Vissza

Középpontban az élelmiszervizsgálat a CCMAS budapesti ülésén

Középpontban az élelmiszervizsgálat a CCMAS budapesti ülésén

Középpontban az élelmiszervizsgálat a CCMAS budapesti ülésén
2013. március 4.

2013. március 4-8. között Budapesten ülésezik a FAO/WHO Codex Alimentarius (Codex) Analitikai és Mintavételi Módszerekkel foglalkozó Codex Szakbizottsága (CCMAS, Codex Committee on Methods of Analysis and Sampling). A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által szervezett eseményen közel kétszáz szakértő vesz részt a világ minden részéről, hogy élelmiszer-mintavételi és analitikai módszerekkel kapcsolatos nemzetközi dokumentumokat dolgozzanak ki.

A Codex Alimentariust az ENSZ két szakosított szervezete, az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hozta létre. Feladata, hogy olyan szabványokat, gyakorlati szabályokat és útmutatókat dolgozzon ki, amelyek keretet adnak a fogyasztók biztonságos és jó minőségű élelmiszerrel való ellátásához, illetve megteremtik a tisztességes élelmiszer kereskedelem hátterét is.

A Codex egyik nagy jelentőségű szakbizottsága az analitikai és mintavételi módszerekkel foglalkozó CCMAS szakbizottság, melynek házigazdája 1972 óta Magyarország.

A Codex Alimentarius 50 éve alakult, így kiemelt figyelem övezi a budapesti rendezvényt, melyet Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitott meg március 4-én. A fél évszázados évforduló alkalmából 2013. március 5-én emlékülést is tartanak, ahol dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke köszönti a megjelenteket, és előadást tart a Codex hazánkba látogató alelnöke, Awilo Ochieng Pernet is.

A FAO/WHO Codex Alimentarius tevékenységéről, feladatairól magyar nyelven részletes tájékoztatást találnak a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeleti weboldalán, illetve a NÉBiH Codex Alimentarius menüpontja alatt.

A budapesti szakbizottsági üléssel kapcsolatban további angol nyelvű tájékoztató anyagokat és szakmai információkat tölthetnek le az érdeklődők a NÉBiH-ÉKI CCMAS 2013 folyamatosan frissülő oldaláról.


Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatóság

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Tájékoztató vágóhidak engedélyezésének állatvédelmi szempontjairól - Szabványműveleti előírások
2017. április 3, hétfő

Tájékoztató vágóhidak engedélyezésének állatvédelmi szempontjairól - Szabványműveleti előírások

Április 10-ig lehet nevezni a 2017-es Országkóstolóra
2017. március 17, péntek

Április 10-ig lehet nevezni a 2017-es Országkóstolóra

Vágóhidak működésének, illetve az állatok vágásának állatvédelmi vonatkozásai
2017. január 26, csütörtök

Vágóhidak működésének, illetve az állatok vágásának állatvédelmi vonatkozásai

Tájékoztató a vágóhídi rögzítő- és kábító berendezéseket gyártó és forgalmazó vállalkozások számára
2017. január 26, csütörtök

Tájékoztató a vágóhídi rögzítő- és kábító berendezéseket gyártó és forgalmazó vállalkozások számára

Élelmiszer-biztonsági fogalommeghatározások
2017. január 24, kedd

Élelmiszer-biztonsági fogalommeghatározások

Az érzékszervi vizsgálatok szerepe és jelentősége
2016. november 15, kedd

Az érzékszervi vizsgálatok szerepe és jelentősége

Élelmiszer-jogszabályok jegyzéke
2016. október 24, hétfő

Élelmiszer-jogszabályok jegyzéke

Az e-kereskedelem előnyei és kockázatai
2016. szeptember 28, szerda

Az e-kereskedelem előnyei és kockázatai

Hogyan készül a sör?
2016. szeptember 15, csütörtök

Hogyan készül a sör?

2016. december 13-tól kötelező lesz az élelmiszereken a tápértékjelölés
2016. augusztus 15, hétfő

2016. december 13-tól kötelező lesz az élelmiszereken a tápértékjelölés

Vörösborok és Pezsgők Országkóstolója - 2016
2016. június 2, csütörtök

Vörösborok és Pezsgők Országkóstolója - 2016

Burgonyatermesztésünk védelme érdekében 100 tonna fertőzött lengyel burgonyát semmisített meg a NÉBIH
2016. május 2, hétfő

Burgonyatermesztésünk védelme érdekében 100 tonna fertőzött lengyel burgonyát semmisített meg a NÉBIH

Nem jelölt tejtartalom egy belga csokoládéban
2016. április 28, csütörtök

Nem jelölt tejtartalom egy belga csokoládéban

Fémdarabot találtak croissantban
2016. április 22, péntek

Fémdarabot találtak croissantban

Nem engedélyezett új élelmiszer összetevő (creatin származék) étrendkiegészítőben az USA-ból
2016. április 22, péntek

Nem engedélyezett új élelmiszer összetevő (creatin származék) étrendkiegészítőben az USA-ból

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények 2016
2016. április 12, kedd

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények 2016