Vissza

Kezdődik a parlagfüves területek helikopteres felderítése

Kezdődik a parlagfüves területek helikopteres felderítése

Kezdődik a parlagfüves területek helikopteres felderítése
2014. augusztus 12.

Ez már a negyedik év, amikor a hatóságok a földi ellenőrzés mellett légi úton is végeznek felderítést a parlagfű-fertőzöttség felmérésének érdekében. A hatóságok a helikopteres felderítést augusztus 12-én megkezdték.

Megkezdődött a parlagfű tömeges virágzása és pollen szórása, valamint ezzel együtt az allergia szezon. Az illetékes hatóságok július elsejétől ellenőrzik a területek parlagfű fertőzöttségét.

Az idei időjárás kedvezett a parlagfű kelésének, a gyomnövény jelentős tömegben jelent meg a bolygatott, nyílt talajfelületeken. A parlagfű gyakori a szántóföldeken, útszéleken, árokpartokon, parlagokon, de előfordul réteken, legelőkön, szőlőkben, gyümölcsösökben és erdősítésekben is.

A szántóföldeken, a gabonák betakarítását követően kiemelt figyelmet kell fordítani a tarló gyommentesítésére, a parlagfű elleni hatékony védekezésben nagyon fontos a tarlóhántás elvégzése.

A parlagfű elszaporodásának visszaszorítása közös célunk.

Az előző évekhez hasonlóan, idén is sor kerül a parlagfüves területek helikopterrel történő (légi) felderítésére. Ezáltal a nehezen megközelíthető, kevésbé szem előtt lévő, egybefüggő, nagy kiterjedésű, parlagfűvel fertőzött területek is a hatóság látókörébe kerülnek.

A parlagfű fokozott pollentermelése miatt törvényi előírás szabályozza a növény terjedésének megakadályozását. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló, 2008. évi XLVI. törvény szerint, a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Ezúton szeretnénk felhívni minden állampolgár figyelmét, hogy tegyen eleget a törvényi kötelezettségének, és mentesítse területét.

A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki. A kiszabható növényvédelmi bírság mértéke 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjed.