt az állatjóléti felelős bizonyítványok megújítási kötelezettsége
2018. január 11, csütörtök

Megszűnt az állatjóléti felelős bizonyítványok megújítási kötelezettsége

Új formanyomtatványok erdőgazdálkodóknak és erdészeti szakszemélyzetnek
2018. január 10, szerda

Új formanyomtatványok erdőgazdálkodóknak és erdészeti szakszemélyzetnek

Eper-málna-alma gyümölcsös bébiételt vont ki a forgalomból a dm üzletlánc
2018. január 10, szerda

Eper-málna-alma gyümölcsös bébiételt vont ki a forgalomból a dm üzletlánc

Decemberben sem pihent az Állami Halőri Szolgálat
2018. január 10, szerda

Decemberben sem pihent az Állami Halőri Szolgálat

Ismét kínai eredetű konyhai eszközből mértek magas formaldehid-kioldódást
2018. január 4, csütörtök

Ismét kínai eredetű konyhai eszközből mértek magas formaldehid-kioldódást

Elérhetőek a 2017. évi gazdálkodási napló „web-GN” és a nitrát adatlap beküldéséhez szükséges elektronikus űrlapok
2018. január 2, kedd

Elérhetőek a 2017. évi gazdálkodási napló „web-GN” és a nitrát adatlap beküldéséhez szükséges elektronikus űrlapok

A MEBER rendszer elérhető a 2017. évi állati melléktermék bevallásokhoz
2018. január 1, hétfő

A MEBER rendszer elérhető a 2017. évi állati melléktermék bevallásokhoz

Aldi termékvisszahívás – csirkemellfilé darabok, készre sütve
2017. december 30, szombat

Aldi termékvisszahívás – csirkemellfilé darabok, készre sütve

Több mint 2,5 tonna húst, húskészítményt és fűszert vont ki a Nébih a forgalomból egy Bács-Kiskun megyei húsfeldolgozó üzemben
2017. december 27, szerda

Több mint 2,5 tonna húst, húskészítményt és fűszert vont ki a Nébih a forgalomból egy Bács-Kiskun megyei húsfeldolgozó üzemben

Ismét agmatin-szulfát tartalmú készítmény forgalmazására hívták fel a hatóságok figyelmét
2017. december 22, péntek

Ismét agmatin-szulfát tartalmú készítmény forgalmazására hívták fel a hatóságok figyelmét

Lezárult a ConvEx-3 2017 nemzetközi gyakorlat
2017. december 21, csütörtök

Lezárult a ConvEx-3 2017 nemzetközi gyakorlat